Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 18 » Дискусійна трибуна: професор О. Мережко про рішення Верховної Ради України щодо окупованих територій Донеччини
16:36
Дискусійна трибуна: професор О. Мережко про рішення Верховної Ради України щодо окупованих територій Донеччини

 

РОСІЯ  У  НОВОМУ  ЗАКОНОДАВЧОМУ  ТЛУМАЧЕННІ

 

 

Професор Київського національного лінгвістичного університету,

доктор юридичних наук Олександр Мережко (на знімку) коментує

рішення Верховної Ради України, якими вона визнала, що деякі

райони Донеччини є окупованими.  

 

 

 

 

 

 

 

Свої нотатки професор О.Мережко назвав «Росія як держава-окупант». Такої думки дотримуються не всі науковці, але і його точка зору, на наш погляд, також заслуговує на увагу. Подаємо за авторською редакцією, опублікованою на сайті ТСН:

 

 

«За постачання "ДНР" та "ЛНР" продуктами і медикаментами тепер зобов'язана відповідати РФ, а Надія Савченко цілком може розраховувати на статус військовополоненого.

 

Верховна Рада України визнала в якості тимчасово окупованою територією частину території Донецької і Луганської областей. Це рішення Верховної Ради буде мати серйозні юридичні та політичні наслідки. По суті, це означає, що до цих територій продовжує застосовуватися не тільки право України, але також міжнародне гуманітарне право, в першу чергу, Женевські конвенції 1949 року, зокрема, Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

 

Конвенція застосовується навіть у тому випадку, якщо одна із сторін міжнародного збройного конфлікту не визнає стану війни

 

Дана Конвенція застосовується навіть у тому випадку, якщо одна із сторін міжнародного збройного конфлікту не визнає стану війни. Іншими словами, незважаючи на те, що Росія не визнає досі стану війни між собою і Україною, положення цієї Женевської конвенції все одно повинні застосовуватися до відносин між Росією та Україною. Мабуть, одним з основних моментів цієї Конвенції є те, що вона визначає статус тимчасово окупованої території.

 

Відповідно до її положень Росія набуває статусу "держави-окупанта", що означає, що на неї покладається цілий ряд серйозних міжнародно-правових зобов'язань. Так, Росія в цій якості зобов'язана тепер за допомогою всіх наявних засобів постачати цивільне населення на окупованій нею території України продовольством і санітарними матеріалами (стаття 55 Женевської конвенції). Вона повинна, зокрема, ввозити необхідні їстівні припаси, санітарні матеріали та інші предмети в тих випадках, коли ресурси на окупованій території будуть недостатніми.

 

Росія також зобов'язана за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати і підтримувати діяльність місцевих санітарних і лікарняних установ та служб (стаття 56 Конвенції). Одним словом, тепер всю відповідальність за гуманітарну ситуацію на окупованій території Донбасу несе саме Росія. Крім того, Женевська конвенція покладає на Росію безліч інших обов'язків.

 

Для того щоб забезпечити контроль над діями Росії в якості держави-окупанта і запобігти можливим порушення міжнародного гуманітарного права та зловживанням своїм статусом з її боку, Україні та Росії, згідно з відповідними положеннями Женевської конвенції, належить визначити Державу-Покровительку. Якщо ж цього не вдасться зробити через опір Росії, тоді Україна зможе звернутися до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який візьме на себе захист її інтересів перед Росією.

 

І ще один важливий момент: тепер Надія Савченко цілком може розраховувати на статус військовополоненого, оскільки вона була викрадена з окупованої Росією території з порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права. Знову-таки, Україна може звернутися до Міжнародного Комітету Червоного Хреста з тим, щоб він захистив права Надії Савченко як військовополоненої».

 

 

Фото – з відкритих мереж в Інтернеті

Джерело:

http://ru.tsn.ua/blogi/themes/politics/rossiya-kak-okkupiruyuschaya-derzhava-416180.html

 

 

 

Переглядів: 702 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 14:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024