Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 8 » 8 березня – Міжнародний жіночий день: нотатки з історії заснування свята
14:17
8 березня – Міжнародний жіночий день: нотатки з історії заснування свята

 

СВЯТО, ПРИДУМАНЕ ВИДАТНОЮ ЖІНКОЮ

 

 

 

 

Міжнародний жіночий день - це всесвітнє свято

жінок, в яке відзначаються досягнення представниць

прекрасної статі в політичній, економічній, соціальній

та інших областях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До цього свята ми звикли з самого дитинства, не замислюючись над тим, що ми, власне, святкуємо.

 

Ми зжилися з ним, як з Новим Роком або Днем св.Валентина -14 лютого. Така традиція. І останнім часом навіть забули про офіційну назву Міжнародний жіночий день, а відзначаємо його як свято весни. Цікаво, але тільки на території СРСР воно стало дійсно жіночим днем.

 

До речі, в стародавньому Римі теж існував жіночий день (аналог 8 березня), який відзначали матрони - вільно народжені жінки. Заміжні дами отримували від своїх чоловіків подарунки, їх оточували любов'ю і увагою. Не забували і про рабинь. Господарі їх також обдаровували. І, крім того, господиня будинку дозволяла невільницям в цей день відпочивати. Римлянки одягалися в цей день в найкращий одяг і йшли в храм богині Вести - хранительки домашнього вогнища.

 

У нас же історія свята 8 Березня пов'язана з ім'ям Клари Цеткін, революціонерки. Хоча, насправді, все почалося набагато раніше.

 

До XX століття участь у громадському житті жінок зводилося найчастіше лише до відвідування церкви. Відстоювати свої права вони зважилися тільки в другій половині XIX століття. Отже, 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці швейних і взуттєвих фабрик вийшли на маніфестацію з вимогою скорочення робочого дня, поліпшення умов роботи, рівну з чоловіками заробітну плату. Адже в той час і чоловіки, і жінки працювали 16 годин на добу. При цьому оплата праці жінок була набагато меншою. Тоді ж на багатьох підприємствах Америки були створені профспілкові організації. І ось після 8 березня 1857 утворилася ще й жіноча профспілка.

 

У 1910 році в Копенгагені відбулася Міжнародна конференція жінок-соціалісток, де Клара Цеткін виступила з пропозицією про святкування Міжнародного жіночого дня саме 8 березня. Це прозвучало, як заклик всіх жінок світу до боротьби за свої права. І почався жіночий рух з новою силою.

 

Через рік це свято вперше відзначалося 19 березня в Австрії, Данії, Німеччини та Швейцарії. Тоді більше мільйона, як жінок, так і чоловіків, взяли участь у маніфестаціях. Крім права обирати і займати керівні пости, жінки домагалися також рівних виробничих прав з чоловіками. У наступні роки в різних країнах дата проведення цього свята припадала на різні дні. І тільки в 1914 році жіночий день пройшов саме 8 березня, тому що завдяки щасливому випадку випав на неділю, тобто неробочий день. Так і повелося з тих пір.

 

У Росії вперше Міжнародний жіночий день провели в 1913 році в Петербурзі, але 2 березня. А при Радянській владі 8 березня стало державним святом. Жінки отримали право голосу і рівноправність, та до такої міри, що й донині нікого не здивує жінка-кранівниця або асфальтоукладниця. Або образ жінка з відбійним молотком чого лише вартий!

 

З часом Міжнародний жіночий день втратив своє політичне забарвлення. А з 1965 року в СРСР став неробочим днем.

 

До речі, цікавий факт. Якраз 23 лютого 1917 жінки Петрограда вийшли на вулиці міста, протестуючи проти війни. Деякі стихійні мітинги перейшли в масові страйки і демонстрації, які спричинили за собою сутички з козаками і поліцією. Протягом наступних днів вони перетворилися в бої з викликаними в столицю військами. А 27 лютого загальний страйк переріс у збройне повстання.

 

 

Була створена Рада робітничих і солдатських депутатів і одночасно Тимчасовий комітет Державної думи, який і сформував уряд. Микола II зрікся престолу. 1 березня була встановлена ​​нова влада в Москві, протягом березня - по всій країні.

 

 

Ось так уже сталося, що Міжнародний жіночий день 1917 став просто спусковим гачком, що привів до Лютневої буржуазно-демократичної революції. Остання - до Жовтневої революції. А що з цього вийшло, ми і так знаємо.

 

 

Більш того, деякі історики стверджують, що Клара Цеткін пов'язала 8 березня з єврейським святом Пуримом, який в 1910 році припав на це число з тієї причини, що сама нібито вона була єврейкою. Пурим відзначається на честь цариці Есфір, яка хитрістю врятувала свій народ від знищення. Два лідери, дві жінки ...

 

 

 

 

Про історію 8 березня можна сперечатися довго, але Клара Цеткін таки свою лепту внесла. Так що давайте краще згадаємо про весну, яка за календарем вже прийшла в наші краї. Весна зазвичай асоціюється з любов'ю. Так що, з 8 Березня, вас, шановні жінки, зі святом Весни!

 

 

 

Фото - ivona.bigmir.net

Джерело:

http://ivona.bigmir.net/psihologia/relate/relationship/327183-Mezhdunarodnyj-zhenskij-den----istorija-8-marta

 

 

 

Переглядів: 1240 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024