Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Січень » 27 » Львів'яни взяли участь у відзначенні 70-х роковин звільнення концентраційного табору «Освенцім»
15:42
Львів'яни взяли участь у відзначенні 70-х роковин звільнення концентраційного табору «Освенцім»

  

МАНДРІВКА  НА  СУМНИЙ  ЮВІЛЕЙ  

 

 

         Зі Львова до Польщі для участі у траурній

         церемонії виїхали Онуфрій Дудок та Зінаїда

         Пасенкова у супроводі медиків Товариства

         Червоного Хреста України.

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це повідомила  директор медико-соціального центру Товариства Ніна Добренька

 

Меморіальний комплекс-музей «Освенцім» запросив колишніх в'язнів концтабору, що дожили до наших днів, приїхати на скорботну річницю в Польщу, щоб пом'янути всіх жертв цієї жахливої трагедії. Музей оплачує приїзд і ветерана, і супроводжуючої його особи. Нині туди з'їхалися делегації з різних країн.

 

 

 

На знімку: Онуфрій Дудко

 

Медико-соціальний центр Товариства для потерпілих у роки диктаторських режимів, який опікується жертвами фашистських гетто і концтаборів - єдиний офіційний орган у Львові, який у міру можливості намагається допомогти колишнім в'язням Освенціма.

 

- Близько 20 років тому Червоний Хрест Німеччини і наш, львівський, вирішили реалізувати спільний проект зі створення у столиці Галичини організації, яка б допомагала жертвам диктаторських режимів, - розповідає директор центру Ніна Добренька.

 

 

 

На знімку: Зінаїда Пасенкова

 

- Тоді, - пояснює Ніна Іванівна, - ми опікувалися кількома тисячами колишніх в'язнів - стареньких і хворих, багато з яких не мали сімей. Зараз в живих залишилося близько 60-ти. Допомагаємо їм ліками. Лікарі-волонтери проводять для них прийоми, медсестри роблять уколи, перев'язки, вимірюють тиск. Крім того, ми створили в центрі клуб, куди пенсіонери можуть прийти, щоб поспілкуватися. Жінки в'яжуть, співають у хорі. Чоловіки грають у шахи, сперечаються про політику. Разом влаштовуємо чаювання, відзначаємо дні народження і свята. Вважаю, що суспільство не повинно забувати про цих людей, які дивом вижили в таборах смерті - як німецьких, так і радянських.

 

Докладніше про долю колишніх в"язнів концтабору "Освенцім", - 89-річного Онуфрія Дудка і 73-річної Зінаїди Пасенкової, - читайте у нарисі  Сергія КАРНАУХОВА, опублікованому сьогодні у газеті «Факти».

 

Онлайн-версію див. - http://fakty.ua/194487-byvshij-uznik-osvencima-89-letnij-onufrij-dudok-na-zaklyuchennyh-bukvalno-visel-sloj-vshej-kotoryh-nemcy-vyracshivali-dlya-kakih-to-opytov

 

 

 

Фото – С. Карнаухова

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

Переглядів: 735 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 10:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024