Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 21 » Експерт: з України щорічно емігрує 7 тисяч медиків
16:35
Експерт: з України щорічно емігрує 7 тисяч медиків

 

РИБА  ШУКАЄ, ДЕ ГЛИБШЕ…

 

     

     На думку Лариса Канаровської, першими кроками медичної

     реформи у столиці має стати вирішення кадрової проблеми,

     запровадження системи соцзахисту лікарів і вироблення

     прозорих механізмів фінансування галузі

 

 

 

 

 

 

З України щорічно виїздить до 7 тисяч медичних працівників. Через це та небажання працювати у медичній сфері тільки у столиці бракує 3,5 тисяч лікарів.

 

 

Про це у коментарі УНН повідомила голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Лариса Канаровська.

 

 

"У Києві тільки по Департаменту охорони здоров’я (КМДА – Ред.) у нас не вистачає 3,5 тис. лікарів і близько 8 тис. медсестер. Це дані за минулий рік. Зокрема не вистачає 500 дільничних лікарів, 100 фтизіатрів, 100 паталогоанатомів, 248 лаборантів і т.д.", - зазначила вона.

 

 

Що стосується подібної статистики у всеукраїнському масштабі, то станом на 2008 рік країні не вистачало 50 тис лікарів і 80 тис медсестер. Втім, Л.Канаровська зазначила, що ця проблема актуальна практично у цілому світі, включаючи і добре розвинені країни.

 

 

"У грудні 2013 року ВООЗ провела позачергову сесію, присвячену медичним кадрам. Було заявлено, що у світі не вистачає 7 млн медпрацівників. Розподілення таке: 100 тис - в США, 120 тис – в Канаді, 45 тис – в Англії. Також було сказано про прогноз на перспективу: ця цифра подвоїться до 2020 року. Чому? Бо сьогодні молодь, як і у нас, не хоче йти у медицину. Є сім основних причин цьому. Зокрема треба все життя вчитися. Є фактор розбійних нападів хворих і родичів. Також є ризик інфікування - от у нас упродовж року у Києві 25 медпрацівників заражаються туберкульозом, а кожен шостий хірург, за даними академіка Водяного, є носієм антигенного гепатиту. Це все професійні ризики", - розповіла експерт.

 

 

Ще одним першочерговим кроком у реалізації медичної реформи у столиці, на думку Л.Канаровської, має бути забезпечення соціального захисту лікарів.

 

 

"У нас зовсім відсутній соціальний захист. У Києві ми займаємо 29 місце по зарплаті. Нам держава 23 роки хронічно крутить фільм "Приходьте до нас завтра". Обіцяють і квартири, і гуртожитки. Ми ж через це залучити молодь не можемо", - зазначила експерт.

 

 

Вона також наголосила на проблемі відсутності нормальних умов праці і технічного забезпечення. Через усі ці проблеми, за її словами, чимало хороших медиків виїжджає працювати за кордон.

 

 

"Ми отримували до 2013 року інформацію від МЗС, що 7 тис медпрацівників щороку виїжджають за кордон. У нас працюють кілька бюро так званої медичної міграції. Їм здають документи, оплачують їх послуги, вибирають країну, яку пропонують, можуть екстрено навчити мові на базовому рівні. І допомагають у медичній міграції. Вже багато наших лікарів так виїхало зокрема до Ізраїлю та Німеччини", - розповіла голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

 

 

Окрім того, експерт підкреслила, що у ході запровадження медичної реформи необхідно виробити чітку і прозору систему фінансування медичної галузі.

 

 

"Ми платимо 15% податку кожен особисто (на охорону здоров’я - ред.) і ще 38% з фонду заробітної плати. Всього понад 50% платимо державі; у цих податках і є державна безкоштовна медична допомога. Де ці гроші? Мене постійно допитують члени профспілки, де ці гроші", - резюмувала вона.

 

 

Нагадаємо, у Києві розпочався пілотний проект проведення реформ у галузі медицини.

 

 

Мер столиці Віталій Кличко озвучив 10 кроків, які необхідно запровадити для реформування столичної медицини.

 

 

Колаж – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело: 

http://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1428513-ekspert-z-ukrayini-schorichno-viyizdit-7-tisyach-medikiv

 

Переглядів: 558 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 10:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024