Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Квітень » 19 » Життя на пороховій бочці: ось що може знищити людство ще у XXI столітті
12:31
Життя на пороховій бочці: ось що може знищити людство ще у XXI столітті

 

ПОТЕНЦІАЛЬНА  ЗАГРОЗА

 

     

     Критично потужне виверження одного із земних

     вулканів, що досягає 7-8 балів за шкалою VEI, може

     вже в цьому столітті фактично повністю знищити

     цивілізацію на планеті.

 

 

 

 

 

 

 

Імовірність такого катастрофічного результату європейські геологи в даний час оцінюють в 5-10%, передає портал "Цікавості".

 

Автори доповіді, представленої днями на вивчення Європейського наукового фонду, переконані, що без ефективної системи глобального моніторингу за вулканічною активністю (аналогічної сейсмічним мережам, які відстежують землетруси) жителі Землі можуть і не оговтатися від наслідків виверження вулкана, подібного виверженню Тамбори в 1815 році.

 

У минулому, нагадують автори доповіді, потужні вулканічні виверження вже не раз призводили до масового вимирання тварин, у тому числі, великих ссавців, і рослин.

 

Як приклад учені наводять так зване, «Велике Пермське вимирання», коли масивні магматичні виливи сибірських вулканів призвели до знищення близько 96% морських видів і близько 70% тварин і комах, що мешкали на суші.

 

Що стосується людини, то за час її історичного існування на планеті, за словами геологів і палеонтологів, сталося сім потужних і руйнівних вивержень.

 

Згадана вище Тамбора в результаті виверження потужністю 7 балів стала причиною загибелі 71 тисячі осіб, а також неврожаю і голоду в ряді країн по всьому світу через так званий феномен «вулканічної зими».

 

Враховуючи те, що за минулі два століття населення Землі зросло в сім разів, то аналогічна природна подія в наші дні, за словами авторів доповіді, забере життя набагато більшої кількості людей.

 

Безпосередній збиток від потенційної катастрофи дослідники оцінюють у кілька мільярдів доларів на рік, а збитки, завдані глобальній економічній системі, а також промисловості будуть в рази більшими.

 

У зв’язку з цим, Ганс-Петер Плаг, американо - німецький учений, один з провідних авторів даної доповіді, і його європейські колеги - геологи закликали керівників всіх держав спільно зайнятися створенням глобальної системи, яка б дозволила вченим стежити за станом потенційно небезпечних вулканів.

 

Подібна система, за словами авторів доповіді, дозволить оперативно реагувати на потенційно катастрофічні природні події та істотно скоротити число людських жертв, а також уникнути величезних економічних втрат.

 

При цьому вартість такої глобальної системи, за попередніми підрахунками складе не більше 400 мільйонів доларів, що порівняно з мільярдами потенційного економічного збитку, за словами вчених, сума зовсім невелика.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:
http://expres.ua/news/2015/04/19/132624-zhyttya-porohoviy-bochci-znyshchyty-lyudstvo-xxi-stolitti

Переглядів: 587 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 03:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024