Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Червень » 7 » Як діяти, коли гроза застала зненацька
12:55
Як діяти, коли гроза застала зненацька

 

ОЗНАЙОМЛЕНИЙ - ВРЯТОВАНИЙ

 

 

Блискавку притягують мобiльнi телефони,

металевi предмети, розетки та високi дерева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грози з блискавицями вже забрали життя кiлькох людей. Скажiмо, на Тернопiльщинi пiд час негоди 36-рiчний чоловiк порався на присадибнiй дiлянцi. У нього влучила блискавка, i вiн помер на мiсцi...

 

А клiматологи попереджають: усi три лiтнi мiсяцi небо розтинатиме і блискавка, i гримітиме, і град дошкулятиме добряче.

 

-Тож як дiяти, коли гроза застала зненацька?

 

- Перше, що iнстинктивно намагається зробити людина пiд час негоди, - шукає дерево, аби сховатись. У цьому полягає одна з основних помилок, - пояснює Сергiй Данiлiн, спiвробiтник управлiння Державної служби з надзвичайних ситуацiй України. - Не можна ховатися пiд високими деревами (особливо поодинокими аби тими, що стоять на вiдкритому просторi), бо рiзко збiльшується ймовiрнiсть потрапляння блискавки саме в це мiсце. До речi, найчастiше вона влучає в дуб i тополю, дуже рiдко - у вербу та клен. –

 

- Що ж робити, якщо негода наздогнала людину на вулицi?

 

- Мало хто знає, але є певнi ознаки - передвiсники блискавки, якi з'являються за 3 - 4 секунди перед розрядом. Перебуваючи на вiдкритому просторi, людина вiдчуває, що волосся в буквальному сенсi стає дибки, на шкiрi з'являється вiдчуття легкого поколювання, а з боку предметiв вiдчувається легка вiбрацiя.

 

За таких обставин слiд присiсти, поклавши руки на колiна (не на землю!), п'яти треба притиснути одна до одної. Загалом є кiлька правил, яких слiд дотримуватися.

 

Перш за все вимкнiть свiй мобiльний телефон. Не можна не лише розмовляти по мобiльному, а й тримати його увiмкненим, цей прилад дуже притягує блискавку. Вже не раз бували випадки, коли розряд потрапляв у людину, що розмовляла телефоном, - вижити за таких обставин майже неможливо.

 

Крiм того, слiд вiдкласти всi металевi предмети, йдеться, зокрема, про городнiй реманент, як-от лопата, граблi. Дуже часто люди зазнають важкого ураження блискавкою, пораючить на городi, наприклад, згрiбаючи сiно.

 

Загалом пам'ятайте: блискавку притягують металевi предмети, тому парасолька також може становити небезпеку. Тож краще у таку негоду зайти до примiщення (скажiмо, до магазину) й перечекати, доки перестане блискати.

 

Якщо ж негода застала в полi, не бiжiть, слiд знайти заглиблення (яму), сядьте, злегка нагнувши голову, щоб не бути вище вiд предметiв поряд iз вами.

 

- Чи правда, що блискавиця може загрожувати й тим, що перебувають удома?

 

- Звiсно, якщо не дотримуватися правил безпеки, наприклад, виходити у негоду на балкон. Важливо не лише зачинити всi вiкна, кватирки й дверi, а й вимкнути всi електроприлади, а головне - витягнути вилки з розеток. Iнакше прилади можуть вийти з ладу, а, крiм того, є небезпека появи розряду з розетки.

 

- А якщо людина зазнала удару, як їй допомогти?

- Потерпiлого слiд покласти на тверду поверхню й перевiрити серцебиття. Якщо людина без тями, допоможе нашатир, у випадку, якщо пульсу немає, слiд негайно зробити штучне дихання й непрямий масаж серця.

 

Часто складається враження, що ураженi струмом блискавки люди померли. Насправдi в них вiдбулася зупинка серця, тож дiяти слiд негайно, паралельно викликаючи карету швидкої допомоги. I пам'ятайте: за статистикою, вiд удару блискавки помирає до 30% потерпiлих.

 

Тож дотримуйтеся правил безпеки й не ризикуйте своїм життям i здоров'ям!

 

 Лариса ПЕЦУХ, газета "Експрес"

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:
http://expres.ua/digest/2015/06/07/138646-diyaty-groza-zastala-znenacka

 

Переглядів: 576 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024