Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Грудень » 17 » Сто років тому Дніпропетровськ вже приймав біженців і лікував поранених
09:12
Сто років тому Дніпропетровськ вже приймав біженців і лікував поранених

 

КАРА  ЗА  ЕПІКУРІЙСТВО

 

   

 

    "Історія циклічна, так як люди роблять одні й ті ж помилки", -

     пояснюють учені дивовижне повторення в біографії

     Дніпропетровська

 

 

 

 

 

 

 

 

Події 2014 р., що минає, дуже нагадують життя Катеринослава 100 років тому. Такий висновок зробили "Вести", простудіювавши Катеринославську пресу за 1914 рік. 

 

Початок 1914 р. йшов розмірено: у січні купці клопотали перед губернатором про закриття в клубах гри в лото, яка «розоряє обивателів і згубно відбивається на торгівлі», писала газета «Раннеє Утро». 

 

У червні з помпою на головному проспекті міста відкрили перенесений пам'ятник Катерині II (раніше він стояв біля Преображенського собору). Пройшло століття, і з не меншим шумом нижче по проспекту знесли пам'ятник іншому правителю - Леніну.

 

Прифронтовій місто

 

Ще в середині літа в катеринославській пресі висвітлювалися питання про організацію суспільної їдальні для вегетаріанців або відкритті майданчика для лаун-тенісу, але вже з серпня повідомлення кардинально змінюють тональність - розгорнулася Перша світова війна.

 

Хоч Катеринослава бої не торкнулися безпосередньо, але місто перетворилося в лазарет. За документами, наявними в місцевому історичному музеї, відомо, що в земській лікарні (обллікарні ім. Мечникова) спочатку було підготовлено 200 місць для поранених бійців, але перша ж їхня партія перевищувала можливості лікарні - 282 людини. У лазарети перетворили Потьомкінський палац, Англійський клуб, жіночу гімназію. До кінця року відкрили 11 госпіталів, в які прийняли 2000 поранених. 

 

«5 вересня, вдень, прибула ще одна значна партія поранених: 80 нижніх чинів і 1 офіцер. Катеринославці влаштували їм теплий, гостинний прийом. На вокзалі пораненим роздавали цигарки та інші речі, підносили квіти. Вокзальна площа і Проспект були покриті народом. Поранених зустрічали вітаннями, багато хто при їх проїзді оголювали голови. Чути було побажання: «Одужуйте, поправляйтесь!» Перевозили поранених, як і раніше, в автомобілях і спеціально пристосованих вагонах трамвая, під наглядом лікарів і сестер милосердя Червоного Хреста», - писала газета «Придніпровський край» у номері від 15 вересня 1914 . 

 

Волонтери збирали куфайки, чай і шоколад 

 

Широко розгорнувся «дамський комітет російського Товариства Червоного Хреста». У тій же газеті за 2 жовтня дами просили приносити в Потьомкінський палац допомогу воюючим на фронті катеринославцям: теплу білизну, фуфайки, валянки, кожухи, чай, цукор, шоколад, тютюн, махорку, мило і т. Д. Паралельно надавалася допомога біженцям, втікачам від війни, - переважно це були поляки .

 

На думку старшого наукового співробітника ДНІМ Алли Москалець, подібні паралелі дуже типові: «Історія циклічна, так як люди роблять одні й ті ж помилки. Тому що вони мотивовані одними і тими ж бажаннями: грошей, влади, благ».

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://vesti-ukr.com/pridneprove/81599-vek-nazad-dnepropetrovsk-stal-gorodom-lazaretom

 

Переглядів: 719 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024