Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Червень » 18 » У Кіровограді говорили про підтримку переселенців
11:07
У Кіровограді говорили про підтримку переселенців

 

ТУРБОТА

 

     

     Вже рік, як прибувають на Кіровоградщину

     вимушені переселенці з Донецької та Луганської

     областей, де триває збройний конфлікт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про стан реалізації в Кіровоградській області заходів із соціальної адаптації вимушених переселенців розповіли під час прес-конференції заступник голови обласної державної адміністрації Віта Атаманчук та тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Управління ДСНС в області підполковник служби цивільного захисту Роман Шаповалов.

 

Про це ІА Златополю повідомили у прес-службі УДСНС України в Кіровоградській області.

 

Звертаючись до журналістів, Віта Атаманчук зазначила, що головна мета зустрічі – прозвітувати про рік роботи обласного штабу з питань переселенців та проблеми, які доводиться вирішувати спільно з громадою.

 

Наразі на території Кіровоградської області проживає майже 10 тисяч переселенців як з Донеччини, так і з Криму. Повернулися до рідних осель 1400 переселенців. 600 людей наразі розселено на об’єктах державної та приватної власності. Решта людей знайшла прихисток у родичів та знайомих або винаймає житло.

 

– Обласним штабом щоденно здійснюється моніторинг ситуації, періодично проводяться виїзди до районів, де перевіряються соціально-побутові умови проживання переселенців, - повідомив Роман Шаповалов.

 

Також тривають заходи з приведення у готовність додаткових приміщень, де зможуть розміститися понад 700 осіб. Крім того, обласний штаб вирішує питання забезпечення дітей освітою, 1260 з яких влаштовано до шкіл та 300 – до дитячих садків. Лікарську допомогу та медикаменти отримали 400 осіб.

 

Підсумовуючи Роман Шаповалов зазначив, що для вирішення проблем переселенців робиться усе можливе.

Віта Атаманчук продовжила інформувати щодо вирішення решти соціальних питань жителів Сходу впродовж року. Зокрема, 7400 людей отримали державну допомогу. Розмір виплат цієї допомоги становить 28 млн 600 тисяч гривень.

 

Щодо пошуку робочих місць, то працездатних осіб серед переселенців – 2 тисячі. Працевлаштувати вдалося майже 300 з них, більше 600 отримують допомогу по безробіттю. Для решти людей проводяться ярмарки вакансій, під час яких є можливість отримати роботу.

 

Щоб за допомогою міг звернутися кожен мешканець Сходу, працює єдиний телефонний номер «101» та «гаряча лінія». Постійно допомогають і громадські та волонтерські організації – від них тисячі переселенців отримали продукти харчування, одяг, юридичну допомогу.

 

Завдяки співпраці з приватними підприємцями вдалося залучити транспортні фірми до перевезення переселенців на місця тимчасового проживання.

 

Удосконалюється робота і щодо надання гуманітарної допомоги. Від регіонального представництва ООН через Червоний Хрест отримано 5 тонн речей – ковдр, верхнього одягу, засобів гігієни. Управлінням ДСНС та місцевою владою доставлено для мешканців звільнених міст Сходу 50 тонн допомоги.

 

Для забезпечення житлом створено єдину базу даних будинків у сільській місцевості, завдяки цій роботі переселенцям надано 100 вільних будинків у селах.

 

Також Кіровоградська область виграла проект Євросоюзу щодо відбудови житла для переселенців. У рамках проекту планується відремонтувати та заселити гуртожиток у Новгородці, розрахований на 150 переселенців з дітьми. Проект наразі не реалізовано, триває робота над кошторисною документацією та іншими документами.

 

Надається переселенцям і психологічна допомога, що є важливою складовою адаптації. Так, працівниками обласної асоціації психологів та  центру психологічної допомоги проведено зустріч з майже  2,5 тис.  родинами, яким надано екстрену психологічну та консультативну допомогу.

 

Ще однією з переваг обласного штабу є робота у ньому самих переселенців, які знають питання «зсередини». У штабі на громадських засадах працює Валентина Кулачко, яка приїхала з Луганщини.

 

Про свої враження вона теж розповіла під час зустрічі з журналістами. Робота штабу переважно направлена на малозахищених переселенців, тож допомагати їм пані Валентина закликала і представників бізнесу. Від звичайних жителів Кіровоградщини допомоги вистачає.

 

Звертаючись через представників ЗМІ до жителів області, Віта Атаманчук попрохала шукати спільні точки дотику.

 

Варто сказати, що після приїзду наші співгромадяни з Донеччини та Луганщини, теж розуміють, що спільного набагато більше. Це вдається завдяки приязному до них ставленню та небайдужості до їхніх проблем.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://zlatopil.com.ua/all-news/item/4677-u-kirovohradi-hovoryly-pro-pidtrymku-pereselentsiv

 

Переглядів: 544 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 22:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024