Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Червень » 14 » 14 червня - Всесвітній день донора крові: з історії заснування
08:53
14 червня - Всесвітній день донора крові: з історії заснування

 

СПАСИБІ  ЗА ПОРЯТУНОК  МОГО  ЖИТТЯ!

 

       

        Під таким девізом світова громадськість відзначає сьогодні

        Всесвітній день донора крові.

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день донора крові (14 червня) - був вибраний і заснований трьома організаціями, що виступають за добровільну безоплатну здачу крові: Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародною Федерацією організацій донорів крові і Міжнародним товариством з переливання крові.

 

Донор походить від латинського «donare» - «дарувати». Біблійний вислів: «не збідніє рука, що дає» до донора має саме безпосереднє відношення. Доросла людина без небезпеки для свого життя може втратити близько літра крові. На станції переливання крові - 400 мл. Ця кількість крові відновлюється організмом дуже швидко. За одне отримують потужний стимул до роботи ендокринна та імунна системи організму.

 

Помічено, що люди, котрі тривалий здають кров, не схильні до простудних захворювань і грипу, рідше страждають онкологічними та серцево - судинними захворюваннями. Благотворно впливає донорство і на психічне здоров'я людини.

 

 

 

 

Всесвітній День донора крові дає можливість висловити вдячність людям, котрі добровільно здають свою кров, не отримуючи за це особливої ​​винагороди, тим, хто робить це на регулярній основі - два, три або більше разів на рік.

 

Проблема донорства крові та її компонентів є однією найбільш важливих для держави і ключових для вітчизняної охорони здоров'я. Від її рішення залежить сама можливість і якість надання високотехнологічної медичної допомоги в мирний час і в надзвичайних ситуаціях.

 

В даний час навряд чи знайдеться така галузь медицини, яка не використала би для порятунку життя і здоров'я людини метод переливання крові та її компонентів.

 

Існує певна закономірність: чим кваліфікованіша лікарня, чим складніші і сучасніші методи лікування, які в ній застосовуються, тим більше витрачається крові для лікування хворих.

 

Наприклад, в клініці, де проводяться складні хірургічні операції, на кожне ліжко в рік витрачається більше 2-х літрів крові, в гематологічних клініках - не менше 5 літрів, в клініках, де виконуються операції на серці -12-15 літрів.

 

Щоб не виникало проблем у забезпеченні лікувальних установ кров'ю та її препаратами, необхідно щоб з кожної тисячі населення донорами були 40-60 осіб. Такий рівень досягнутий у всіх розвинених країнах. А в благополучній Данії, наприклад, він у два рази вищий: там на кожну тисячу осіб - сто донорів. У Японії на людину, котра, не взяла участь у Дні донора, можуть не тільки косо подивитися, але і почати її цуратися. Здавати кров регулярно - це ознака хорошого тону.

 

У нас бажаючих здати свою кров сьогодні дуже небагато. І справа зовсім не тому, що більшість наших співгромадян відчувають непереборний страх перед голками і людьми в білих халатах. Ситуація куди серйозніша: люди розучилися співчувати, робити добрі справи безкорисливо.

 

 

 

 

У святкових заходах Дня донора беруть участь 193 держави-учасника ООН, 187 національних Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, 50 добровільних донорських організацій та численні фахівці з переливання крові в усіх країнах світу.

 

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. І переливання крові та продуктів крові щорічно дозволяє рятувати мільйони людських життів.

 

Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальною не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення.

 

Щорічно в світі реєструється близько 107 мільйонів донаций крові, приблизно половина з яких припадає на країни з високим рівнем доходу, де проживає 15% населення світу. Тобто 60 країн забезпечують запаси крові на 100% завдяки добровільним, котрі не отримують винагороду, донорам.

 

І на сьогоднішній день належні і надійні резервні запаси крові можна забезпечити лише на основі регулярного, добровільного та безоплатного донорства крові по всьому світу. До того ж такі донори є і найбезпечнішою групою донорів, так як серед них відзначається найнижча поширеність інфекцій, що передаються з кров'ю.

 

Організації - фундатори заснували керівний комітет, до функцій якого входить планування заходів Дня донора крові на глобальному та національному рівнях. І одним з важливих завдань є максимально широке висвітлення заходів Дня в засобах масової інформації, серед яких найбільш поширені - наукові конференції, наради, меморіальні церемонії, публікації в ЗМІ відповідних матеріалів тощо.

 

До того ж щороку заходи в цей День проходять під певним девізом. Так, наприклад, в 2010 році темою став девіз - «Нова кров для світу», з метою залучення уваги до молодих донорів, в 2012-му - «Кожен донор крові - герой». У 2013 році заходи Дня пройшли під гаслом - «Подаруйте життя: станьте донором крові», щоб показати, що донація крові - це дар, який рятує життя. 2014-й рік був присвячений темі «Безпечна кров для порятунку матерів», з метою підвищення обізнаності щодо того, чому для всіх країн необхідний своєчасний доступ до безпечної крові та її продуктів для запобігання материнської смертності. Тема кампанії 2015 року - «Спасибі за порятунок мого життя», щоб ще раз висловити подяку всім донорам крові за надання крові, яка рятує людські життя.

 

ВООЗ закликає кожного, хто може це зробити, врятувати життя одного або навіть кількох людей!

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

 

За джерелами:

http://potok.ua/main/107084-14-iyunya-2015-vsemirnyj-den-donora-krovi.html

http://www.mariupolnews.com.ua/descr/57635

 

 

Переглядів: 681 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 09:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024