Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Червень » 27 » Власниця квартири у центрі Львова перейшла на енергію сонця
08:54
Власниця квартири у центрі Львова перейшла на енергію сонця

 

У НОГУ З ЧАСОМ

 

 

Господарка дворівневої квартири у центрі Львова,

Оксана Денис, значну частину електроенергії

і тепла отримує від сонця, а природного газу

не використовує взагалі, повідомляє wz.lviv.ua

 

 

 

 

 

 

Звичайне горище старого будинку архітектор за освітою перетворила на енергоощадне помешкання.

 

Спочатку п.Оксана утеплила стіни 30-сантиметровою мінеральною ватою, відреставрувала дерев’яні вікна і натягнула на раму «трете скло» - спеціальну прозору плівку, встановила світлодіодні лампочки, а також рекуператор тепла.

 

Саме він, за словами Оксани Денис, дозволяє отримувати свіже повітрям практично кімнатної температури (повітря, яке виходить з кімнати, нагріває повітря, яке заходить знадвору). 
 

Після мінімізації витрат енергії, львів’янка перейшла на поновлювальні джерела, зокрема, на сонячну енергію. Вона облаштувала сонячний дах: на південний захід виходить тепловий колектор, від якого працює підігрів підлоги та стін, а на південний схід - фотовольтаїка, яка забезпечує оселю електроенергією та живить рекуператор.

 

У похмурі і холодні дні Оксана Денис обігріває квартиру електричною тепловою помпою

На додачу, у помешканні є й енергоощадний з водним контуром камін на дровах – коли він горить, автоматично нагрівається вода у системі опалення. Нижня частина стін у екопомешканні львів’янки оббита корком, який навіть у сильні морози залишається теплим на дотик. 

Наразі від звичайної мережі у квартирі львів’янки працює побутова техніка - холодильник, пральна машина, телевізор.

 

Маючи електричну теплову помпу та електроплиту, Оксана Денис сподівалася отримати нижчий тариф на електроенергію, на який мають право ті, хто використовує електрику для опалення та приготування їжі. Однак у "Львівобленерго" пояснили, що увесь центр міста зобов'язаний користуватись газом, розповідає п. Оксана.

 

Взимку львів’янка платить за електрику 200-300 гривень, зате у неї немає рахунків за газ, підігрів води та центральне опалення. 

Примітно, що практично усі роботи у енергоощадній дворівневій квартирі за два тижні виконали польські майстри. 

За словами львів’янки, встановлення сонячної системи на великий будинок обійдеться у 3-4 тисячі доларів.

 

У новобудові сонячні панелі можна використати замість металочерепиці, зауважує п. Оксана, додаючи, що таким чином можна зекономити на покрівельних матеріалах і отримати сонячний дах.

 

Сонячні панелі, які можуть служити більше 25 років, не потребують особливого догляду: їх миють дощі – і лише взимку треба згрібати сніг, наголошує львів’янка. 

Президент Інституту пасивного будівництва Оксана Денис радить починати із зовнішнього утеплення стін пінопластом (не менше 10 см).

 

«Найкращі ті утеплювачі, які не мають стиків, - говорить експерт. - Не окремі плити, а різні теплі штукатурки, "задувні" ізоляції - спеціальні пінки, з якими робітникові важче напартачити». 

Вікна з хорошого дерева і без великих тріщин міняти на металопластикові львів’янка не радить. Старі відреставровані вікна показали в ході перевірки тепловізором кращий результат, ніж нові сусідські, наголошує Оксана Денис. 

Необхідно замінити старий котел на енергоефективний і за можливості відмовитись від радіаторів, використовуючи площинне опалення - підігрів підлоги та стін.

 

Зараз почали робити капілярне опалення, наголошує наш мимовільний раціоналізатор – п.Оксана, пояснюючи, що у традиційному площинному опаленні (тепла підлога) діаметр трубки становить 10-12 мм, у капілярному - 6-8 мм. Для цієї системи достатньо трьох літрів води температурою 35 градусів, каже Оксана Денис, додаючи, що такі зміни вимагатимуть капітального ремонту.

 

 

Фото – EcoTown

За джерелом:

http://ecotown.com.ua/news/Meshkanka-kvartyry-u-tsentri-Lvova-pereyshla-na-enerhiyu-sontsya/

 

Переглядів: 598 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024