Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 26 » Москва цинічно використовує символи Червоного Хреста - правозахисниця Олександра Матвійчук
17:27
Москва цинічно використовує символи Червоного Хреста - правозахисниця Олександра Матвійчук

 

 ГРИМАСИ  ІНФОРМАЦІЙНОЇ  ВІЙНИ

 

 

Московське міське відділення Російського Червоного Хреста

направило звернення до Міжнародного кримінального суду (МКС)

про розслідування злочинів проти людяності, скоєних нібито

посадовими особами України. Мова йде про події на окупованих

Росією територіях у Луганській і Донецькій областях.

 

 

 

На знімку: Олександра Матвійчук

 

 

Про те, що собою являє Московський Червоний Хрест, що стоїть за його зверненням до Міжнародного кримінального суду, в інтерв'ю Укрінформу розповіла голова правління Центру громадських свобод, правозахисниця Олександра Матвійчук.

 

"ЧОМУ НЕ У ЛІГУ СЕКСУАЛЬНИХ РЕФОРМ?"

 

- Наскільки правомірним є звернення Московського Червоного Хреста до Міжнародного кримінального суду для початку розслідування злочинів проти людяності, скоєних на Донбасі начебто посадовими особами України?

 

 - З юридичної точки зору це взагалі нонсенс. Перед тим, як звертатися до Міжнародного кримінального суду, треба з'ясувати, чи має МКС юрисдикцію і можливість проводити розслідування на території країни, з приводу якої надходить це звернення. Україна, на жаль, досі не ратифікувала Римський статут, тому на нас юрисдикція Міжнародного кримінального суду не поширюється.

 

 З таким успіхом можна порадити відділенню національного російського товариства Червоного Хреста - тут важливо не плутати з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, тому що це дві абсолютно різні структури - звертатися до Папи Римського, скаржитися, як у нас люблять казати, в Лігу сексуальних реформ.

 

- А що означають повідомлення про те, що заява прийнята і розпочато комунікацію?

 

 - Навіть у громадській організації заведено, що коли щось отримають, то опрацьовують і надають відповідь. Міжнародний кримінальний суд же не може подивитися і викинути у смітник це звернення. Він має на нього щось відповісти. Він, скажімо, може дати відповідь: «Юрисдикція Міжнародного кримінального суду не поширюється на Україну, тому що Україна не ратифікувала Римським статут, а разова декларація стосується тільки подій на Майдані і обмежена строком до 22 лютого (з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року - ред.), тому ми не можемо взяти ваше звернення до розгляду». Переконана, що у Міжнародному кримінальному суді є спеціально розроблені форми для цього.

 

 Але, ви розумієте, в чому хитрість? Те, що вони (МКС - ред.) дадуть відповідь, у Росії обіграють у всіх ЗМІ. Я не думаю, що відповідь суду про відмову у відкритті провадження так само розтиражують по всіх газетах, як той факт, що до МКС звернулися і розпочато комунікацію.

 

 

 

 

УКРАЇНА МАЄ ПРОВЕСТИ ВЛАСНІ РОЗСЛІДУВАННЯ

 

- Якщо на Україну буде розповсюджено юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, то якою може бути перспектива такого звернення Московського Червоного Хреста про розслідування злочинів, начебто вчинених українськими посадовими особами на Донбасі?

 

 - Уявімо собі цю ситуацію, що вони звертаються. Росія вже документує стоси матеріалів і, як тільки Україна ратифікує (Римський статут - ред.), вони дійсно звернуться.

 

- Вони, це хто: Мінюст, МЗС чи будь-яка громадська організація як, наприклад, Московський Червоний Хрест?

 

 - А між ними є різниця?... Я дозволю собі відповісти на питання, яке ви ще не ставили. Що таке національні Червоні Хрести - це товариства, які створюються для надання допомоги військово-медичним службам своїх країн на випадок війни, і вони, як правило, залежні у своїй політиці та оцінці ситуації від держави. І, очевидно, Росія покладає на національне товариство Червоного Хреста не просто якісь медично-санітарні функції, як це роблять інші країни, але і якісь пропагандистсько-інформаційні. Я змушена констатувати, що багато структур, які нібито мали б бути незалежними в Росії, - преса (за деякими винятками), багато громадських організацій - афілійовані з російською владою. Тому я запитала у вас, чи є різниця.

 

 А тепер повертаюся до запитання, яке ви ставили. Навіть якщо Росія подасть матеріали в Міжнародний кримінальний суд, він не має права відкривати провадження, якщо Україна сама веде розслідування кожного випадку. І тут постає питання. Невже наші національні органи розслідування, Генеральна прокуратура, не зацікавлені самі провести розслідування, встановити, хто здійснив ці злочини і притягнути винних до відповідальності? Жодних об'єктивних можливостей використання Міжнародного кримінального суду як інструменту в руках Росії немає, у разі, якщо Україна і Генеральна прокуратура будуть проводити національне розслідування, як цього вимагають і наші українські закони.

