Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Грудень » 30 » «Червоний Хрест повинен щодня доводити свій абсолютний нейтралітет», - Ів Даккор, генеральний директор МКЧХ
11:42
«Червоний Хрест повинен щодня доводити свій абсолютний нейтралітет», - Ів Даккор, генеральний директор МКЧХ

 

НА  СЛУЖБІ  ГУМАНІТАРНОЇ  ДИПЛОМАТІЇ

 

 

Міжнародний Комітет Червоного Хреста давно вже

схожий на справжній транснаціональний концерн, його

відділення та місії можна знайти майже у всіх гарячих

точках планети.

 

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: Ів Даккор (Yves Daccord) працював в МКЧХ на посаді директора департаменту зі зв'язків

з громадськістю. З 2010 року займає пост генерального директора цієї гуманітарної організації.

 

Нещодавно було прийнято принципове рішення збільшити оперативний бюджет МКЧХ відразу на 25%. Тепер ця найстаріша в світі гуманітарна організація має засоби, які дозволяють їй швидко і ефективно реагувати на кризи і збройні конфлікти, число яких в останні роки аж ніяк не зменшується.

 

В даний час МКЧХ переживає непростий період реорганізації та модернізації. В рамках цього процесу він має намір перевести цілий ряд своїх важливих структурних підрозділів з Женеви до Сербії і на Філіппіни.

 

Одночасно з 1 січня 2015 року набере чинності план виплати соціальних компенсацій для співробітників, що потрапляють під скорочення. Програма кадрової реорганізації МКЧХ розрахована на чотирирічний термін.

 

Нагадаємо, що приблизно половина (49%) всіх працюючих в штаб-квартирі МКЧХ в Женеві - це громадяни Швейцарії, проте другу половину складають представники 126-ти національностей, що в два рази більше, ніж ще два роки тому. Ми попросили Іва Даккора прояснити нам деякі деталі.

 

swissinfo.ch: Пане Даккор, з чим пов'язані такі помітні зміни?

 

Ів Даккор: Ми щойно завершили формування нової стратегії на чотири найближчі роки. Наші розрахунки і прогнози показали, що в майбутньому ми будемо стикатися з усе більшим числом конфліктів і криз по всьому світу. Тривати ці кризи будуть довше, а люди, які потенційно відносяться до числа наших підопічних, будуть перебувати в ще більш складній ситуації.

 

Згадаймо тільки про війну в Сирії, яка триває ось уже четверту зиму в країні, що залишилася практично без економіки. Не забудьмо і про Ліберію, яка не тільки страждає від лихоманки Ебола, але і в цілому знаходиться в жалюгідному стані.

 

Враховуючи все це, ми пішли на ризик і вирішили збільшити наш оперативний бюджет на 25% порівняно з 2014 роком, довівши його до 1,4 мільярда швейцарських франків. Ще два роки тому він становив 900 мільйонів франків.

 

Нам також необхідно зміцнити і наш кадровий потенціал, тому ми вирішили в 2015 році довести число наших співробітників до 14 500 осіб, тоді як в даний час їх у нас тільки 13 500. З урахуванням цього ми зобов'язані розпоряджатися нашим потенціалом якомога більш розумно. Ми будемо ефективно перерозподіляти наявні ресурси, а не просто економити їх.

 

Нагадаю також, що МКЧХ є глобальною структурою, яка працює 24 години на добу і 7 днів на тиждень. Розмах її дій стає останнім часом все ширшим, від островів Фіджі в Тихому океані до Африки та Латинської Америки.

 

swissinfo.ch: Як все це позначиться на штаб-квартирі МКЧХ в Женеві?

 

І.Д .: Женевська штаб-квартира залишиться серцем Червоного Хреста. Чим більшою глобальною організацією ми стаємо, тим важливішим стає для нас наше коріння, наша локальна ідентичність, яка має величезне значення для стратегічних перспектив розвитку МКЧХ.

 

Мені необхідно бути впевненим, що у нас є штаб-квартира з підготовленими співробітниками, здатними не тільки планувати і здійснювати конкретні операції, але і працювати в рамках гуманітарної дипломатії, включаючи якісну міжнародно-правову експертизу.

 

Разом з тим частина служб, зокрема, частину відділу комп'ютерної підтримки, скоро буде перенесено в Белград, інші служби поїдуть до Маніли, де вже з 1990-х років знаходиться наш фінансово-бухгалтерський департамент.

 

swissinfo.ch: Які у Вас критерії набору співробітників?

 

І.Д .: Ми багатопрофільна організація, а тому нам потрібні тільки висококваліфіковані та компетентні працівники. Наприклад, зі 100 делегатів, які вирушають у своє перше службове відрядження-місію, 12% мають базові мовні навички, тобто вони володіють англійською та французькою. Однак 88% співробітників говорять більш, ніж на трьох мовах, деякі - на тайській, урду та арабській.

 

Делегати МКЧХ зараз все рідше вдаються до послуг перекладачів, тому що в нашому складному світі від них вимагається вміння безпосередньо спілкуватися і налагоджувати контакти з тими, з ким вони взаємодіють на місцях, без посередників.

 

Людей ми набираємо з країн Середнього Сходу і Латинської Америки, в Канаді, але також і в Швейцарії та інших країнах Європи, тобто скрізь, де ми знаходимо відповідних для нашої організації людей.

 

Нам необхідні співробітники з дуже специфічними навичками, які при цьому ще й погодяться виконувати важкі завдання далеко від дому. Наприклад, нам потрібні досвідчені психологи зі спеціалізацією на випадки сексуального насильства. Вони повинні говорити на місцевих мовах і бути готовими залишити свою сім'ю і будинок, щоб, для прикладу, відправитися працювати в місто Герат на північний захід Афганістану ... А таких людей небагато.

