Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Квітень » 23 » У Львові обговорять шляхи впровадження професійної автономії лікаря
16:02
У Львові обговорять шляхи впровадження професійної автономії лікаря

 

ПОСТУП  УЛТ  ЗА  25-РІЧЧЯ

 

Українському лікарському товариству у Львові – 25 років. Сьогодні, 23 квітня,

о 15.00 год. у конференц-залі Палацу мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться

науково-практична конференція «Шляхи впровадження професійної автономії

лікаря в Україні», повідомила прес-служба ЛМР.

 

 

 

 

 

 

 

Конференція присвячена відзначенню 25-річчя відродження Українського лікарського товариства (УЛТ) у Львові, яке було засноване 1 жовтня 1910 року, але перервало свою діяльність з приходом радянських військ у 1939 році.

 

Конференція розпочнеться відзначенням найбільш достойних членів УЛТ у Львові. Серед відзначених – старійшина лікарської громади, 93-річний Богдан Надрага (голова УЛТ 2000 року), ще донедавна працював лікарем–методистом «Охматдиту». Нагороджені також будуть голови УЛТ різних років: професор Олександр Кіцера (1990-1992 рр.), Леонід Туркевич (1992-1994 рр.), Богдан Соловій (2000-2005 рр.), Андрій Базилевич (2009-2013 рр. та з лютого 2015 р.), Володимир Семенів (2013-2015 рр.).

 

Особливою відзнакою – Медаллю за відродження УЛТ імені Євгена Озаркевича – відзначать багаторічну голову історичної комісії УЛТ у Львові д-ра Звениславу Гельнер та д-ра Олександру Рудавську-Куленську (зараз проживає у США). Також подяками, грамотами ЛОДА, Львівської обласної ради, департаменту охорони здоров’я ЛОДА та управління охорони здоров’я Львівської міської ради відзначать когорту активних діячів УЛТ у Львові.

 

З доповіддю «Відродження Українського лікарського товариства у Львові – перші кроки» виступить перший голова УЛТ (1990-1992 рр.) професор Олександр Кіцера. Інформацією про сьогодення УЛТ у Львові та планами на майбутнє поділиться нинішній голова УЛТ (від лютого 2015 року), проректор з лікувально-профілактичної роботи ЛНМУ імені Данила Галицького Андрій Базилевич. З доповідями про становлення лікарського самоврядування в Україні виступлять: Костянтин Надутий, Андрій Іванців, Ігор Найда, Василь Штибель.

 

Контактна особа: Андрій Базилевич, тел. 067 447 32 21, abazylevych@ukr.net.

 

Довідка

 

Громадська організація «Українське лікарське товариство у Львові» (УЛТ) є добровільною, демократичною, незалежною професійною організацією, що діє на засадах самоврядування в межах Львівської області і об’єднує лікарів та осіб споріднених професій, які працюють у галузі медицини та галузі охорони здоров’я.

 

Головною метою діяльності УЛТ є збереження та зміцнення здоров’я народу шляхом вирішення професійних, соціальних та етичних проблем, пов’язаних з лікарською практикою.

 

Сприяючи побудові демократичного та гуманного суспільства, товариство впливає на державну та суспільну політику України в галузі медицини та охорони здоров’я. УЛТ сприяє піднесенню державної та суспільної вагомості професії медика, відродженню її авторитету та престижу, вдосконаленню медичної освіти та підвищенню національної та громадської свідомості медичних працівників України.

 

Українське лікарське товариство у Львові сприяє вихованню нового покоління медиків шляхом вивчення та збереження історичної спадщини української та світової медицини.

 

Українське лікарське товариство у Львові (УЛТ) – одна з найдавніших на Галичині професійних громадських організацій. Своїм попередником УЛТ вважає Руське лікарське товариство у Львові, яке було засноване 1 жовтня 1910 року і поновило його діяльність, перервану у 1939 році.

 

28 квітня 1990 р. було відновлено діяльність УЛТ. Ініціатори та учасники установчої конференції доклали чимало зусиль, щоб продовжити традиції своїх попередників та відновити діяльність. Було прийнято Статут і програму УЛТ, обрано Головну Управу і Товариський Суд. У перші роки діяльності відновленого УЛТ було «відвойовано» домівку на вулиці Кармелюка, де створено Музей історії медицини Галичини ім. М. Панчишина.

 

Сьогодні Українське лікарське товариство у Львові налічує понад 1150 активних членів, які об’єднані у 45 первинних осередках товариства. Незважаючи на тривале зростання лав товариства, поки що членством охоплено лише близько 10 відсотків лікарів області. За останні 2 роки в товариство активніше вступає молодь.

