Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 8 » Тернопіль може отримати статус національного центру з вуличного футболу
19:13
Тернопіль може отримати статус національного центру з вуличного футболу

 

ДІВЧАТА  І  ФУТБОЛ

 

 

В Україні, і на Тернопільщині в тому числі, є багато людей,

які потрапили в складні життєві ситуації. Ще більше їх стало

за останній рік, у час, коли наша країна веде неоголошену війну

з Росією та її сателітами. Об’єднати цих осіб вирішили навколо

спорту, а зокрема, вуличного футболу.

 

 

 

 

 

 

Про намір створити в Тернополі національний центр з вуличного футболу розповів голова громадської організації «Діти – фундація зірок світового футболу» та директор команди «Тернополянка» Ярослав Несторович.

 

Вуличний футбол – один з методів соціалізації

 

Через вуличний футбол, як один з найбільш демократичних видів спорту, небайдужі хочуть допомогти людям, які знаходяться у кризових ситуаціях.

 

– У Тернополі збираємося втілити в життя проект вуличного футболу для людей непростої долі різних вікових категорій і статусів (безхатьки, сироти, діти з малозабезпечених сімей, колишні ув’язнені, алкогольно залежні чи наркомани тощо). Ні для кого не секрет, що подібна публіка суспільству не потрібна. А вуличний футбол – один з методів соціалізації. Тобто дівчата та хлопці не лише будуть забрані з вулиці та гратимуть у футбол, а займатимуться соціалкою та волонтерством і багатьма іншими, потрібними нашому суспільству речами, – зазначив Ярослав Несторович.

 

У планах пана Несторовича - найперше облаштувати майданчик для вуличного футболу.

 

– Тернопільська міська рада пообіцяла виділити місце біля спортивного комплексу «Динамо» для спорудження майданчика розміром 22х16 м. За нами залишається придбання бортиків із вбудованими воротами. Подібні випускають у Броварах. Вартують вони близько 100 тис. грн. Загалом вуличний футбол – гра дуже цікава і динамічна, це щось середнє між футболом і хокеєм. На полі грають по чотири футболісти з кожної сторони, один з яких - воротар. Цікавим є те, що коли атакують троє гравців, то мають право захищатися тільки двоє суперників, третій перебуває на половині поля суперника. Гра відбувається м’ячами для «великого» футболу, можна грати від бортиків та проводити заміни в необмеженій кількості, – розповів керівник громадської організації.

 

Що цей проект має право на життя, наводить на думку те, що він уже почав реалізовуватись на місцевому рівні. Так капітан команди «Тернополянка» Натія Панцулая набрала групу дівчат-тернополянок, з яким проводить тренування. А місцевий Червоний Хрест погодився забезпечити дівчат-футболісток з Донеччини харчуванням.

 

– Проект хочемо розпочати зі створення так званих вуличних академій. Виявляється, що найбільше дівчат хочуть займатися вуличним футболом у районах і селищах. Зі своєї сторони, команда «Тернополянка» їздитиме на презентаційні тури як по області, так і по Україні. Проводитимемо майстер-класи для дівчат віком 12-13 років, а при підтримці спонсорів дівчата з регіонів отримуватимуть у подарунок м’ячі, щоб згодом самі заохочували до вуличного футболу й інших. У цьому плані, зокрема, вже є певні напрацювання в Козівському та Бережанському районах, – відзначив пан Ярослав.

 

«Тернополянка» – базова команда збірної України

 

Тернопіль також може стати базовим містом для формування збірних команд України з вуличного футболу.

 

– Оскільки я спільно з представником одеського благодійного фонду «Дорога додому» Олегом Ванником є від УЄФА координаторами проекту «Вуличний футбол» в Україні, то наступним нашим кроком буде формування національної збірної з вуличного футболу, котра братиме участь у чемпіонатах Європи, світу й інших міжнародних змаганнях. Спершу на базі футбольної команди «Тернополянка», котра здобула право виступати у вищій лізі українського футболу, хочемо зробити жіночу національну збірну, а якщо знайдеться фінансування, то й чоловічу, – каже Ярослав Несторович.

 

- Чому на базі тернопільської команди? - логічно запитуємо співрозмовника?

 

– По-перше, декілька дівчат уже брали участь у подібних змаганнях і мають відповідний досвід. По-друге, окрім власне тернополянок, виступати за команду запрошено троє дівчат з Донецька (ледь вдалося вирвати з окупованого міста – авт.), по двоє – з Костополя та Моршина, одна – з Херсона. Тобто дівчатами з нашої команди закриваємо всі регіони України. До того ж, майже всі дівчата побували у важких життєвих ситуаціях, адже в жіночий футбол багаті батьки своїх дітей не віддадуть, плюс маємо переселенок зі Сходу тощо, – зазначив пан Несторович.

 

На шляху до Амстердама

 

Більше того, на сьогодні Ярослав Несторович вже отримав офіційне запрошення на чемпіонат світу з вуличного футболу («Homeless World Cup»), який у вересні цього року відбудеться в Амстердамі (Голландія).

 

– Наші дівчата вже виступали на чемпіонаті Європи у Вроцлаві (Польща). Тоді одна з кращих гравців «Тернополянки» Натія Панцулая грала в чоловічій команді і показала просто феноменальну гру. Навіть росіяни-чоловіки підходили до неї і казали, що ще ніколи не бачили, щоб так дівчата «рубалися». Також ми мали їхати на світові змагання в Чилі, але не склалося. Навіть попри те, що організатори погодилися оплатити нашій команді переїзд, виникли проблеми з візами. Їх треба було оформляти в Москві, а, зважаючи на стосунки України та Росії, це було проблематично, тому довелося відмовитись від цієї поїздки. Сподіваюся, подібні проблеми не виникатимуть з Голландією і ми поїдемо в Амстердам. Маю надію, що успішний виступ українців на «Homeless World Cup» не тільки позитивно вплине на долю дівчат та імідж України за кордоном, а й приверне увагу українського суспільства та відповідних державних органів до вирішення проблеми безпритульності в нашій країні, – зазначив Ярослав Несторович.

 

Зауважимо, що чемпіонат світу «Homeless World Cup» має високий соціально-політичний і спортивний статус. Він офіційно підтримується уповноваженим з питань спорту ООН, УЄФА, адміністрацією Ріо-де-Жанейро у партнерстві зі світовою футбольною організацією (ФІФА), міжнародною мережею вуличної преси, футбольними клубами «Манчестер Юнайтед» (Англія), «Бенфіка» (Португалія), «Реал» (Іспанія). Чого вартий лише той факт, що минулий чемпіонат світу ударом по м’ячу відкривав не хто інший, а аргентинець Ліонель Мессі, а попередні світові форуми – не менш відомий француз Ерік Кантона.

 

Як бачимо, вуличний футбол – це соціальне явище, яке широко підтримується у світі. Сподіваємось, що і на Тернопільщині влада буде прихильною до цього проекту, а також долучаться меценати та спонсори.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://galsports.com/news/ternopil-mozhe-otrymaty-status-natsionalnoho-tsentru-z-vulychnoho-futbolu/85352.aspx

 

Переглядів: 994 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024