Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Перші європейці були чорношкірими і не могли перетравлювати молоко
14:52
Перші європейці були чорношкірими і не могли перетравлювати молоко

 

ПРИМХИ  ЕВОЛЮЦІЇ

 

     

     У США в Асоціації фізичної антропології США

     заявили, що біла шкіра, а також здатність

      перетравлювати коров'яче молоко, з'явилися

      у європейців відносно недавно. Ще вісім тисяч

      років тому більшість жителів Європи були

      темношкірими.

 

 

 

 

 

 

 

Порівнявши гени стародавніх і сучасних європейців (учасників проекту "1000 геномів"), Йоан Метіесон з Гарварду визначив п'ять рекордсменів: ними виявилися гени, пов'язані з кольором шкіри і раціоном, передає Лента.

 

 

Вчені знайшли три гени, що визначають білий колір шкіри, і розкрили досить складну історію його появи. Перші анатомічно сучасні люди, які прибули з Африки 40 тисяч років тому, володіли темною шкірою, більш корисною в теплих широтах. Але і 8500 років тому мисливці-збирачі, що жили на території сучасної Іспанії, Люксембургу та Угорщині, все ще були темношкірими. Генів SLC24A5 і SLC45A2, що визначають депігментацію шкіри, у них не знайшли.

 

 

Однак на півночі Європи, де сонячного світла було вкрай мало, вже 7700 років тому європейці володіли не тільки SLC24A5 і SLC45A2, а й третім геном (HERC2 / OCA2), який пов'язаний з блакитними очима і, можливо, зі світлою шкірою і волоссям. Про це свідчать дані по семи мисливцям-збирачам, кістки яких знайшли в південній Швеції (Мотала).

 

 

Остаточно світлу шкіру в Європу принесли неолітичні землероби з Близького Сходу - змішуючись з місцевими жителями, вони поширили ген SLC24A5 по Центральній і Південній Європі.

 

Антропологи визначили, що, як уже було відомо, європейські мисливці-збирачі вісім тисяч років тому не могли переварювати коров'яче молоко. Однак такий здібності були позбавлені і мігранти неоліту: як землероби з Близького Сходу (7800 років тому), так і скотарі ямної культури (прийшли зі східних степів 4800 років тому). У них був відсутній ген толерантності до лактози LCT. Цей ген поширився по Європі тільки 4300 років тому, вже в бронзовому столітті.

 

 

Мешканці північних широт отримували занадто мало ультрафіолету (з сонячних променів). У цієї проблеми знайшлося два генетичних рішення: біла шкіра, що дозволяє більш ефективно поглинати ультрафіолет, і переносимість лактози, яка допомагає отримувати вітамін D з молока.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:
http://expres.ua/digest/2015/04/03/130674-pershi-yevropeyci-buly-chornoshkirymy-ne-mogly-peretravlyuvaty-moloko

 

Переглядів: 624 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 10:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024