Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Травень » 12 » Сьогодні майже 300 тис українських медсестер відзначають професійне свято
04:36
Сьогодні майже 300 тис українських медсестер відзначають професійне свято

 

ПРОФЕСІЙНЕ  СВЯТО  МЕДИЧНИХ  СЕСТЕР

 

 

Сьогодні по всій планеті святкують Всесвітній

день медичних сестер. В нашій країні налічується

понад 290 працівниць цього фаху, повідомляє УНН 

з посиланням на прес-службу Міністерства

охорони здоров’я України.

 

 

 

 

 

 

 

 

Як зазначили у відомстві, Міжнародний або Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня — у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820-1910). Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни вона організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії). Згодом жінка заснувала перші курси сестер милосердя Англії, а нині Ф. Найтінгейл відома як фундатор професії медичних сестер і ініціатор реформи шпиталів.

 

 

Офіційно дане свято було встановлено у 1971 році Міжнародною радою медсестер, а до цього відзначалося за рішенням Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

 

 

Варто відзначити, що Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

 

 

“Нині в лікувально-профілактичних закладах України працює понад 402,8 тисячі молодших спеціалістів з медичною освітою. Із них понад 290 тисяч — медичні сестри, що становить 61,0 % від усієї кількості молодших спеціалістів з медичною освітою. Співвідношення між лікарями і середніми медпрацівниками становить 1 до 2,15”, — повідомили у прес-службі.

 

 

Підготовка молодших спеціалістів з вищою медичною і фармацевтичною освітою в Україні здійснюється у 120 вищих медичних навчальних закладах: 76 медичних (фармацевтичних) коледжах, 2 інститутах медсестринства (м. Житомир, м. Тернопіль), 38 медичних училищах та 2 філіях медичних училищ і коледжів, 2 факультетах (відділень) у вищих медичних навчальних закладах ІV рівня акредитації.

 

Наша довідка

 

У Львівській ОО ТЧХ України працює 108 патронажних медичних сестер. Вони об’єднані у первинну організацію Львівської обласної асоціації медичних сестер. Її керівник є членом президії ЛОО ТЧХ України.

 

У Личаківській РО ТЧХ м. Львова за штатним розкладом працює 4 патронажних медичних сестри. Вони виконують ті процедури підопічним Червоного Хреста, які призначені лікарями і їх можна виконати вдома. Це  –  ін"єкції, розтирання, огрівання, масажі, вимірювання тиску і т.п. Закріплені вони за трьома міськими поліклініками і мають на обслуговуванні по 10-12 пацієнтів кожна.

 

Головами первинних організацій медичних установ  Товариства у Личаківському районі м.Львова у своїй більшості є заступники головних лікарів з медсестринства.

 

 

 

На знімку: Марія Савчук – патронажна медична сестра Личаківської РО ТЧХ м. Львова проводить заняття з надання першої долікарської допомоги у Винниківській загальноосвітній санаторній школі - інтернат І-ІІІ ст.

 

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

Джерело:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1463994-sogodni-mayzhe-300-tis-ukrayinskikh-medsester-vidznachayut-profesiyne-svyato-1

 

 

Переглядів: 634 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024