Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Травень » 5 » 115-річчя з дня народження одного з видатних духовних провідників українського народу - Юрія Липи
17:07
115-річчя з дня народження одного з видатних духовних провідників українського народу - Юрія Липи

 

ВІЧЕ  ПАМ'ЯТІ

 

 

Сьогодні, 5 травня, на цвинтарі села Бунів, що у Яворівському

районі на Львівщині, біля могили духовного провідника

нашого народу, видатного письменника, одного із визначних

ідеологів українського націоналізму, публіциста, лікаря УПА

Юрія Липи відбулося громадське віче та пам’ятна панахида

з нагоди вшанування 115-ї річчя з дня народження.

 

 

 

 

 

У віче взяли участь: перший заступник голови Яворівської райдержадміністрації Роман Кураш, керівник відділу культури та туризму райдержадміністрації Володимир Балух, головний лікар Яворівської ЦРЛ №1 Теодор Король, головний редактор видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга, президент благодійного фонду «Призначення» ім. Юрія Липи – Галина Шипка, духовенство  та громадськість району.

 

 

 

 

Присутні вшанували пам'ять Юрія Липи, поклавши квіти до його могили та відвідали село Іваники, у якому свого часу проживав ювіляр, і де з ініціативи о. Петра Зеленюха, йому встановлено єдиний в Україні пам’ятник.  

 

Наша довідка:

 

Юрій Липа активно співпрацював з Українським Червоним Хрестом ще у 1919 р. у Кам"янці-Подільському, куди з Києва переїхав уряд Директорії під натиском військ противника.

 

Вдруге зустрівся з Товариством вже у лавах Української Повстанської Армії. Тут він тісно співпрацював з Катериною Зарицькою, головою Українського Червоного Хреста у лавах УПА. Ця співпраця мала великий сенс тому, що Ю.Липа був чудовий знавець лікування поранених лікарськими рослинами, що було вкрай необхідно при нестачі медикаментів і гігієнічних засобів у місцях дислокації повстанців.

 

Задовго до цих подій Юрій Липа опублікував цілу низку наукових праць, зокрема, “Фітотерапія” (1933) і “Ліки під ногами” (1943), а також «Зутріууит Азіег в відживлюванні ді гей», «Фітотерапія в деяких хворобах переміни матерії», «Лікування зелами хронічних хвороб», «Вереди старечого віку до гоєння», «Рослини й лікування», «Історія зелолічнитцва», «Значіння рослинних середників при лікуванні діабету», «Фітотерапія хвороб травленевих органів», «Рослини проти статевого безсилля», «Лікувальні рослини в давній і сучасній українській медицині» та інші.

 

Іменем Юрія Липи названо госпіталь ветеранів війни і репресованих у м. Винники, що неподалік Львова. Тут велика первинна організація Личаківської РО ТЧХ м. Львова. Беручи участь у Всеукраїнському місячнику Червоного Хреста, вона розповсюдила нещодавно марок "Членський внесок" на загальну суму 5000 грн. Заходи до вшанування 115 - річчя Ю.Липи у госпіталі заплановані і будуть проходити впродовж року.  

 

   

Фото – www.javoriv-rda.gov.ua

Джерело:

http://www.javoriv-rda.gov.ua/index.php/novini-yavorivschini/na-yavorivschini-vshanuvali-pamyat-yuriya-lipi.html

 

Переглядів: 740 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 19:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024