Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Квітень » 20 » Сьогодні відбувся День цивільного захисту у Львівській ЗСШ-7 за участю Личаківської РО ТЧХ м. Львова
21:14
Сьогодні відбувся День цивільного захисту у Львівській ЗСШ-7 за участю Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

ПІД   ПОКРОВОМ  ФАТІМСЬКОЇ  ДІВИ  МАРІЇ

 

 

 

 

Сьогодні, 20 квітня, у Львівській ЗСШ-7 відбувся 

День цивільного захисту за участю Личаківської

РО ТЧХ м. Львова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час цієї акції, як звичайно, проводилися комплексні об’єктові тренування з сигналами повітряної тривоги, евакуацією та гасінням вогнищ, розпалених рятувальниками на шкільному подвір'ї. Це все було проведено, згідно наперед розробленого учбового плану.

 

 

 

 

Наша ж увага сьогодні була зосереджена виключно на закріпленні знань старшокласниками правил надання першої долікарської допомоги під егідою патронажних медичних сестер Червоного Хреста. Події в АТО завідчили: через невміння бійців давати собі раду в екстремальних ситуаціях, дуже багато загинули не так від поранень, як від надмірної втрати крові.

 

 

 

 

Нині роль інструкторів тренінгу взяли на себе патронажні медичні сестри Личаківської РО ТЧХ м. Львова – Галина Піскоровська, Анна Андріяненко, Марія Савчук.

 

 

Первинний осередок Червоного Хреста школи очолює  Наталія Бойко (на знімку), заступник директора з виховної роботи. У неї 214 юних членів Товариства і 20 – дорослих.

 

 

 

Допомагає  і координує її роботу директор навчального закладу – Світлана Конькова (на знімку), педагог з 23- річним стажем роботи.

 

 

 

У спортивному залі – учні дев'ятих класів. Уроки «Захист Вітчизни» у них ведуть учителі Євген Назарук та Дзвенислава Писарчук. Учитель з фізичного виховання Назар Тхір допомагав їм у проведенні сьогоднішніх навчань. Контролювала тренінг, який був своєрідним підсумком вивчення предмету "Захист Вітчизни", особисто директор школи Світлана Конькова (крайня зліва - другий ряд). 

 

 

 

 

Манекенів не вистарчило на всіх бажаючих пройти тренінг. Тож одним з «потерпілих» погодився бути  дев'ятикласник, юний волонтер Червоного Хреста Юрій Гаврушко.  Його і бинтували, і "лікували" від термічних і хімічних опіків, транспортували у медичний пункт. Всього ж у тренінгу взяли участь 60 старшокласників.

 

 

 

 

«При наданні першої долікарської допомоги треба керуватися такими принципами, як: правильність і доцільність; швидкість і продуманість, рішучість і спокій», - пояснювала учням патронажна медична сестра Марія Савчук.

 

 

 

 

Людина, що надає першу допомогу повинна вміти: оцінити стан потерпілого і визначити, якої допомоги, в першу чергу, той потребує; тимчасово припинити кровотечу накладанням джгута, щільної пов'язки, пальцевим притисканням судин; накласти пов'язку при пошкодженні (пораненні, опіку, відмороженні, ударі).

 

 

 

 

Та життя вносить у ці традиційні правила свої корективи. Війна на сході України заставляє говорити інструкторів на тренінгах і про вогнепальні поранення, про імобілізування пошкоджених осколками снарядів і гранат частин тіла при переломі кісток, важкому ударі, термічному враженні від «Градів». Тому кожен повинен вміти користуватися аптечкою першої екстреної допомоги.

 

 

 

 

Та весна стукає у двері. Діти мріють про скорі літні канікули. Тому інструктори Червоного Хреста звертають увагу і на такі явища, як; надання допомоги  при тепловому і сонячному ударах, утопленні, нудоті, втраті свідомості. Вони переконують старшокласників, що панікувати не слід в жодних екстремальних ситуаціях. Навпаки, до прибуття швидкої медичної допомоги, використати всі можливі підручні засоби для перенесення, завантаження і транспортування потерпілого.

 

 

 

 

 

"Зробити висновок про смерть потерпілого має право лише лікар ", - пояснюють присутнім червонохрестівці. У місцях постійного чергування медичного персоналу мають бути аптечки і плакати з правилами надання першої допомоги, виконання прийомів штучного дихання і зовнішнього масажу серця, вивішені на видних місцях.

 

 

 

 

В школі є все, вище перелічене. Але бувають випадки, коли медицина безсила, щоб допомогти потерпілому. І тоді нам залишається сподіватися тільки на вищі сили, які створили Всесвіт. Тож педагоги дбають і про духовний світ вихованців. На Покрову вони всією школою ходять на Службу Божу у головний храм своєї парохії – церкву Пресвятої Богородиці – Володарки України, де парохом о. Зіновій Хоркавий.

 

Два роки тому, ніби інтуїтивно відчуваючи початок жорстокої війни на Донеччині, вдячні батьки подарували школі статую Фатімської Діви Марії. У вестибюлі для неї зробили нішу й обладнали так зване «святе місце», де можна у важку хвилину помолитися і попросити у Богородиці заступництва.

 

 

 

 

Нині діти проказували не лише «Отче Наш», текст якого вивішено поряд із статуєю, але і молилися до Пречистої, щоб ті знання, які під час Дня цивільного захисту довелося почерпнути на тренінгу, ніколи не знадобилися у житті. Щоб Фатімська Діва Марія допомогла дітям повернути з фронту живими їх батьків, і в Україні, нарешті, запанував мир і спокій.

 

Наша довідка:

 

Про чудо об"явлення Діви Марії у 1917 р. у португальському місті Фатімі трьом дітям-пастушкам: 

Люсії Сантос, Жасінті Марто та Франциску Марто  див. - http://bibliograph.com.ua/6fatima.htm

 

 

Фото – автора та із сайту ЗСШ-7

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

   

 

 

 

 

Переглядів: 912 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024