Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 22 » Весело зустріли празник Науриз у Червоному Півмісяці Казахстану
20:56
Весело зустріли празник Науриз у Червоному Півмісяці Казахстану

 

НАУРИЗ  - СВЯТО  ВЕСНИ І ДОСТАТКУ

 

     

 

Гучні веселощі на честь святкування Науриза

влаштував колектив Червоного Півмісяця

Казахстану.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Смачні частування, привітання, танці та навіть перетягування канату і біг в мішках - все було на цьому чудовому святі. І ніхто не залишився осторонь - кожний вніс частинку радості, весни, тепла і гарного настрою в загальні веселощі.

 

 

 

 

Крім того, кожен відділ особисто приготував смачні страви - Науриз шкірі, кілька видів плову, баурсаки, чак-чак та інші смаколики. Ммм, пальчики оближеш!

 

 

 

 

Спасибі всім, хто брав участь і готував це свято!

Ми вітаємо всіх з наступаючим святом Науриз. Бажаємо гарного настрою, великої любові і нехай у вашому серці завжди живе весна!

 

Прес-служба Червоного Півмісяця Казахстану

 

Наша довідка

 

 

 

Свято Науриз - за стародавнім літочисленням цей день зазвичай припадав на 22 березня - день ​​весняного рівнодення. Тому казахи назвали місяць березень - Науриз. Вважалося, що в цей день відбувається оновлення у природі, гримить перший весняний грім, відбувається набухання бруньок на деревах, буйно проростає зелень.

 

Слід зазначити, що Науриз мейрами,  як нерелігійне свято весни і оновлення, має спільні корені і паралелі з проводами зими і багатьма іншими значущими моментами в житті всіх народів Казахстану. Якщо в цей день народжувалися хлопчики, їх називали за традицією Науризбаямі або Науризбеками, а дівчаток просто Науриз або Науризгуль. Якщо в цей день випадав сніг, то це вважалося добрим знаком. Навіть дівочу красу в казахських легендах порівнюють з білим снігом Науриза, оскільки в березні  зазвичай йде м'який пухнастий сніг з особливою білизною.

 

У далекому минулому казахи називали Науриз Днем улусу - народу чи Великим днем ​​улусу. У народі повелося: чим щедріше буде відзначений свято Науриз, тим благополучніше пройде рік. Звідси - достаток святкових звичаїв і атрибутів.

 

Напередодні свята весняного рівнодення люди приводили в порядок житло, розплачувалися з боргами, мирилися в сварці, бо, як стверджували старі, коли Науриз входить в їх будинки, всі хвороби і невдачі повинні обходити їх стороною. У ніч перед торжеством на знак побажання достатку молока, врожаю і дощу все ємності наповнювали молоком, айраном, зерном, джерельною водою, а в день Науриза всі намагалися бути в доброму настрої, при зустрічі охоплювали один одного в обійми, висловлювали найщиріші побажання, щоб всі негаразди і біди минули їх.

 

Святкування Науриза починалося традиційної зустріччю світанку, пов'язаного зі старовинним ритуалом - "Якщо побачиш джерело - розчищав його джерело". Зустрічаючи світанок, все доросле населення, молодь і діти, взявши в руки лопати, кетмені, збиралися в обумовленому місці біля джерела або арика і займалися його розчищенням. Потім всі разом під керівництвом поважних людей похилого віку бралися за посадку дерев. При цьому за сталою традицією вимовлялися слова: "Нехай залишиться в пам'яті від людини дерево", "Зрубав одне дерево - посади десять!".

 

Після виконання ритуальних заходів три людини в образі жирши - зазивали (глашатая) обходили всі вулиці, площі, двори і звали всіх на свято. Вони одягалися в яскраві, святкові костюми. Ними могли бути персонажі казахських казок - Алдар Косі, Жіренше і красуня Карашаш.

 

 

 

 

Після цього починалося святкова вистава. Люди веселилися, вітали один одного з настанням Нового року, бажали одне одному добра, співали пісні, які здавна були складені спеціально для цього свята - Науриз Жир, влаштовували боротьбу чоловіка з жінкою, змагання в скоромовках - жанилтпаш, відгадуванні загадок - жумбак.

