Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 14 » Для терористів червоний хрест стає мішенню
09:18
Для терористів червоний хрест стає мішенню

 

В И Ш К І Л

 

         

      Чернівецькі лікарі, які воювали в зоні АТО, провели навчання

      щодо особливостей медичної допомоги в умовах бойових дій

 

 

 

 

 

 

 

 

З ініціативи департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА на Буковині започаткували розширені семінари-тренінги для військовослужбовців, працівників силових структур, рятувальників і лікарів усіх спеціальностей з надання медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях та безпосередньо на полі бою.

 

Об’єднати цивільну і військову медицини

 

Першу таку зустріч на базі однієї з чернівецьких лікувальних установ провів завідувач кафедри медицини катастроф із курсом військової підготовки Тернопільського державного медуніверситету професор Арсен Гудима, який щойно видав підручник з питань роботи медиків під час проведення АТО.

 

— Нині, вважаю, постала нагальна потреба об’єднати цивільну і військову медицини, бо лінія фронту може бути де завгодно, — зазначає професор. — Правильна організація меддопомоги в зоні АТО — це одне з найважливіших питань, оскільки ми бачимо, що понад 80% важкопоранених померли ще на догоспітальному етапі.

 

 

 

Набуті на практичних семінарах знання врятують життя на полі бою. Фото надане автором

 

 

Джгути із колеса авто

 

Набутим на полі бою досвідом із цільовою аудиторією ділилися також лікарі, які пройшли бойове хрещення вогнем і «градами».

 

— Це війна зі своїми особливостями, почасти жахливими, які медики зобов’язані знати, щоб адекватно реагувати на ситуацію, щоб врятувати життя бійців і власне. У це страшно повірити, але для тих, хто підняв зброю проти нашої держави, знак червоного хреста слугує мішенню номер один, — каже капітан медслужби окремої 30-ї механізованої бригади Віталій Полатайчук, який ще недавно допомагав хворим у Кіцманській райлікарні на Буковині. — Їхні снайпери зумисне легко ранять нашого бійця і вичікують, поки йому на допомогу прийде лікар, щоб потім пристрелити обох. Закидають гранатами білі з червоними хрестами машини швидкої допомоги, які евакуюють поранених. Міжнародне гуманітарне право не діє, про це треба вголос заявляти.

 

Найбільше уваги приділяли на цьому практичному семінарі способам зупинки кровотеч, які серед основних причин загибелі на полі бою. Віталій Полатайчук продемонстрував ефективні методи надання самодопомоги, яким він навчає бійців у зоні війни.

 

Чимало буковинських медиків стали волонтерами і постійно доставляють на схід необхідний вантаж. Лікар Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко разом зі своїм колегою Михалом Снігуряком допомагають медикам у зоні АТО мало не з перших днів виникнення бойового конфлікту.

 

— Постійно спілкуємося з лікарями різних військових угруповань, привозимо медикаменти, матеріал для перев’язувань, усе необхідне, — розповідає Ольга. — Навіть відремонтували й перегнали УАЗ для медичної роти 30-ї бригади. А якось, коли були вже в дорозі, нас попросили з передової терміново привезти якомога більше джгутів. Так ми їх нарізали з камери колеса від «Жигулів» і, знаєте, це врятувало чимало бійців від смерті й каліцтв.

 

Великою проблемою, кажуть лікарі, залишається неконтрольована передача бійцям прострочених, взагалі незрозумілих препаратів їхніми родичами.

 

Зараз там, у зоні АТО, багато медиків, які були зовсім не готові до війни: масажисти, невропатологи, лікарі-інтерни. Але вони побачили тепер більше, ніж будь-хто з їхніх колег за все своє життя.

 

КОМПЕТЕНТНО

 

 

Оксана АНДРІЄЦЬ,

директор департаменту охорони

здоров’я Чернівецької ОДА:

 

— Чернівецькі лікарі безпосередньо на полі бою вписують сторінки у нову військово-медичну доктрину. Військова медицина стала надзвичайно актуальною, і для цивільного населення також. Зважаючи на важливість питання, ми попросили наших лікарів, які тепер знають про посвист куль і характер поранень не з книжок, поділитися неоціненним досвідом з тими, хто будь-якої миті може опинитися в зоні справжньої війни. Зокрема і з колегами-медиками, які відправляються на схід. Там їм доводиться не тільки застосовувати свої професійні знання і навички. Інколи одночасно з наданням пораненому невідкладної допомоги вони мусять вести вогонь. А отже, бойова підготовка повинна стати невід’ємним елементом навчання військових лікарів. У військові частини, що дислокуються на території області, ми вирішили направляти наших медиків-волонтерів, котрі навчатимуть військових, як надавати невідкладну медичну допомогу, зокрема самодопомогу, у зоні бойових дій.

 

Автор - Світлана ІСАЧЕНКО

 

Фото - автора

Джерело:

http://ukurier.gov.ua/uk/articles/dlya-teroristiv-chervonij-hrest-staye-mishennyu/

 

Переглядів: 624 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024