Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Березень » 24 » МОЗ наголошує на комплексності підходів у боротьбі з туберкульозом
21:45
МОЗ наголошує на комплексності підходів у боротьбі з туберкульозом

                       

НАДІЯ  НА  РЕФОРМИ

 

 

У контексті реформи системи охорони здоров’я

МОЗ звертає увагу на комплексність у підходах

до боротьби з туберкульозом, починаючи від

сучасних більш ефективних методів діагностики,

якісного застосування лікарських засобів

до новітніх моделей лікування, що є в лікарській

практиці.

 

 

 

 

 

 

 

Зокрема, пріоритетними завданнями щодо покращення управління програми протидії туберкульозу в Україні є:

 

- впровадження системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз з акцентом на амбулаторному етапі лікування;

 

- проведення оптимізації ліжкового фонду протитуберкульозних закладів із перерозподілом ресурсів на проведення заходів інфекційного контролю туберкульозу, зміцнення системи соціальної підтримки хворих на етапах амбулаторного лікування;

 

- подальше зміцнення системи протитуберкульозних заходів, у тому числі впровадження реєстру хворих на туберкульоз;

 

- розбудова фармакологічного менеджменту протитуберкульозних препаратів;

 

- розробка та впровадження стратегії зміцнення кадрового потенціалу протитуберкульозної служби з формуванням єдиної національної концепції безперервного навчання медичних фахівців.

 

Про це під час прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець.

 

Він також закцентував увагу на налагодженні системи виявлення та надання допомоги хворим на туберкульоз на східних територіях України, кризова та військова ситуація на яких може стати підґрунтям для розвитку важких соціально небезпечних хвороб.

 

«Сьогодні на цих територіях в числі перших розроблений механізм роботи медичних мобільних бригах, особливо наближених до місць перебування людей. Спільно з наших міжнародними партнерами, ВООЗ, представниками Товариства Червоного Хреста України вони мають змогу отримувати необхідне протитуберкульозне лікування в достатньому обсязі», - зауважив він.

 

ВООЗ також акцентує увагу на трьох важливих цілях боротьби з туберкульозом, стратегія втілення яких розроблена до 2035 року. За словами Андрія Славуцького, медичного спеціаліста з питань туберкульозу, мультирезистентного туберкульозу, міжнародного консультанта Бюро ВООЗ в Україні, це:

 

1) орієнтованість на пацієнта;

 

2) політична приверженість і адаптація юридичного поля до побудови раціональних і економічно вигідних програм боротьби з туберкульозом, спрямованих на ефективність лікування, а не розширення протитуберкульозної інфраструктури;

 

3) підтримка наукових розробок, досліджень, нових методів лікування та діагностування.

 

Також на думку фахівців, ключовим моментом на шляху до успішного подолання туберкульозу, особливо його мультирезистентних форм є підвищення рівня прихильності пацієнтів до лікування. Адже навіть розробка нових протитуберкульозних препаратів чи нових ефективних схем лікування не зможуть вирішити питання подолання епідемії в цілому.

 

«Нерегулярний прийом, пропуски доз або вибірковий прийом препаратів із призначеної схеми призводять до швидкого формування та розширення резистентності збудника до протитуберкульозних препаратів і епідемія набирає нових обертів. В цьому плані важливою є робота сімейного лікаря, запровадження таких схем контролю та пропагандистських заходів, які б впливали на пацієнта», - вважає завідуюча відділом хіміорезистентного туберкульозу Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України Світлана Черенько.

 

Довідково

 

24 березня 2015 року – Всесвітній день боротьби з туберкульозом (ТБ). Партнерська програма ВООЗ «Зупинити туберкульоз»/The StopTB Partnership визначила темою Всесвітнього дня боротьби з ТБ у 2015 році «Охопити три мільйони» хворих, які щорічно втрачаються для медичних послуг та спостереження в світі. Основною підтемою та зверненням цього року є «Знайти, лікувати, вилікувати кожного».

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/news_article?art_id=248034934&cat_id=244277212

 

Переглядів: 493 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 18:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024