Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 24 » Незаконне використання емблеми Червоного Хреста
10:53
Незаконне використання емблеми Червоного Хреста

 

СИМВОЛИ  МИЛОСЕРДЯ  І  СПІВЧУТТЯ

 

             

              «Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий

              проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу

             України щодо посилення відповідальності за окремі

             військові злочини (№1552).

 

 

 

 

 

 

 

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 238 народних депутатів з 308, зареєстрованих у сесійній залі.

 

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 402-405, 407-411, 413, 418-421, 425, 426, 428, 435 Кримінального кодексу України, встановивши більш сувору відповідальність за військові злочини, передбачені зазначеними статтями КК, якщо вони вчинені не тільки в умовах воєнного стану, але і в умовах особливого періоду, під яким розуміється період, що охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

 

Зокрема, це статті про невиконання наказу, непокорі, опорі начальникові, дезертирство, бездіяльності військової влади і про незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала та зловживання ними».

 

Докладніше див. - http://www.unian.net/politics/1031692-parlament-planiruet-usilit-otvetstvennost-za-voennyie-prestupleniya.html

 * * *

 

Товариство Червоного Хреста України постійно проводить моніторинг дотримання положень Закону України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця і Червоного Кристалу в Україні» (далі Закон).

 

Останнім часом ми спостерігаємо порушення Закону волонтерськими формуваннями, які проводять свою діяльність в зоні антитерористичної операції.

 

Мова йде про використання символіки Червоного Хреста на транспортних засобах цих формувань їхніми волонтерами, одягненими у військову уніформу і часто зі зброєю, які не відносяться до Товариства Червоного Хреста України чи медичної служби Збройних Сил України.

 

На ці  порушення Закону звертали нашу увагу і представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, які остерігаються дискредитації та нівелювання захисної функції емблеми Червоного Хреста.

 

Згідно із Законом України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця і Червоного Кристалу в Україні» від 8 липня 1999 року порядок та умови використання і захисту символіки Червоного Хреста і Червоного Півмісяця на території України встановлюються відповідно до вимог Женевських конвенцій 1949 року, учасником яких є Україна.

 

За Законом право на використання емблеми у вигляді червоного хреста належить Товариству Червоного Хреста України та медичній службі Збройних сил України під час здійснення своєї діяльності.

 

З метою виконання міжнародних договірних зобов’язань у цій сфері, Уряд України ратифікував Женевські конвенції та Додаткові протоколи до них, що є основними документами міжнародного гуманітарного права, таким чином підкресливши важливість приєднання до міжнародної спільноти у сфері захисту людського життя та гідності.

 

Важливо зауважити, що знаки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця та Червоного Кристалу були створені як символи милосердя та співчуття з метою захисту  медичного персоналу та поранених бійців на полі бою. А незаконне використання цієї символіки призводить тільки до непорозумінь та дискредитації емблеми червоного хреста. Тому вкрай необхідно всіляко запобігати випадкам незаконного використання емблеми, особливо в силу того, що жертви, для яких ця емблема була створена, при неповажному ставленні до неї, постраждають у першу чергу.

 

Неправомірне використання Червоного Хреста не тільки дискредитує емблему Червоного Хреста, але й наносить значний збиток іміджу Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариства Червоного Хреста України, тим самим виявляючи неповагу до усіх представників Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, що здійснюють свою діяльність на території України, та безпосередньо самому Уряду держави, ставлячи під сумнів виконання нею взятих міжнародних зобов’язань.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.redcross.org.ua/modules/news/index.php?id=1470

 

Переглядів: 744 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 09:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024