Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 13 » Система охорони здоров'я в зоні АТО в критичному стані: ВООЗ
19:50
Система охорони здоров'я в зоні АТО в критичному стані: ВООЗ

 

ДОПОМОГА  ТРИВАТИМЕ

 

 

 

 

Згідно зі звітом Управління ООН з координації

гуманітарних питань за 9 січня 2015, внаслідок

конфлікту на сході України, починаючи з квітня

2014, загинуло близько 4800 і поранено близько

10 000 чоловік. Понад 1,1 млн.  українців були

змушені покинути свої житла, близько 600 тис.

переселилися у сусідні країни.

 

 

 

 

 

 

 

Та у зоні бойових дій продовжують залишатися близько 5,2 млн. осіб, при цьому 1,4 млн. перебувають у вкрай вразливому становищі і потребують гуманітарної допомоги.

 

Даній проблемі присвячується і огляд Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) за грудень 2014, зокрема в ньому висвітлено питання забезпечення права на здоров'я населення, яке опинилося в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) в Україні.

 

 

ВООЗ наводить гнітючі статистичні дані - з вересня 2014 в регіонах, порушених конфліктом, жодна дитина не вакцинована, в результаті чого охоплення вакцинацією, наприклад проти поліомієліту, знизилось до рівня менше 30-40%. За наявною інформацією, близько 40 пацієнтів в одному з психіатричних установ померли від голоду, холоду та відсутності медичної допомоги.

 

У 60 селах, розташованих між лініями бойових дій, не залишилося медичного персоналу. Люди опинилися у пастці - дістатися до них сьогодні неможливо. У Луганську залишилося тільки 30% медичних працівників. У Донецькій області штат закладів охорони здоров'я скоротився на 10-15%, де до спалахнула конфлікту працювали 85 тис. медиків.

 

В результаті цього медичні служби функціонують на межі своїх можливостей. У зоні АТО в результаті артилерійського обстрілу 10 лікувально-профілактичних установ були пошкоджені або повністю зруйновані. Лікарні відчувають серйозний дефіцит лікарських засобів, виробів медичного призначення і не в змозі надавати той комплекс послуг, який вони надавали до кризи.

 

ВООЗ підкреслює: в даній ситуації необхідно в терміновому порядку відновити доступ населення до медичної допомоги.

 

ВООЗ спільно з Організацією Об'єднаних Націй (ООН), Товариством Червоного Хреста України, Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, організацією «Лікарі без кордонів», Міжнародним медичним корпусом, а також з місцевими неурядовими організаціями вживає заходів і виконує свої обов'язки по захисту права громадян на здоров'я, допомагаючи населенню в цій важкій ситуації.

 

ООН, після визнання недоліків своєї діяльності в Руанді, Сребрениці і Шрі-Ланці, взяла на себе суворі зобов'язання з надання допомоги людям, які постраждали від збройних конфліктів, і права яких порушуються.

 

Прийнята рік тому концепція «Права негайно!» вводиться в дію у разі будь-якої загрози серйозного і великомасштабного порушення міжнародних прав людини і гуманітарного права. Вона дає можливість ООН діяти в умовах складної політичної ситуації, характерної для зони бойових дій, з метою забезпечення захисту прав людини.

 

Ініціатива «Права негайно!» передбачає об'єктивне інформування національних органів, установ ООН та регіональних організацій про порушення прав людини; мобілізацію потенціалу та розробку узгоджених стратегій щодо усунення наслідків; надання допомоги країнам у реалізації цих стратегій і, що найважливіше, відкрите обговорення актуальних питань.

 

За словами Доріт Нітцан Калуськи, глави бюро ВООЗ в Україні, ВООЗ готова до співпраці з департаментами охорони здоров'я на місцях.

 

Особливе занепокоєння викликає стан здоров'я уразливих груп населення: дітей і стариків, національних меншин, незаможних громадян, осіб з розумовими та фізичними вадами, психіатричними захворюваннями, переміщених осіб і т.д.

 

Коли право на здоров'я віддається забуттю, сам факт виживання цих соціально незахищених груп населення ставиться під загрозу.

