Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Травень » 30 » Архівісти Німеччини та України створять єдину поіменну базу військовополонених
19:53
Архівісти Німеччини та України створять єдину поіменну базу військовополонених

 

СЛУШНЕ  ПОЧИНАННЯ

 

 

       

       Архівісти  Німеччини та України створять єдину поіменну базу

       військовополонених у Другій світовій війні.

 

 

 

 

 

 

 

Галузевий державний архів СБУ та громадська організація «Народний Союз Німеччини по догляду за військовими могилами» домовились про співпрацю у наповненні єдиної поіменної бази даних людей, що загинули в часи Другої світової війни на території Німеччини та Радянського Союзу.

 

Пошукові архівні роботи мають встановити долю кожного із загиблих у ті роки радянських військовополонених та інтернованих осіб, а також німецьких військовополонених, що перебували у таборах Радянського Союзу, та зниклих безвісти колишніх військовослужбовців Вермахту.

 

 

 

 

Про тісну співпрацю архівістів у рамках цього масштабного міжнародного проекту було домовлено під час робочої зустрічі представників Галузевого державного архіву Служби безпеки України і делегації «Народного Союзу Німеччини по догляду за військовими могилами» на чолі з Маркусом Мекелем.

 

 

Німецький архівіст відзначив, що між Україною та Німеччиною є чимало спільних питань, пов’язаних із світовими війнами у ХХ столітті та подоланні наслідків тоталітарного минулого. «Зокрема, наш обов’язок − з’ясувати долю радянських і німецьких військовополонених та відшукати невідомі могили», − наголосив він. Пан Мекель привітав рішення щодо спрощення в Україні доступу до документів комуністичного режиму.

 

 

 

 

Як зазначив заступник директора ГДА СБУ Володимир Бірчак, прийняття законів, що відкривають доступ до документів тоталітарного режиму, значно розширює можливості Архіву для міжнародної співпраці.

 

 

Міжнародний проект передбачає виявлення, опрацювання архівних документів, створення електронних баз даних та обмін наявною інформацією.

 

 

 

 

Пошукові роботи у цьому напрямку було розпочато ГДА СБУ у рамках міжнародних договорів із Об’єднанням Саксонські меморіали в пам’ять жертвам політичного терору (м. Дрезден, Німеччина) та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

 

Завдяки плідній співпраці, архів СБУ володіє сьогодні електронною базою даних на майже 150 тисяч радянських військовополонених українців та осіб інших національностей – уродженців України.

 

 

Прес-центр СБ України 
 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://seo-top-news.com.ua/arhiv-sbu-ta-nimetska-gromadska-organizatsija-stvorjat-edinu-poimennu-bazu-vijskovopolonenih/

 

 

 

Переглядів: 750 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 04:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024