 

 

 

 

У ці дні готувалося багато їжі, яка символізувала достаток і достаток в наступаючому році. Опівдні на встановленому місці біля селища різали бика і варили з його м'яса блюдо "бель-котерер", що означає "випрямляючий стан", оскільки бик вважався одним з найсильніших тварин, і їжа з нього давала людям силу і витривалість.

 

Дастархан накривали в кожній родині. Трапеза приурочивалась до полудня, до і після якої мулла читав молитви на честь предків. По завершенні старший за віком з присутніх давав благословення (бата), щоб з року в рік благополуччя не покидало сім'ї.

 

У казахів при святкуванні Науриза обов'язковим було присутність числа "7", яке уособлює сім днів тижня - одиниці часу вселенської вічності: перед аксакалами ставилися сім чаш з напоєм Науриз-коже, приготованим з семи сортів семи видів злаків. До складу семи компонентів зазвичай входили м'ясо, сіль, жир, цибуля, пшениця, курт, Іримія-шик (сир).

 

 

 

 

Святкування завжди супроводжувалося масовими іграми, традиційними стрибками, розвагами. Самими відомими та улюбленими в народі були ігри "Айкиш-уйкиш" ("Назустріч один одному") і "Аудари-спек", під час якої джигіти перетягували один одного з сідла.

 

Свято Науриз не обходився без спортивної боротьби, брати участь в якій могли не тільки юнаки, а й дівчата. Дівчина викликала джигіта на змагання з умовою, що якщо він переможе, то набуде право на її руку і серце, а якщо переможе вона, то джигіт повинен коритися їй і виконувати будь-які її бажання. У таких випадках Науриз перетворювався на весільні торжества.

 

 

 

 

Всі люди, незалежно від статі, віку та соціального статусу, звільнялися від повсякденних обов'язків і на рівних правах брали активну участь у веселощах та іграх. У цей час знімалися всілякі етичні заборони у взаєминах чоловіків і жінок, навіть ті, що завжди існували між старшим дівером (кайинага) і невісткою (Келен). Вчені вважають, що ця весела гра заради забави є далекий відгомін вільних зустрічей і масових спільних розваг у дні відродження померлої природи, коли на короткий час знімалися заборони та обмеження у взаєминах чоловіків і жінок.

 

День закінчувався поданням, де два акина у віршованій формі змагалися в піснях. Їх змагання припинялися із заходом сонця за обрій, коли добро перемагає зло. Потім розпалювали багаття, і люди із запаленими від нього факелами обходили всі околиці селища, співали і танцювали, тим самим завершуючи свято весняного оновлення і рівнодення.

 

Історія свята Науриз має непросту долю. В епоху складання тоталітарної системи, коли все національне було визнано несуттєвим, а всі згадки про традиційну історичну спадщину зараховані до анахронізмів і пережитків старовини, Науриз мейрами був скасований (1926 р).

 

Вперше після довгих років забуття в Казахстані він святкувався в 1988 році і, як не дивно, отримав широкий громадський резонанс. Офіційне визнання Свято Науриз придбало 15 березня 1991 після виходу Указу Президента Казахської РСР "Про народне свято весни -" Науриз мейрами ".

 

 

 

 

Президент країни оголосив 22 березня, день весняного рівнодення, святковим днем, ​​- " Науриз мейрами ".  З цього часу почалося широке святкування "Науриз мейрами" по всій республіці.

 

Безумовно, сучасні обриси свята суттєво відрізняються від їхнього колишнього змісту. Це не тільки театралізовані вистави і багато прибрані юрти, смачно приготований Науриз-коже, а й проведення благодійних акцій, народно-спортивних ігор, догляд за зеленими насадженнями, посадка дерев, очищення паркових та інших зон відпочинку, вулиць і майданів.

 

 

 

 

У наші дні "Науриз мейрами" став загальнонародним святом весни, праці та єдності. Сьогодні це свято однаково дороге всім народам, які живуть в багатонаціональному Казахстані. Стародавнє свято Науриз гармонійно трансформувався в сучасне життя, зберігши спадкоємність традицій давнини.

 

 

Фото – прес-служби Червоного Півмісяця Казахстану

Джерело:

https://www.facebook.com/redcrescent.kz

 

 

Переглядів: 729 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 02:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024