ДАВНЯ ТРАДИЦІЯ
6 січня у всьому світі відзначається православний
і греко-католицький святвечір - саме напередодні
Різдва Христового, передає УНН.
Це свято здавна було шанованим у Київській Русі. Коляди, як ще називають цей вечір, завершають Різдвяний піст.
Одна з головних традицій святкування православного святвечора - приготування куті. Цю страву, яка складається з розмоченого зерна пшениці, заправленого медом і горіхами, ввечері їсть вся сім'я.
Це свято є приводом для того, щоб всі рідні і близькі зібралися за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі. Вона сповіщає весь світ про те, що в цей момент народився Спаситель.
На православний святвечір раніше клали пучок сіна на стіл під скартену, оскільки Ісус Христос народився в яслах, де було багато сіна. Сам святковий стіл накривали 12 різними стравами - за кількістю апостолів Ісуса. Усі страви мають бути пісними. І на столі обов'язково повинна стояти кутя.
У деяких слов'янських народів заведено давати кутю не тільки всім членам сім'ї, а й худобі.
Колаж – з відкритих джерел в Інтернеті
Джерело:
http://www.unn.com.ua/uk/news/1424086-pravoslavni-sogodni-vidznachayut-svyatvechir-1
|