Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Травень » 2 » Синдром городника: причини, симптоми та поради фахівців
22:13
Синдром городника: причини, симптоми та поради фахівців

 

ЗАХМАРЕНА  РАДІСТЬ

 

       

        У полiклiнiки та лiкарнi вже почали звертатися першi

        пацiєнти з незвичним дiагнозом - синдром городника. Кому

        i чим вiн загрожує?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: відтворення посівної 1945 р. в деяких селах Україні

 

 

 

- Упродовж пiвроку людина мало рухалась, а тодi раптово перейшла до iнтенсивних робiт на городi. Через непiдготовленiсть (варто робити бодай щоденну зарядку) починаються серйознi проблеми, - наголошує Якiв Фiщенко, ортопед-травматолог, старший науковий спiвробiтник ДУ "Iнститут ортопедiї i травматологiї

НАМНУ". - Найчастiше за таких обставин удару зазнає поперек, притiм загострюються такi хронiчнi хвороби, як остеохондроз, кила, протрузiя, радикулiт.

 

Основний симптом - бiль у попереку. Це може бути локальний бiль, навiть вiддавати в ногу, притiм буває важко розiгнутися.

 

-- Це єдина проблема, що чатує на городникiв?

 

-- Нi, їх насправдi багато. Через надмiрне навантаження, зокрема, працюючи з городнiм iнвентарем, загострюються проблеми з колiнними, лiктьовими та плечовими суглобами. Здебiльшого поява тупого болю в дiлянцi суглобiв свiдчить про загострення артриту. А буває, розвивається навiть така проблема, як запалення великого пальця руки.

 

- Як можна собi допомогти?

 

- При проблемах iз попереком допоможе розiгрiвальна мазь. Компреси зазвичай не мають ефекту, бо проблема базується на глибинi вiд шести-семи сантиметрiв углиб вiд попереку (в худорлявих людей) до десяти (у повних), тож краще скористатися маззю. Дехто вважає, що треба прикладати холод, але йдеться про поперекову зону, тож так можна не те що не допомогти собi, а навiть наробити шкоди, адже ураження можуть зазнати нирки (вони не терплять холоду).

 

Крiм того, якщо схопило спину, варто повисiти на турнiку кiлька хвилин, зробiть кiлька пiдходiв. Чи ляжте на спину, тодi рукою притягнiть до грудей одну ногу, побудьте в такому положеннi й повернiться у вихiдне. Потiм притягнiть другу ногу, опустiть, а тодi виконайте вправу обома ногами. Це допоможе зняти напругу в дiлянцi попереку.

 

А от суглоби потребують iншої тактики: у першi днi появи болю (йдеться про гостру фазу запального процесу) слiд прикладати холод (але не лiд) - це можу бути холодна грiлка, обмотана рушником. Через кiлька днiв можна почати прогрiвати, для цього пiдiйдуть спиртовi компреси або розiгрiвальнi мазi. Мушу застерегти: якщо бiль i вiдчуття дискомфорту не минають за кiлька днiв, звернiться до лiкаря. Ну i, звiсно ж, доки не вiдновиться ваш стан, про роботу на городi навiть не згадуйте.

 

Лариса ПЕЦУХ, газета "Експрес"

 

* точка зору

 

Травознай Людмила Васьковська: - Додам, що при загостреннi хронiчних проблем зi спиною допоможе настоянка вовчого тiла. Для її приготування залийте склянку кореня рослини лiтром горiлки, настоювати мiсяць, щодня збовтуючи, тодi процiдiть. Вживати по столовiй ложцi зранку та ввечерi, додаючи до чаю. Раджу приготувати цю мiкстуру заздалегiдь про всяк випадок.

 

А при загостреннi радикулiту перекрутiть на м'ясорубцi корiнь живокосту, змiшайте з медом у пропорцiї один до одного, вживайте по столовiй ложцi тричi на день.

 

При невралгiї на уражену дiлянку покласти гiрчичник чи настоянку стручкового перцю.

 

Анатолiй Дорогий, доктор медичних наук, ННЦ "Iнститут кардiологiї iменi М.Д. Стражеска":

 

- I не забувайте, що популярна поза городника, донизу головою, становить загрозу найперше для гiпертонiкiв. Не слiд у такому положеннi стояти довго, час вiд часу розгинайтесь i виконуйте кiлька фiзичних вправ. Це допоможе спинi впоратися з навантаженням i вбереже вiд пiдвищення артерiального тиску, що супроводжується болем голови, запамороченням, нудотою.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Іетернеті

Джерело:

http://www.expres.ua/health/2015/05/01/134313-syndrom-gorodnyka-prychyny-symptomy-porady-fahivciv

 

Переглядів: 633 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024