Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Грудень » 19 » 19 грудня - День св. Миколая: Початок різдвяного циклу свят
01:52
19 грудня - День св. Миколая: Початок різдвяного циклу свят

 

ЧУДОТВОРЕЦЬ

 

       

         Празник  св. Миколая традиційно відзначається

        19 грудня, хоча існує і ще інший день св. Миколая -

        22 травня, і навіть є ще один празник св. Миколая -

        17 лютого, який святкується на честь св.Миколая –

        Студійського  ігумена.

 

 

 

 

 

 

 

 

Зимовий празник св. Миколая - одне із найбільш шанованих християнських свят, день смерті Миколи Чудотворця. Цей празник святкується набагато масштабніше ніж Новий рік. У багатьох європейських країнах День св. Ніколауса, в країнах СНД день св. Миколая - одне з найрадісніших свят для дітей. Християни вірять, що і до цього дня він робить безліч чудес тим людям, що моляться до нього.

 

Історія Дня св. Миколая

 

Святий Миколай народився в родині багатих і порядних людей, у яких не було дітей до самої глибокої старості. Микола з'явився на світ завдяки гарячим молитвам людей похилого віку до Господа, які просять дарувати їм сина.

 

Таким чином, сам факт народження св. Миколи Чудотворця - вже чудо, а його ім'я означає «переможець народний».

 

Микола народився 19 грудня і з самого дитинства показав свою вірність Господу Богу.  Помітивши оце велике завзяття св. Миколая до подвижництва, батьки віддають його в пресвітери під крило рідного дядька єпископа. Під час посвячення св. Миколи Чудотворця на священика єпископ побачив долю свого племінника і передбачив йому велике майбутнє.

 

Незабаром дядько поїхав до Палестини, а Миколу залишив у якості єпископа в Патарі.

 

Після повернення дядька з Палестини туди вирушив сам Микола. Однак, св. Миколай не залишився у Віфлеємі, в Палестині, а повернувся на Батьківщину, де і став ченцем. Але Богу було не угодно, щоб  Миколай став монахом, і Він направив його не в Патар, де його всі знали і поважали, а в Лікію.

 

У Лікії св. Миколай Чудотворець жебракував, катував себе випробуваннями - у нього навіть не було даху над головою. І тим не менш, він не пропускав жодної церковної служби. Коли прийшов час вибирати в Лікії нового єпископа, найстаршому єпископу стало Божественне одкровення, згідно з яким єпископи повинні були обрати жебрака св. Миколи Чудотворця - обранця Господнього.

 

Але навіть після отримання такої високої посади він не став одягатися в пишний одяг і продовжував вести надзвичайно скромний спосіб життя, а їв тільки один раз на день - увечері. 

 

Святий Чудотворець Миколай вважається особливим покровителем моряків і водіїв, так як неодноразово рятував кораблі під час найжорстокіших штормів. Він зцілював рани і душу, сіяв зерна християнської віри скрізь, де тільки міг.

 

Помер св. Миколай Чудотворець 6 грудня 342 роки і був похований в церкві міста Мири.

 

 

 

 

Традиції Дня св. Миколая

 

Про подарунки св. Миколая складено безліч легенд. Одна з них пояснює походження традиційної шкарпетки для подарунків.

 

Святий Миколай вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати в дружини. Вночі, напередодні Різдва, він кинув їм через камінну трубу три мішечки із золотими монетами. Сестри в той вечір розвісили сушитися біля каміна свої випрані панчішки. У них то і потрапили подарунки від св. Миколая.

 

Після допомоги трьом сестрам, Микола продовжував здійснювати підтримку для бідних городян, залишаючись непоміченим і дивуючи все місто. Він непомітно приносив у їхні будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих.

 

Святий Миколай завжди приходить вночі. Діти країн Європи, що бажають отримати подарунки біля дверей або під вікном ставлять начищений черевик, а поруч з ним кладуть морквину або жмут сіна, щоб ослик св. Миколая не пройшов мимо.

 

Якщо в будинку є камін, то біля нього обов'язково вішається найбільша шкарпетка.

 

За традицією у празник св. Миколая діти отримують у подарунок солодощі, деякі дітлахи в передсвятковий вечір кладуть в черевик записочку, в якій пишуть, що їм хотілося отримати. В Україні ж діти шукають свої подарунки під подушкою.

 

У кого гаряче серце і бажання творити чудеса, є можливість допомогти дітям, які найбільше хочуть і чекають дива, - у кожного у місті є школи - інтернати, багатодітні або бідні люди, куди можна приїхати і подарувати їм кілька годин радості і тепла, солодощі, одяг.

 

Личаківська районна організація Товариства Червоного Хреста м. Львова привітала у цей празник педагогів і вихованців Родинного Дому для дітей - сиріт і напівсиріт «Покрова», що створений і діє при церкві отців - салезіян Пресвятої Покрови. На їх банківський рахунок зроблено пожертву у 1000 грн. Адже у наш час св. Миколай їздить до дітей не тільки на санях з оленячою упряжкою, але і користується для справ милосердя всіма благами сучасних засобів фінансово - банківської системи.  

 

Подаруймо дітям свято!

 


 

Фото – з вільних джерел в Інтернеті

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова 

Переглядів: 566 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 16:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024