Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Травень » 18 » В Яворові вшанували 115-річчя лікаря УПА Юрія Липи
12:05
В Яворові вшанували 115-річчя лікаря УПА Юрія Липи

 

ВШАНУВАННЯ 

 

 

Учора, 17 травня, у місті Яворові Львівської

області, в районному Народному домі «Сокіл»,

відбулася урочиста академія, з нагоди ювілею

Ю. Липи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вона була присвячена 115-ріію від дня народження духовного провідника українського народу, відомого українського письменника, одного із визначних ідеологів українського націоналізму, публіциста, лікаря УПА Юрія Липи (соратника Катерини Зарицької, голови Українського Червоного Хреста у лавах УПА 1943-47 рр. – прим.ред).

 

 

Про це повідомив власкор IA ZIK.

 

Перед цим заходом делегація інтелігенції Яворівщини та Львова поклали квіти на могилу Юрія Липи та відвідала пам’ятні місця, пов’язані з життям та діяльністю цього Великого Українця.

 

Ідейним натхненником урочистої академії стала президент Благодійного фонду «Призначення» імені Ю. Липи – Галина Шипка. У святкуванні взяли участь, зокрема, голова Яворівської РДА Орест Гнип, заступник голови Яворівської районної ради Володимир Сичак, ветерани УПА, делегація інтелігенції зі Львова.

 

Дійство оздобила виставка книжок, які вийшли у львівському видавництві «Каменяр» і присвячені Юрієві Липі.

 

 

 

 

Нагадаємо, що вшанування Юрія Липи в Яворівському районі за участі інтелігенції зі Львова розпочалося 5 травня – в день народження лікаря УПА. Найперше в селі Бунові, на цвинтарі, біля могили духовного провідника українського народу, відомого українського письменника, одного із визначних ідеологів українського націоналізму, публіциста, лікаря УПА Юрія Липи відбулося віче та пам’ятна панахида з нагоди вшанування 115-ї річниці від дня його народження.  У події взяли участь головний редактор видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга, президент Благодійного фонду «Призначення» ім. Юрія Липи Галина Шипка, духовенство та громадськість району, а також – перший заступник голови Яворівської РДА Роман Кураш, керівник відділу культури та туризму РДА Володимир Балух, головний лікар Яворівської ЦРЛ №1, депутат районної ради Теодор Король.

 

Присутні вшанували пам’ять Юрія Липи, поклавши квіти до його могили, та відвідали сусіднє село Іваники, в якому свого часу проживав лікар УПА: тут з ініціативи місцевого священика, отця Петра Зеленюха, Юрієві Липі встановлено єдиний в Україні пам’ятник.

 

Також в місті Яворові, в Народному домі відбулася науково-практична конференція з нагоди 115-ліття від дня народження іменитого лікаря УПА Юрія Липи, уродженця Одеси, якого по-звірячому закатували більшовики на Яворівщині.

 

Під час цієї події, яка пройшла під егідою відділу культури і туризму Яворівської РДА, Яворівської центральної районної бібліотеки, Благодійного фонду «Призначення» ім. Ю. Липи, було розкрито не лише найважливіші віхи життєвого подвигу громадського діяча, письменника, поета, публіциста, одного з визначних ідеологів українського націоналізму Юрія Липи, а й його батька Івана – прозаїка, громадського діяча, члена уряду УНР (1919–1921 р. р.) та всієї цієї славної родини Великих Українців.

 

 

 

 

Довідка ІА ZIK.

 

Нагадаємо, що Юрій Іванович Липа (*5 травня 1900, Одеса – †20 серпня 1944) – громадський діяч, письменник, поет, публіцист, один з визначних ідеологів українського націоналізму. Народився у місті Одесі – закатований енкаведистами на Яворівщині.

 

Син поета, прозаїка, громадського діяча, члена уряду УНР (1919–1921 рр.) – Івана Липи. Товаришував з Іваном Франком.

 

У 1917 році був козаком морського куреня Збройних сил УНР. Деякий час проживав у Винниках, Познані, Варшаві. А з літа 1943 р. до літа 1944 р. разом з дружиною і двома доньками жив і працював лікарем у Яворові, а відтак – у селі Бунові на Яворівщині, де як лікар УПА надавав медичну допомогу українським повстанцям.

 

Юрій Липа мав велику бібліотеку, яку сховав від енкаведистів у лісі, в партизанському схроні. Серед відомих творів Ю. Липи – історичні повісті «Гетьман Іван Мазепа», «Козаки з Московії», збірка віршів «Світлість», публіцистично-історичні праці «Призначення України», «Розподіл Росії», «Чорноморська доктрина», теоретична довідка-есе «Бій за українську літературу», повість про батька «Світильник невгасимий» та інші. Автор дослідницької праці «Ліки під ногами». У 1943 р. Юрій Липа мав в Яворові приватну медичну практику з лікування хворих різними травами, яких багато у довколишніх лісах, луках, пустирях.

 

Був соратником і помічником в усіх добрих починання Катерини Зарицької, голови Українського Червоного Хреста в лавах УПА.

 

Фото – www.zik.ua

За джерелом:

http://zik.ua/ua/news/2015/05/18/v_yavorovi_vshanuvaly_115richchya_likarya_upa_yuriya_lypy_590574

 

Переглядів: 813 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 13:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024