 

 Якщо є злочин - має бути проведено розслідування і встановлено винних. Якщо Україна не буде проводити це розслідування, Міжнародний кримінальний суд проводитиме власне. Але хочу це підкреслити: тільки тоді, якщо Україна самостійно не розслідуватиме ці злочини. Це важливий принцип комплементарності.

 

 Міжнародне правосуддя, як це не парадоксально звучить, створено для того, щоби не бути потрібним. Це також і спосіб тиску на національні органи розслідування. Або ви розслідуєте, або зізнавайтеся, що ви не в змозі розслідувати, тоді ми розслідуємо.

 

- А хто взагалі може звертатися в МКС, і в яких випадках він може порушувати справи?

 

 - Насправді МКС не передбачає у Римському статуті переліку, хто може звернутися окрім держави, яка ратифікувала Римський статут і Ради безпеки ООН. Але до чого я веду. Третя можливість порушення справи - це ініціатива самого прокурора, він може порушити справу, коли йому стало відомо, наприклад, про воєнні злочини. Теоретично йому може бути відомо це зі ЗМІ, теоретично хтось може передати йому якийсь стос матеріалів...

 

- Наприклад, як це в даному випадку вже зробив Московський Червоний Хрест?

 

 - Наприклад, він (прокурор - ред.) його прогляне і далі - визначає для себе, чи відкривати попереднє провадження, не основне - попереднє. І на цьому попередньому проваджені, якщо вони його відкриють, то звернуться, в першу чергу, до Української держави і запитають: «Ви ведете розслідування?»...

 

ГРА НА АСОЦІАЦІЇ З ЧЕРВОНИМ ХРЕСТОМ

 

- У своїй діяльності будь-який Червоний Хрест керується сімома принципами. Один з них - нейтральність. Тобто організація зобов'язується не ставати на бік будь-якої зі сторін конфлікту. Як тут сприймати сам факт звернення Московського Червоного Хреста до прокурора МКС та Радбезу ООН для проведення розслідування злочинів, скоєних на Донбасі ніби посадовими особами України?

 

 - Це просто цинічне використання імені Міжнародного Червоного Хреста, який користується авторитетом і пізнаваністю, в інформаційній війні. Ніхто ж не розбирається, яка різниця між Міжнародним Комітетом Червоного Хреста і національним товариством. Ніхто взагалі не знає, що вони один одному не підпорядковуються.

 

 Це ж не дарма вибрали, що, скажімо, не Слідчий комітет Російської Федерації, а національний комітет Червоного Хреста, зокрема Московське відділення, подає ці звернення в Гаагу. Це робота на символічному рівні. Тому що при словах «Червоний Хрест» у людей складається певна асоціація. Асоціація з людьми, які, ризикуючи своїм життям, як це робить Міжнародний Комітет Червоного Хреста в багатьох країнах, допомагають пораненим, полоненим і цивільним особам, які знаходяться в зоні бойових дій. І вони (Москва - ред.) на цьому образі спекулюють. І все що вони роблять, спрямовано саме на експлуатацію цього образу.

 

- Не розумію, а яке відношення взагалі Московський Червоний Хрест має до України і подій у ній?

 

 - Це питання, яке треба ставити і ставити, як у публічній площині, так і в правовій. Що робить Росія, що вона каже, і що насправді відбувається. У них така теорія, яка не витримує жодної критики, згідно з міжнародним правом. Вони говорять, що «ми маємо право там (на Донбасі - ред.) бути, тому що ми здійснюємо гуманітарну інтервенцію».

 

І далі йдуть емоції: «гинуть люди, розіп'ятий хлопчик, згвалтовані пенсіонерки, епілептички. Відбуваються жахливі речі, ми не можемо бути в стороні, ми - гуманітарна інтервенція».

 

І от, вони на рівні символічному виграють. Якщо абстрагуватись від питання правомірності втручання, то в принципі дуже логічно допомагати тому, хто в біді. Чому я дозволяю собі жартувати на тему, на яку насправді не жартують? Дійсно на території Донбасу, там, де тривають бойові дії, скоюються воєнні злочини та страждає мирне населення, ці злочини вчиняються різними суб'єктами.

 

Непорівняну кількість воєнних злочинів і масових порушень прав людини скоюють саме терористичні угрупування, які називають себе «ДНР» і «ЛНР». І коли замість реальної допомоги, людські страждання та горе використовуються в цілях держави, яка насправді і сприяє розпаленню цієї війни, то вже вибачте...

 

 

Якщо говорити про рамки права, просто якась структура просто так приїхати на територію іншої країни без узгодження з нею не може. Хіба що Рада Безпеки ООН може прийняти рішення і відправити туди ці «гуманітарні конвої».

