Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Травень » 31 » 31 травня – Всесвітній день без тютюну
12:13
31 травня – Всесвітній день без тютюну

 

І ГРОШІ – НА ВІТЕР, І ЗДОРОВ'Я – У ЗОНУ РИЗИКУ

 

  

Всесвітня організація охорони з

доров’я в 1988 році оголосила 31 травня

Всесвітнім днем без тютюну (World

No-Tobacco Day). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метою цього дня є активні дії, що сприяють зниженню поширеності небезпечної тютюнової залежності.

 

Паління належить до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі не менше 1,1 мільярда людей, які палять – це приблизно одна третина дорослого населення планети. 

 

 

Щорічно від причин, пов’язаних з палінням, передчасно вмирає більше людей, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або СНІДу.

 

 

Залежність від нікотину внесено у Міжнародну класифікацію хвороб і визнано однією з найбільш важких форм наркоманії через наявність фізичного і психофізичного звикання організму до тютюну.

 

Більш того, куріння тютюну за ступенем звикання обійшло навіть такі важкі наркотики як героїн і кокаїн і поступається лише алкоголю. Тим не менш, важким наркотиком тютюн не вважається, оскільки його вплив на свідомість людини малопомітний.

 

Статистика свідчить, що вагома частка онкологічних захворювань, захворювань серцево-судинної системи, центральної нервової системи, органів травлення і дихання викликана або посилена саме палінням. Майже 99% всіх хворих на рак легенів у світі - курці зі стажем від п'яти років і вище. 

 

 

Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. В нашій країні палить близько 11,5 мільйонівмешканців, з них - 9,1 мільйона чоловіків та 2,5 мільйона жінок.

 

Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років є постійними курцями. Більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Курить кожна третя-четверта жінка репродуктивного віку (20-39 років).

 

 

За даними експертів ВООЗ, ця шкідлива звичка викликає в Україні 100-110 тисяч смертей щорічно. Людина, яка палить, втрачає, в середньому, щонайменше 13,2 року свого життя.

 

  

Боротьба з палінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статі. Із кожних 100 курців 53 намагається кинути палити, але лише 13-ом це вдається.

 

 

Нікотинова залежність має три стадії: перша стадія – епізодичне паління не більше 5 сигарет на день, що викликає незначні зміни у діяльності нервової системи; друга стадія – постійне паління від 5 до 15 сигарет на день, при цьому виникає незначна фізична залежність та при припиненні паління розвивається стан, важкий, як фізично так і психічно, його знімає паління чергової сигарети; третя стадія – постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день, виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі, звикання дуже сильне.

 

Припинення паління викликає тяжкий стан, виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах.

 

Токсичне руйнування організму.

 

Рекомендації ВООЗ щодо заходів по боротьбі з курінням на державному рівні сконцентровані у трьох основних напрямках: моніторинг та сприяння виконанню антитютюнового законодавства; сприяння зростанню акцизів на тютюнові вироби; моніторинг діяльності тютюнової індустрії та протидії її втручання у сферу громадського здоров’я.

 

 

У 2013 році в Україні було затверджено Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів».

 

Позитивним є факт, що переважна більшість населення України підтримує запровадження антитютюнового законодавства. Широке інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я курців та оточуючих здатне вплинути на самосвідомість населення та допомогти значній кількості людей позбутися нікотинової залежності.

 

 

Головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ЛОДА з пульмонології Надія Рудницька зазначає, що кожен 4-й курець хворіє на хронічне обструктивне захворювання легень.

 

Проте не лише легеневі захворювання можуть виникнути у чоловіків і жінок, що палять цигарки, також є ризик виникнення серцево-судинної та кишково-шлункової патології.

 

 

«Збільшується кількість курців-підлітків. Здебільшого палять цигарки діти віком до 16 років. Курці та люди зі зниженою опірністю організму найчастіше вражаються гострими респіраторними інфекціями та хворіють на хронічні обструктивні захворювання легень, причиною яких в 90% випадків – є куріння», — додала Надія Рудницька.

 

 

Тому лікарі закликають відмовитись від куріння та берегти своє здоров’я. 

Пам’ятайте: вдихаючи тютюновий дим – вбиваєте себе, видихаючи – оточуючих!

 

 

 Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.guoz.lviv.ua/ukr/news/lvivnews/4380.html

 

Переглядів: 682 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024