Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Червень » 23 » Зелена аптека: волонтер Личаківської РО ТЧХ м. Львова, лікар-інтерн Анна Муха про аромотерапію
09:56
Зелена аптека: волонтер Личаківської РО ТЧХ м. Львова, лікар-інтерн Анна Муха про аромотерапію

 

ЧАРИ  ЗАПАХІВ 

 

       

 

       Волонтер Личаківської РО ТЧХ м. Львова, лікар-інтерн Анна Муха

       (на знімку) - про аромотерапію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли, на дозвіллі випускниця Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького - Анна Муха цікавиться також і аромотерапією, яку використовують як народні цілителі, так і сучасні косметологічні компанії. 

 

 

 

 

 

 

Вашій увазі – інтерв'ю, яке Анна дала нашому кореспонденту.

 

Кор.: У наш час аромотерапія переживає справжній бум. Що ж це таке - аромотерапія? Яким чином відбувається вплив ароматів на людський організм?

 

А.М.: Аромотерапія - це використання запахів і ароматів для відновлення організму та лікування. Використовувані в аромотерапії ароматичні олії допомагають людям боротися з похмурим настроєм, стресами, шкірними захворюваннями і навіть целюлітом.

 

Кор: Як це відбувається?

 

А.М.: На думку фахівців, під час сеансу аромотерапії, вплив запахів відбувається відразу на декількох рівнях: ароматичні олії діють на організм і мозок не тільки через нюх, а й через лімфатичну і кровоносну системи, якщо вони використовуються для прийняття різноманітних ванн.

 

 

 

 

Запахи використовують,  як спосіб лікування, відновлення організму не тільки в медицині, але і в косметології.

 

Кор: Як не загубитися і правильно розібратися у цьому різноманітті запахів?

 

А.М.:  Це важко зробити тільки на перший погляд. Для кожного пацієнта дуже важливо в аромотерапії правильно підібрати ефірні олії строго індивідуально. Тим не менш, мають вони і загальні властивості: протизапальні, противірусні, антимікробні.

 

Крім того, всі олії благотворно впливають на нервову систему, підвищують працездатність, знімають стреси і нормалізують сон.

 

Але аромотерапія вимагає уваги і дотримання правил прийому процедур і рецептури. Тому слід сказати про багатоцільову дію деяких олій на одну і ту ж людину: залежно від її стану здоров'я, вони можуть впливати абсолютно протилежним чином, а іноді навіть змішано (наприклад, тонізуючі на одну систему організму і релаксуючі на іншу). Такі багатогранні властивості олій називаються адаптогенами.

 

Кор: Які методи ароматерапії  і використання ефірних олій найбільш  поширені у наш час?

 

А.М.:  Це дуже широкий спектр. Насамперед ароматерапія пропонує:

 

- Ароматичний масаж, який відмінно впливає на центральну нервову систему, на кровообіг і дихальні органи. Ефірна олія змішується з базовим або масажним кремом, і вже тоді робиться масаж;

 

- Компреси з ароматичними оліями призначені для впливу на певну ділянку тіла або орган. Для цього ефірну олію додають у гарячу (або холодну) воду, потім змочують тканину і наносять на потрібну ділянку тіла на 10-30 хвилин;

 

- Ароматичні ванни зазвичай приймають курсами. Ефірна олія або їх суміш додають в останній момент, щоб вони не випарувалися. Дія цих олій у ваннах заснована на тому, що вони миттєво вбираються шкірою і проникають уже через кілька секунд у внутрішні органи: нирки, легені, печінку;

 

- Інгаляції з ефірними оліями з використанням аромоламп (в теплу воду додають краплі олії, запалюється свічка, яка підігріває воду), гарячі інгаляції (коли потрібно дихати гарячою парою з додаванням олії, накрившись рушником) і холодні інгаляції (олію капають на тканину і нюхають протягом п'яти хвилин).

 

Кор: Яке значення має аромотерапія для сучасної косметології?

 

А.М. Без перебільшення скажу – домінуюче. Ефірну олію додають в такі косметичні продукти, як: креми, маски, лосьйони. А одеколони і духи! Це цілий світ запахів, без яких себе не мислить цивілізований світ.

 

Кор: Кілька слів про історію виникнення аромотерапії?

 

Історія її виникнення сягає у далеке минуле. Аромотерапія, в перекладі з давньогрецької - це «лікування запахом». Вона відома з давніх часів, коли вперше з'явилося уявлення про те, що вдихання певних запахів може благотворно впливати на психічний і фізичний стан людини.

 

Ще жителі стародавнього Єгипту і Вавилона з успіхом застосовували різні запахи ароматичних олій для того, щоб відганяти хвороби і злих духів. П'янким димом прянощів і цінних порід дерев вони очищали будинки, зціляли хворих і піднімали бойовий дух воїнів перед битвою.

