Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 25 » Волонтери Бердянської єпархії допомагають не тільки переселенцям, але і парафіянам однієї з луганських церков
19:10
Волонтери Бердянської єпархії допомагають не тільки переселенцям, але і парафіянам однієї з луганських церков

 

ЦЕРКВА  І  МИЛОСЕРДЯ

 

     

     З наростанням бойових дій в Донеччині

     волонтерська організація Бердянської та

     Приморської єпархії "Молодь небайдужа -

     Бердянськ" майже повністю переключилася на

     допомогу переселенцям, яких в Бердянську дуже

     багато, і вони продовжують прибувати.

 

 

 

 

 

 

 

- Багато хто з вимушених переселенців звертаються в бердянські церкви, приходять на прийом до єпископа Бердянського і Приморського Єфрема, - говорить службовець - священик церкви Бердянських Новомучеників, керівник молодіжної ради єпархії, протоієрей Євген Клименко. - Люди шукають допомоги, захисту, розуміння.

 

І священнослужителі Бердянської єпархії намагаються таку допомогу організувати. Крім того, при єпархії в 2011 році стартував волонтерський проект "Молодість небайдужа - Бердянськ". У його реалізації дуже допомогла  дочка священика Христина, яка тоді була студенткою Бердянського педуніверситету. Вона змогла згуртувати навколо ідеї волонтерства при єпархії студентів БДПУ. Університет і єпархія знаходяться майже поруч, активна співпраця продовжується. Тепер головне завдання - допомога переселенцям.

  - Вони звертаються безпосередньо до вашої церкви? – цікавимось у священика.

  - По-різному буває. Приходять і до владики, і в храми. Неможливо залишатися осторонь, коли приходить матуся з дітьми, плаче і каже, що закінчилися всі гроші, з приватної квартири виселяють, дітей нічим годувати і немає в що одягнути. Таких прикладів дуже багато. І ми спільно з нашим соціальним відділом залучаємо всі сили і зв'язки, щоб обігріти людей, нагодувати їх, взути, одягнути, не дати замерзнути.

  - Отче Євгене, яким чином ви цю допомогу збираєте? Як роздаєте її нужденним? Парафіяни вас підтримують?

 

 

 

 

- Вони в мене - золоті. Я їм часто кажу, що без них нічого би не було. Ось ви бачите мішки з речами, вони, начебто, і не дуже доречні в храмі, але це те, що люди приносять сюди, до церкви. Це теплі ковдри, теплий одяг, взуття, постільна білизна. Зазвичай я збираю стільки, скільки можна вмістити в автомобіль, вірніше, набити в автомобіль. А потім ми відвозимо речі або в Червоний Хрест, або в управління соціального захисту. У нас є величезні списки людей, які зверталися безпосередньо до нас, в єпархію. Вони просто по-християнськи просять милостиню у владики Єфрема, у священиків. Завдяки пожертвам парафіян у нас є можливість допомагати нужденним.

 

Крім того, у нас на території військового містечка є приміщення – сортувальне відділення. Там волонтери сортують речі: окремо - дитячі, окремо - теплі жіночі і так далі. У певний день біженці приходять до нас, ми садимо їх у єпархіальний автобус і веземо у військове містечко. Тому що далеко не у всіх є гроші на проїзд у маршрутному таксі.

 

 

 

 

- Отче Євгене, я чула, що ваші парафіяни збирали продукти для людей, що живуть в зоні АТО.

  - Так, справа в тому, що я закінчував Луганський богословський університет, у мене є друзі серед луганських священиків. Коли почалися бомбардування і проблеми з водопостачанням, у дворі храму викопали криницю, і люди стали приходити туди за водою. Шикувалися величезні черги, люди розповідали, як вони бідують. Священики, бачачи все це, вирішили готувати при церкві гарячі обіди. І готували, поки не вичерпалися всі їх можливості. Тоді друг подзвонив мені і запитав, чи можемо ми допомогти їм годувати людей? І я на проповіді звернувся до парафіян, розповів їм про біду наших людей в Луганську. І бердянці зібрали стільки продуктів, що ми буквально забили ними дві "четвірки". На цих автомобілях приїжджали до нас самі луганчани. Ми готові знову допомогти їм, але зараз ускладнилася обстановка в зоні АТО, не так легко доїхати до нас. Я говорив зараз тільки про наш невеликий храм. Люди відривали щось від себе, адже багато з них живуть на пенсію, але ділилися з тими, кому набагато важче. Багато студентів педуніверситету приносили продукти, хоча далеко не всі з них живуть вдома і теж обмежені в коштах.

  - Серед ваших волонтерів-студентів є хлопці із зони АТО?

  - Так, дві дівчини з Донеччини. Зараз вони тут живуть і навчаються. Їм боляче і образливо тут, але вони допомагають тим, хто там, кому набагато важче. А адже вони і самі живуть більш, ніж скромно. Я буквально змушую їх взяти додому хліб, цукор, крупи, щоб вони вдома могли поїсти. А вони: "Нам нічого не треба, батюшка!".

  - Отче Євгене, війна в країні якось змінила людей?

  - Помітно змінила. Люди стали добрішими, чуйними. Ось буквально вчора жінка принесла великий пакет постільної білизни: "Батюшка, я все випрала, погладила, віддайте тим, хто потребує". Люди несуть все, чим можуть поділитися. І вони впевнені, що все дійде до адресата. Крім того, я працюю з повним фотозвітом. Не для піару нашої волонтерської організації або мого особистого. Якщо хтось мене запитує, куди пішла їхня допомога, я показую фото: ось - людина, ось - ваші речі. Фото завжди краще, ніж запис на папері. Це фотодокумент. Тому і питань до мене, до наших волонтерам щодо допомоги переселенцям немає. І ми цю роботу будемо продовжувати, тому що з кожним днем потребують нашої допомоги все більше.

 

 

 

Фото – www.iz.com.ua

Джерело:

http://iz.com.ua/zaporoje/62098-volontery-berdyanskoy-eparhii-pomogayut-ne-tolko-bezhencam-no-i-prihozhanam-odnoy-iz-luganskih-cerkvey.html

 

Переглядів: 733 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 19:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024