Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 5 » У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові - пораненим у зоні АТО
19:04
У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові - пораненим у зоні АТО

 

 

ЛЬВІВ'ЯНИ – ГЕРОЯМ УКРАЇНИ

 

     

     Первинний осередок ТЧХ  у Львівському обласному

     Центрі служби крові зовсім невеликий. У ньому не

     більше 20 діючих членів, але робота, яку вони

     виконують, є однією з ключових у Червоному Хресті.

 

 

 

 

 

 

 

Ігор Горбаль, голова осередку Товариства, це дуже добре розуміє. Його завжди підтримує головний лікар ОЦСК Ярослав Дяків. З великим почуттям громадянського обов'язку вони включилися у позапланову роботу, яку диктує загальна ситуація, що склалася на сьогодні в державі.

 

 

 

 

 

 

А нині пора звітів і виборів у Червоному Хресті, то клопотів, крім основної роботи, додається таки чимало.

 

 

 

 

 

 

Ще якийсь місяць-два тому за день сюди приходили кілька десятків донорів. Зараз же їх - сотні. Днями, наприклад, довелося просити студентів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького понад 100 осіб, прибути на наступний день. Центр служби крові має обмежену кількість робочих місць для забору донорської крові, а якби і мав їх більше, то все одно не вистарчило би резервуарів для їх зберігання.

 

 

 

 

 

 

 

Крім того – терміни надто короткочасні: більше, ніж 18 днів кров зберігати не можна. Вона при нинішніх технологіях охолодження і зберігання - дуже швидко псується. Якщо норма одноразового забору 450 мл, то студентам рекомендували здавати не більше 350. Чимало молодих людей поверталися з Центру розчарованими: не відповідали параметрам типового донора. А вони – строгі.

 

 

 

 

 

 

Право на отримання дозволу на здачу крові мають особи від 18 до 55 років. Вага – не менше 60 кг. Перепоною можуть бути перенесені у минулому хвороби, зокрема: гепатит, туберкульоз, інші інфекційні захворювання.

 

 

 

 

 

 

Отже, кожен кандидат у донори зобов'язаний пройти опитування у лікаря – терапевта, який і дає дозвіл на дану процедуру. Нині лікарський кабінет не закривався від кандидатів у донори в Ольги Заторської. Вона на сторожі здоров'я і життя майбутніх пацієнтів у Центрі служби крові ось уже чверть століття. 

 

 

 

 

 

 

Тим, хто вирішив стати донором крові, треба мати при собі паспорт громадянина України і дати дозвіл на занесення своїх персональних даних у реєстраційну карту.

 

 

 

 

 

 

А ще тут започаткувалася традиція: ті добровольці, які відправляються захищати Україну в зону АТО, перед від'їздом здають тут своїм пораненим попередникам власну кров. Один з них, Іван Васильович Гутів. Він – батько трьох дітей: Олега – 12 років, Соломійці – 3 роки, а Христинка – щойно прийшла у цей світ. Дружина Ірина не з захватом зустріла звістку, що Іван іде у добровольці, але зрештою змирилася, хтось мусить захищати державу.

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні забір крові виконувала брагада, в яку входять: медична сестра Леся Заяць, лікар - трансфузіолог Вероніка Прейс-Кубік, операційна медична сестра Любов Кінаш.

 

 

 

 

 

 

Система «Автоматичний тромбоферез» дозволяє виконувати забір тромбоконцентрату, який добровольці здають для онкохворих дітей, котрі лікуються у Львівській обласній клінічній лікарні  по вул. Дністерській у Львові.

 

 

 

 

 

 

Статистичні дані свідчать, що минулого року 12163 донори здали крові загальною кількістю  5321,4 літра.

 

 

 

 

 

Неоголошена війна на Східній Україні є тим чинником, що закликала нині у Центр служби крові у Львові таку величезну когорту кандидатів у донори.

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

Переглядів: 732 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 22:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024