Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Квітень » 29 » Готуючись до 115-ї річчя з дня народження громадського діяча, письменника, публіциста, лікаря Ю. Липи.
14:06
Готуючись до 115-ї річчя з дня народження громадського діяча, письменника, публіциста, лікаря Ю. Липи.

 

НЕЗАБАРОМ ЮВІЛЕЙ ВИДАТНОГО ЛІКАРЯ-ПАТРІОТА

 

 

На Львівщині готуються до 115-ї річчя з дня народження громадського

діяча, письменника, публіциста, лікаря УПА Юрія Липи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчора, 28 квітня, перший заступник голови Яворівської райдержадміністрації Роман Кураш на Львівщині провів нараду за участі керівника відділу культури та туризму райдержадміністрації Володимира Балуха та президента благодійного фонду “Призначення” імені Юрія Липи Галини Шипки, щодо підготовки у їхньому районі заходів з нагоди вшанування 115-ї річниці з дня народження громадського діяча, письменника, публіциста, лікаря УПА Юрія Липи.

 

За словами Романа Кураша на Яворівщині відбудеться р’яд заходів з нагоди вшанування Юрія Липи, зокрема 5 травня, у Бунові біля могили духовного провідника українського народу відбудеться громадське віче та пам’ятна панахида, у центральній районній бібліотеці пройде книжкова виставка присвячена Юрію Липі, а 17 травня у РНД “Сокіл” відбудеться наукова конференція, учасники якої ознайомляться із маловідомими сторінками життя видатного українця.

 

Наша довідка:

Юрій Липа активно співпрацював з Українським Червоним Хрестом ще у 1919 р. у Кам"янці-Подільському, куди з Києва переїхав уряд Директорії під натиском військ противника.

 

Вдруге зустрівся з Товариством вже у лавах Української Повстанської Армії. Тут він тісно співпрацював з Катериною Зарицькою, головою Українського Червоного Хреста у лавах УПА. Ця співпраця мала великий сенс тому, що Ю.Липа був чудовий знавець лікування поранених лікарськими рослинами, що було вкрай необхідно при нестачі медикаментів і гігієнічних засобів у місцях дислокації повстанців.

 

Задовго до цих подій Юрій Липа опублікував цілу низку наукових праць, зокрема, “Фітотерапія” (1933) і “Ліки під ногами” (1943), а також «Зутріууит Азіег в відживлюванні ді гей», «Фітотерапія в деяких хворобах переміни матерії», «Лікування зелами хронічних хвороб», «Вереди старечого віку до гоєння», «Рослини й лікування», «Історія зелолічнитцва», «Значіння рослинних середників при лікуванні діабету», «Фітотерапія хвороб травленевих органів», «Рослини проти статевого безсилля», «Лікувальні рослини в давній і сучасній українській медицині» та інші.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За матеріалами:

http://www.javoriv-rda.gov.ua/index.php/novini-yavorivschini/yavorivschina-gotuetsya-do-vidznachennya-115-richchya-z-dnya-narodzhennya-yuriya-lipi.html

 

Переглядів: 758 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 03:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024