 

В античній Греції, а потім і в Римі, за ароматизованою водою визнавали здатність зміцнювати здоров'я. Гіппократ вважав щоденну ванну і масаж з ароматичними маслами кращими засобами для підтримки здоров'я і бадьорості духу.

 

Матеріалізовані в рідинах аромати називаються ефірними оліями. Ефірні олії роблять помітний вплив на людський організм і працюють на трьох рівнях: енерго-інформаційному, функціональному (через нюх) і молекулярному.

 

Кор: Що можете сказати про їх корисні властивості?

 

А.М.: Корисні властивості деяких ефірних олій широко описані у спеціальній медичній літературі. Назву тільки деякі з них.

 

Ялівець

Ялівець використовується, як засіб для очищення, сприяє очищенню крові від токсинів і сечової кислоти, нормалізує водно-сольовий обмін і зміцнює нервову систему. В якості психосоматичної дії, ялівець нормалізує розумову діяльність, знімає відчуття страху, підвищує впевненість у власних силах. У косметології ялівець використовують для лікування себореї і вугрової висипки, набряків нижніх кінцівок, екзем, дерматитів.

 

 

Лаванда

Лаванда - протизапальний засіб, який сприяє загоюванню ран. В якості психосоматичної дії, лаванда нормалізує розумову діяльність, знімає недовірливість, полегшує прийняття рішень. У косметології забезпечує очищення тіла, використовується для підвищення пружності та еластичності шкіри, покращує її колір після засмаги. Додається в косметику, масажні олії і аромолампи.

 

 

 

 

Троянда

Має пом'якшувальний засіб, омолоджуючу дію. В якості психосоматичного впливу троянда допомагає впоратися з відчуттями смутку, меланхолії, пережити розчарування. У косметології троянда попереджає старіння шкіри, використовується для лікування чутливої ​​шкіри, відновлення здорового кольору обличчя, усуває гормональні дисфункції. Олія троянди використовується у ваннах та інгаляціях.

 

 

 

 

Розмарин

Ефірна олія з розмарину нормалізує діяльність серцево-судинної системи, знижує м'язові болі, усуває вугровий висип. Психосоматичний вплив розмарину: стимулює роботу нервової системи, підвищує почуття впевненості у власних силах, знімає відчуття страху. У косметології розмарин використовується для лікування жирної шкіри, корекції фігури і боротьби з целюлітом. З розмарином добре робити масаж та інгаляції.

 

 

 

 

Іланг-іланг

Іланг-іланг нормалізує роботу серця, використовується, як афродизіак, знімає задишку. Знімає роздратування, агресію, гнів. У косметології використовується для нормалізації роботи сальних залоз, для корекції фігури, для боротьби з целюлітом. З олією іланг-іланг роблять ванни, інгаляції, його додають у шампуні.

 

 

 

 

Лимон

 

Лимон  сприяє зниженню кров'яного тиску, активізує водно-сольовий обмін, нормалізує тонус кровоносних судин. Крім того, лимон посилює розумову діяльність, підвищує концентрацію розумових ресурсів. У косметології лимон знімає набряки при лікуванні целюліту, сприяє зняттю застійних явищ, для лікування ламкості нігтів. З цією олією роблять ванночки, його додають в косметичні засоби.

 

 

 

 

Кипарис

Кипарис нормалізує діяльність сальних залоз, усуває вугровий висип і знижує потовиділення. Сприяє психоемоційному розслабленню, підвищує стресостійкість, сприяє ясності мислення. У косметології використовується для глибокого очищення шкіри, як проти набряковий засіб, для лікування варикозу. Використовується в масажах і контрастних ваннах.

 

 

 

 

Евкаліпт

Покращує тонус організму, має антимікробну дію. Евкаліпт підвищує психічний імунітет, має антидепресивну дію, підвищує стресостійкість. У косметології використовується як енерготонік для підвищення еластичності, пружності і однорідності шкіри (на обличчя його наносити не рекомендується). А також евкаліпт використовують для лікування захворювання горла, дихальних шляхів та лихоманки. Застосовується в інгаляціях.

 

 

 

 

Кор.: Літо у розпалі. Зелена аптека і аромотерапія - це актуальні теми. Вони цікавлять наших сучасників. Тож до нових зустрічей!

 

А.М. Без жодного сумніву

 

Кор: Дякую за інтерв'ю!

 

 

Фото – з особистого архіву А. Мухи

Записав інтерв'ю волонтер Личаківської РО ТЧХ м. Львова О. Апостолюк

 

 

Переглядів: 851 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 19:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024