 

Як зазначає глава бюро ВООЗ в Україні, в нашій країні загальне безкоштовне медичне обслуговування існує тільки на папері - в переважній більшості випадків люди повинні самі оплачувати медичні послуги і купувати ліки.

 

Бойові дії і фінансова криза привели до того, що незаможні стали ще більш незаможними і, як наслідок, у них фактично немає доступу до медичної допомоги, лікарських засобів чи вакцинації.

 

 

 

 

ВООЗ надасть свою допомогу у вирішенні цієї проблеми шляхом реалізації відповідного проекту, в якому братимуть участь мобільні бригади невідкладної первинної медико-санітарної допомоги.

 

У кожну мобільну бригаду будуть входити лікар, дві медичні сестри та водій / логіст, оснащені основним необхідним медичним і допоміжним обладнанням і лікарськими засобами.

 

 

 

 

Персонал мобільних клінік отримає електронні планшети з сучасними системами інформаційного забезпечення охорони здоров'я, які полегшать ведення протоколів, лікарський контроль і звітність.

 

Демографічні дані, дані епіднагляду та інформація про доступність послуг і лікарських засобів щотижня будуть направлятися до Міністерства охорони здоров'я України. Це дозволить стандартизувати якість широкого спектру послуг, включаючи комплексне ведення хвороб і направлення пацієнтів; надання допомоги матерям, новонародженим, дітям, підліткам та особам похилого віку; охорону психічного здоров'я; профілактику та лікування неінфекційних та інфекційних захворювань; стоматологічну допомогу; запобігання гендерного насильства та травматологічної допомогу.

 

Така система також полегшить ведення пацієнтів на всіх етапах надання допомоги.  Лікарі та медичні сестри навчаються методам сортування та лікування або на місцях, або у центрах первинної або вторинної медичної допомоги.

 

Мобільні бригади надання невідкладної первинної медико-санітарної допомоги також будуть доставляти у лікувальні заклади лікарські засоби і вироби медичного призначення (такі як дезінфікуючі засоби, перев'язувальні матеріали та термометри в медико-санітарних аптечках), отримані у вигляді гуманітарної допомоги від ВООЗ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Фонду народонаселення ООН. Контроль потреби лікувально-профілактичних установ в даній продукції буде здійснюватися щотижня.

 

На перших етапах мобільні бригади будуть функціонувати в 5 областях на південному-сході України, де відзначається найвища концентрація внутрішньо переміщених осіб (більше 60% всіх зареєстрованих). Передбачається, що вони зможуть обслуговувати понад 170 тис. осіб.

 

ВООЗ також підтримує зв'язок із Всесвітньою продовольчою програмою ООН з метою забезпечення поставок продовольчих товарів переміщеним особам, що проживають у сільській місцевості.

 

ВООЗ тісно співпрацює з Кабінетом Міністрів і Міністерством охорони здоров'я України з перших днів кризи, разом здійснюючи координацію гуманітарної діяльності в галузі охорони здоров'я в польових умовах. Зокрема, ВООЗ забезпечує лікарні основними ліками та предметами першої необхідності.

 

Так, Міністерство охорони здоров'я України наприкінці грудня отримало таку допомогу на суму 3 млн. грн. Це 90 наборів для надання невідкладної допомоги, які включають лікарські засоби і вироби медичного призначення. Один набір можна використовувати для надання допомоги 1 тис. осіб протягом 3 місяців. Набори будуть спрямовані в Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Луганську та Харківську області.

 

Фонд народонаселення ООН, у свою чергу, передав Україні 50 наборів для надання акушерсько-гінекологічної допомоги вартістю близько 1 млн. грн. Вони забезпечать потреби населення в хірургічній та акушерсько-гінекологічній допомозі 1,8 млн. осіб на 3-місячний період.

 

Людські жертви, відсутність належної системи охорони здоров'я, настання сезону холодів і переміщення населення вимагають подальшого нарощування обсягів гуманітарної допомоги і підтримки в сфері охорони здоров'я. ВООЗ готова продовжувати надавати свою допомогу Україні.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

 http://www.apteka.ua/article/319780

 

Переглядів: 1104 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 14:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024