 

У рамках програми з французькою неурядовою громадською організацією «Асоціація французько-української співпраці у сфері охорони здоров’я та фармації», вже відбулася (і планується надалі) низка поїздок, з метою ознайомлення медиків з роботою медичних установ та системою підготовки медичних кадрів у Франції. За 5 років близько 2000 лікарів, студентів та професорів зі всієї України стали учасниками цих програм.

 

Цікавими починаннями є активна співпраця на регіональному рівні з товариством Червоного Хреста, обласним комітетом профспілки медпрацівників, а також Асоціацією лікарів-католиків. Триває діяльність Галицької Лікарняної каси, яка вже налічує більше 1000 членів.

 

Великою віхою в історії УЛТ стало запровадження норм Етичного кодексу в 2008 році на рівні Львівської області. Члени львівської делегації проявили високу активність при обговоренні «Етичного кодексу лікаря України», бо саме УЛТ у Львові зініціювало свого часу (1994 року) ідею запровадження Етичного кодексу.

 

У 2009 році УЛТ, у співпраці з Українським Католицьким Університетом і Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького, провело Першу міжнародну конференцію з питань біоетики.

 

Спільно з ЛНМУ та ГУОЗ ЛОДА, розпрацьовано програму проведення серії навчальних семінарів і науково-практичних конференцій, метою яких є забезпечення безперервного вдосконалення лікарів. Перші такі семінари вже відбулися у Дрогобичі та Жовкві. Значно активізувалась видавнича діяльність товариства. До 100-літнього ювілею, за ініціативи Ігоря Герича, видано репринтне видання «25 років УЛТ» (яке побачило світ 1935 року). Борис Білинський та Аретій Кравц видали історичну розвідку «Українські лікарі – борці за здоров’я нації в умовах бездержав’я». Голова кадрово-кваліфікаційної комісії Люба Гоцко-Ней підготувала до друку монографію «Історія УЛТ у Львові – 1910-2010».

 

Часопис УЛТ «Народне здоров’я» (головний редактор – доцент Зеновій Масний) є найстарішим виданням в Україні, видається з 1912 року. На сторінках газети друкується багато цікавих матеріалів про сучасні досягнення медицини, зокрема, було широко висвітлено матеріали проведених товариством наукових конференцій та круглих столів, присвячених медичним і біоетичним проблемам трансплантології, застосування стовбурових клітин тощо. Вже традиційно на сторінках «НЗ» висвітлюються питання історії товариства, публікуються життєписи його відомих діячів, питання медичної етики.

 

Великою справою є створення електронної бази відомостей про членів УЛТ. Підтримується веб-сторінка УЛТ (Роман Сліпецький, Юліан Мицик). За сприяння голови УЛТ (2013-2013 рр.) Володимира Семеніва, ініційовано інтернет-комунікування членів УЛТ, планується створення інтернет-форуму товариства.

 

Все більш популярними серед медичної громади стають заходи лікарського клубу імені Юрія Липи. Велика низка краєзнавчих подорожей Україною дають можливість пізнати нашу країну. Під егідою клубу проводиться вже традиційний лікарський Маланчин бал. Гроші, доброчинно зібрані на ньому, передають потребуючим.

 

Українське лікарське товариство у Львові активно включилося у всеукраїнський проект «Майстерня здоров’я», в рамках якого у Львові та в області проходять профілактично-просвітницькі акції. Волонтери – медики і студенти – проводять безкоштовне вимірювання артеріального тиску, визначають рівень цукру та холестерину в крові, проводять вимірювання ЕКГ та надають лікарські консультації, пропагують здоровий спосіб життя. А спільно з управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради, на базі львівських поліклінік проводяться акції «Дні медицини у місті Львові», присвячені Дню медичного працівника, з метою привернути увагу пацієнтів до їхнього здоров’я та піднести престиж медичної професії.

 

Також минулого року, напередодні Дня Медика, було проведено перший забіг здоров`я «Здоровий лікар – здорова нація» у львівському парку «Знесіння». В ньому взяло участь близько 50 лікарів та членів їхніх родин, віком від 7 до 77 років.

 

Голова Українського лікарського товариства у Львові (2009-2013 рр. та з 2015 року) – Андрій Базилевич – професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 та проректор з лікувально-профілактичної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

 

 Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://dyvys.info/suspilstvo/u-lvovi-obhovoryat-shlyahy-vprovadzhennya-profesijnoji-avtonomiji-likarya.html

 

Переглядів: 587 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024