 

Є різного роду процедури. Насправді ці процедури існують для того, щоб не було спекуляцій. Для того, щоб під Червоним Хрестом і вивіскою "гуманітарна допомога" не провозилися снаряди.

 

Це гарантія того, що благі цілі, проголошені Червоним Хрестом, насправді дотримуватимуться на практиці. Тут (на Донбасі - ред.) вони не були дотримані. Я це розділяю спеціально з правової точки зору і з символічної.

 

- Ви дійсно вважаєте, що Кремль використовує Московський Червоний Хрест в інформаційній війні проти України?

 

 - Ну, звичайно. Ось уявіть собі заголовок у газеті, що Слідчий комітет Російської Федерації подав звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Вже автоматично люди поділяться на тих, які вірять Слідчому комітету РФ, і тих, які розуміють, що не може бути й мови про якесь розслідування та правосуддя в країні, де є політв'язні, заборонені мирні зібрання і немає свободи слова. А коли звучить, що Червоний Хрест подав звернення в Міжнародний кримінальний суд щодо злочинів українських військових, це вже звучить абсолютно інакше. У кожної людини, яка намагається бути неупередженою, починають виникати питання.

 

 

 

МОСКОВСЬКИЙ ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ - ОДИН ІЗ ТИСЯЧІ ІНСТРУМЕНТІВ

 

- Цікаво, а на міжнародному рівні, хто і як взагалі може вплинути на Московський Червоний Хрест, щоби той не займався самопіаром і не ганьбив ім'я Червоного Хреста на користь політики Кремля проти України?

 

 - Якщо ми говоримо про інформаційну війну, Московський Червоний Хрест - лише один із тисячі інструментів. Проблема не в тому, щоб тиснути на кожен із цих інструментів, а в тому, як ми стратегічно боремося з російською пропагандою на міжнародному рівні.

 

 Тому що це заява не для Міжнародного кримінального суду, який розуміє що таке звернення не має ніякого юридичного значення. Це заява для широкого кола людей, що в Україні «карателі» здійснюють страшні злочини та «вбивають власний народ», і як підтвердження цього - що сам Червоний Хрест відправив звернення до Міжнародного кримінального суду.

 

 І якщо цікаво, то можна відправити запити до Міжнародного Комітету Червоного Хреста і спитати їх, про їхню позицію стосовно такої поведінки Московського Червоного Хреста.

 

- На жаль, вони не коментують це питання.

 

 - І це зрозуміло, чому вони не коментують, тому що Міжнародний Комітет Червоного Хреста, на відміну від національних товариств, завжди намагається зберегти нейтральність та неупередженість для виконання ролі посередника. Напевно вони вирішили, що виконання їхніх безпосередніх функцій, робота в полі над допомогою пораненим та полоненим, набагато важливіша, ніж встановлення правди в цій справі зі зверненням Московського Червоного Хреста в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі щодо посадових осіб України.

 

РОСІЯ ДІЄ ЗА ГРУЗИНСЬКИМ СЦЕНАРІЄМ

 

- Ви виступаєте за ратифікацію Україною Римського статуту. Поясніть, яка від нього користь для України?

 

 - Чому ми так вимагаємо ратифікувати Римський статут? Ми дивимось на досвід Грузії, де ця справа ведеться багато років. І попри те, що Росія перша подала стоси паперів до МКС про те, як Грузія вбивала і нищила мирних жителів, громадськість Грузії і правозахисні організації працюють із МКС і вважають його одним із основних інструментів впливу на Росію.

 

 Зрозуміло, що є території, де ми зараз не проведемо розслідування - це території підконтрольні бойовикам, терористичним «ЛНР», «ДНР». Зрозуміло, що ми зацікавлені провести там розслідування, встановити винних і притягнути їх до відповідальності, бо найбільша кількість злочинів проти наших громадян скоюється саме на тій території. І крім МКС у нас немає жодних інших механізмів розслідування конкретних справ і притягнення винних до відповідальності.

 

 І тут, що цікаво, МКС у своїй політиці акцентує увагу на вищому ешелоні влади. Тобто він не так встановлює, хто своїми руками розстріляв сьогодні тролейбусну зупинку в Донецьку, як притягує до відповідальності тих, хто за цим стоїть. А ми знаємо, хто за цим стоїть, і в якій державі ці люди, які приймають такі рішення. І для України це - чи не єдина можливість, хоч поки теоретична, але потім буде практична, - ми пробуватимемо притягнути до відповідальності вище керівництво Росії.

 

Віталій Сич, Київ.

 

P.S. Московське міське відділення Російського Червоного Хреста відоме також тим, що подало в суд на 18 українських та американських ЗМІ, зокрема й на Укрінформ.

 

 

Фото: ccl.org.ua

Джерело:

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/2013635

 

 

 

Переглядів: 714 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 05:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024