Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 6 » 2015: новорічні обіцянки і уроки Льва Толстого
15:53
2015: новорічні обіцянки і уроки Льва Толстого

 

ТРІУМФИ  І  ПАДІННЯ  ГЕНІЯ

 

 

 

За кілька днів до Нового 2015 року на британськім

радіоканалі Радіо-4 редакція Бі-бі-сі почалася

трансляцію нової 10-годинної радіовистави

за романом Льва Толстого "Війна і мир".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У роботі над нею брали участь відомі британські актори. Ця радіопостановка незвичайна тим, що нагадує слухачам про обставини життя самого автора епопеї, в якій відображені його спостереження за відносинами в сім'ї і суспільстві в один з найдраматичніших періодів російської історії.

 

Толстой, який народився в 1828 році, а помер в 1910, належав до старовинного аристократичного роду, що володів величезними земельними наділами і мав сотні кріпаків.

 

Юність і молодість графа Толстого пройшли в розгулі і пияцтві. Великий письменник згадує про те, як протягом десяти років він убивав людей на війні, кидав виклики на дуелях, програвався в карти, жив за рахунок кріпосних селян, грішив і обманював ближніх.

 

Але з часом Толстой відкинув це бездумне життя, відмовився від аристократичних привілеїв і виробив свій власний, вельми радикальний світогляд, який приваблював одних його сучасників і відштовхував інших.

 

Зараз, коли за традицією багато хто з нас дає собі чергову новорічну обіцянку жити по-новому, саме час запитати себе, - а чи може життєвий досвід генія російської літератури стати уроком для тих з нас сьогодні, хто хоче змінити своє життя?

 

Урок перший - вчися на своїх помилках

 

Одним з талантів, якими був наділений Толстой, була його здатність засвоювати нові враження і робити висновки із засвоєного. Страшне кровопролиття, учасником якого він став при облозі Севастополя в ході Кримської війни, перетворило його в пацифіста.

 

У 1857 році, ставши свідком публічної страти в Парижі, він рішуче виступив проти держави та її законів у переконанні, що влада мирська служить тільки багатим. 

 

Толстой проповідував загальну любов, але при цьому постійно сварився з дружиною.

 

 

 

 

"Держава - це змова, - писав він у ті роки одному із друзів. - Відтепер я ніколи більше не буду служити уряду".

 

Толстой був близький до анархізму. Він став одним з перших мислителів, що вчили ставити під сумнів загальноприйняті догми і вірування.

 

Урок другий - вчіться милосердю

 

Толстой володів незвичайною здатністю співпереживати людям, що живуть зовсім іншим життям. У 60-ті роки після скасування кріпосного права, він зайнявся селянською працею і працював у полі поруч з колишніми кріпаками.

 

Для графа і власника маєтків це було радикальним кроком. Толстой стверджував, що воліє товариство селян освіченим і заможним людям. Він вважав, що неможливо поглянути на світ очима іншої людини, не відчувши її життя на власному досвіді.

 

Урок третій - активна співучасть

 

У ті ж роки Толстой став справжнім громадським активістом, прагнучи полегшити долю простого народу. Після неврожаю 1873 в країні почався масовий голод. Толстой відклав на рік роботу над романом "Анна Кареніна" і зайнявся організацією пунктів допомоги голодуючим.

 

"Я не можу відірватися від живих людей і думати про життя людей уявних", - писав він тоді.

 

Багато його друзі та близькі вважали таку поведінку помилкою. У 1891 році, коли в країні знову трапився недорід і виник голод, Толстой провів два роки у боротьбі з цим лихом, допомагаючи збирати кошти на провіант і організовуючи допомогу голодуючим.

 

Чи можна уявити собі сучасного письменника, який був би готовий відкласти на два роки роботу над черговою книгою заради допомоги знедоленим?

 

Урок четвертий - опрощення

 

Після духовної кризи в кінці 1870-х років Толстой відкинув ідею державної релігії, в його випадку - православ'я. Він звернувся до радикального євангелізму, в центрі якого стояла ідея духовного і матеріального аскетизму.

 

Він відмовився від вживання алкоголю, тютюну і став вегетаріанцем.

 

Він також виступав за створення утопічних громад, заснованих на усуспільненні власності і праці. Цей толстовський рух поширився в багатьох країнах світу і спонукав в 1910 році Махатму Ганді назвати свій перший ашрам в честь Льва Толстого.

 

Урок п'ятий - боротьба із суперечностями

 

Це опрощення Толстого не знімало конфліктів і протиріч в його повсякденному житті. Толстой проповідував загальну любов, але при цьому постійно сварився з дружиною. Він так і не зумів до кінця відмовитися від багатства і привілеїв. Майже до самого кінця життя він жив у великому панському будинку зі слугами.

 

 

 

 

Але на початку 90-х років йому вдалося, незважаючи на опір дружини та інших близьких, відмовитися від значної частки своїх авторських прав. Така відмова від майнових і соціальних привілеїв, які були успадковані Толстим від народження, не може не викликати наше захоплення.

 

Урок шостий - готовність до фізичної праці

 

Толстой зрозумів, що досягнення рівноваги між духовним і фізичним началами життя є ключем до творчості. Він став не тільки орачем, але косарем і теслею: біля стіни поруч з його письмовим столом стояли коса і пила.

 

На схилі життя його, бувало, відвідували в Ясній Поляні письменники і журналісти. Вони часто заставали генія за шиттям чобіт. Якби Толстой жив у наші дні, він без сумніву ратував би за те, щоб ми відклали в сторону мобільні телефони і комп'ютери, і взялися б за корисні справи.

 

Урок сьомий - вихід за звичні класові рамки

 

Найважливішим для нас уроком Толстого є його досвід з подолання звичних кайданів класових забобонів і занурення у світ людей, які живуть і мислять зовсім інакше.

 

У романі "Воскресіння" він зазначає, що велика частина людей - будь це чиновники, купці або злодії - інстинктивно оточують себе собі подібними, людьми, які поділяють їхні погляди на життя і на своє місце в ньому.

 

В рамках свого класу легко погодитися з тим, що володіння двома будинками - цілком звичайна справа, чи що одностатеві шлюби суперечать природі людини, або що можна виправдати бомбардування країн Близького Сходу.

 

 Оточені однодумцями, ми не в змозі зрозуміти, що такі погляди можуть бути помилкові і несправедливі. Дуже мало хто з нас здатний долати звичні рамки поглядів і переконання, вихованих середовищем, як це вмів робити Толстой.

 

Роман Кржнаріч, журналіст

 

 

Фото – www.bbc.co.uk

Джерело:

http://www.bbc.co.uk/russian/society/2015/01/150102_uk_tolstoy_life_lessons

Переглядів: 946 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 08:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024