 

swissinfo.ch: Навіщо ж Вам тоді знадобився соціальний план компенсацій для вивільнених співробітників?

 

І.Д .: Ми повинні працювати ефективно. У цьому зв'язку одне з головних завдань для нас складається з більш щільного контролю за бюджетними витратами в центральному апараті, які в останні роки неухильно зростали. У зв'язку з цим, ми вирішили перенести ряд вакансій на аутсорсинг. (Цей термін з'явився після кризи 1998 р. Є багато форм аутсорсингу. Тут мова йде про той, котрий припускає передачу некритичних для МКЧХ функцій філіям, що знаходяться в географічному віддаленні, і застосовують в своїй роботі телемаркетинг, прийом і обробку отриманих даних з центрального офісу по Інтернету. – Прим.ред. )

 

 

При цьому всі, кого торкнеться процес кадрової реструктуризації, зможуть скористатися спеціальними умовами та пропозиціями. У нас існує колективний трудовий договір, а також діє профспілка, з якою ми, будучи відповідальними роботодавцями, заздалегідь провели відповідні консультації.

 

swissinfo.ch: Ви говорили про те, що МКЧХ стає все більш глобальною структурою. З чим це пов'язано і чи грає тут свою роль факт повсюдного збільшення числа «гарячих точок»?

 

І.Д .: Дійсно, з недавніх пір ми різко підвищили інтенсивність і число наших «польових» місій, які працюють зараз в 84-х країнах. Але головне, ми помічаємо, як, починаючи з 11 вересня 2001 року, світ стає все більш роз'єднаним.

 

Відбувається процес поляризації, немає більше, як раніше, двох основних гравців, які диктують порядок денний світовій спільноті. У такому все більше хаотичному світі довірчі відносини стають величезною рідкістю. Уміння розбиратися в тому, що насправді відбувається в нашому складному світі, стало сьогодні важливою вимогою, як ніколи раніше.

 

Слід врахувати, що зараз діяльність МКЧХ практично на 70% зосереджена в країнах ісламського світу. В умовах вже згаданої поляризації структура, чиєю емблемою є червоний хрест, повинна бути здатною щодня доводити, що глобальна роз'єднаність на неї не впливає, і що вона за будь-яких обставин залишається нейтральною і неупередженою.

 

Без співробітників з самих різних країн наша присутність, наприклад, в Сирії чи Іраку, була би дуже обмеженою. У Сомалі ми взагалі були би безсилі що-небудь зробити. А в тих же Сирії та Іраку перед нами часто відкриваються двері, які в інших умовах не відкрилися би ніколи. У підсумку в Сирії у нас зараз діє міжнародна група в місті Алеппо, а не тільки в Дамаску.

 

Повна протилежність цьому - ситуація в Лівії, країні, яку ми поки не в змозі сьогодні зрозуміти. Для нас це абсолютно нова ситуація, і знадобляться роки для того, щоб почати там хоч якось розбиратися в ситуації, враховуючи, що в Лівії зараз панують повний хаос і крайня роз'єднаність.

 

swissinfo.ch: Криз буде більше і тривати вони будуть довше. Чи означає це, що у МКЧХ буде ще більше роботи в майбутньому?

 

І.Д .: Наша основна задача полягає в тому, щоб реагувати, перш за все, на серйозні кризові ситуації, такі, як війна або масштабна гуманітарна катастрофа. З іншого боку, справді, ми на протязі ось вже десятки років працюємо в умовах затяжних криз, таких, як в Палестині і в Судані.

 

Тобто наші місії повинні реагувати як на невідкладні потреби, так і на присутність хронічних проблем. Зрозуміло, ми не в змозі надавати допомогу всім і кожному і при будь-яких умовах. Але що стосується хронічних проблем, то тут важливу роль відіграє саме постраждале населення, його власні механізми відновлення і його власний потенціал опірності. Наведу приклад: коли я тільки почав працювати в МКЧХ, у нас тут не було нікого, хто займався би ветеринарією.

 

Але сьогодні, стосовно Зони Сахеля, а також до Сомалі, та й до інших країн, ми прийшли до висновку, що доставляти «класичну» гуманітарну допомогу кочовим народам просто не має сенсу, тому що вони є жертвою комбінованого впливу як кліматичних змін, так і власне збройних конфліктів. А ось турбота про їх домашніх тварин, без яких ці люди жити не можуть, для яких вони є джерелом їжі і робочої сили, могла би стати для них реальною підмогою в складний час.

 

Інший приклад - це судово-медичні експерти. Нас часто просять допомогти у проведенні ідентифікації жертв конфліктів, похованих у братських могилах. У багатьох регіонах ми - єдині, хто може це зробити.

 

swissinfo.ch: Але хіба це не завдання, покладене на національні дирекції та агентства зі співпраці з країнами, що розвиваються і з надання їм допомоги розвитку?

 

І.Д .: Справа в тому, що такі структури працюють для того, щоб змінити складну ситуацію на краще, зміцнити систему освіти, удосконалити фінанси і культуру. Це зовсім не місія МКЧХ. Крім того, ці структури часто не сприймаються як нейтральні і незалежні. А у нас є шанс забезпечити повну неупередженість.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.swissinfo.ch/rus/-красный-крест-должен-ежедневно-доказывать-свой-абсолютный-нейтралитет-/41182710?rss=true

 

 

 

 

 

Переглядів: 717 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 14:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024