Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Липень » 16 » Львівський скульптор Ярослав Мотика створює портрети відомих українців (Відео)
16:01
Львівський скульптор Ярослав Мотика створює портрети відомих українців (Відео)

 

ОЖИВИТИ  КАМІНЬ

 

   

 

   Ярослав Мотика, лауреат Шевченківської премії,

   окрім монументальних робіт, створює портрети

   відомих українців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторству Ярослава Мотики належать пам'ятники Незалежній Україні у Буську, Євгену Коновальцю у Жовкві, Тисячоліттю хрещення України-Руси у Бельгії та ін.

 

«Із останніх робіт – проект Покрови Божої Матері, яка мала бути біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці у Львові, на вул. Личаківській. Кілька років тому був конкурс, на нього автори подали 14 проектів і якось мій вийшов на перше місце. Та через брак грошей пам'ятник так наразі і не встановили», – розповів скульптор.

 

Окремий пласт творчості Ярослава Мотики - портрети відомих українців. Оком митця він побачив художників Романа Сельського, Івана Марчука, Володимира Патика, героя України Бориса Возницького.

 

«Цікавий випадок якось стався. Легендарний директор Львівської Галереї мистецтв Борис Возницький і народний артист Максимчук несподівано привели до мене у майстерню письменницю Ліну Костенко. І кажуть: ось маєш, виліпи її. Я так втішився нагоді, основні риси схопив і потім вже без неї закінчив», – ділиться враженнями Ярослав Мотика.

 

Зараз у майстерні Ярослав Мотика творить одразу кілька портретів львівського художника Михайла Демця і професора, народного художника України Любомира Медведя.

 

Твори Ярослава Мотики уже потрапили у фонди найкращих музеїв України.

 

 

 

 

 

Наш коментар

 

До вище сказаного, треба додати наступне: скульптор Ярослав Мотика - родом з Тернопільщини, у 1966 році закінчив Львівський інститут декоративного і прикладного мистецтва, у 1972 р. став лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка.

 

В роки незалежності України Ярослав Мотика  здобув  дорогу серцю премію імені його улюбленого українського поета - Василя Стуса.

 

Основні твори: "Т.Г.Шевченко на засланні" (1964), "Материнство" (1966), монумент Бойової Слави Рад. армії у Львові (1970, співав.), портрет художника Л.Левицького (1978-79), композиція "Спортивна юність" (1979), "Пієта" (1991), "Еміґранти" (1991); "Монумент незалежній Україні" в м.Бузьку (1992), пам'ятник полковнику Коновальцю у м.Жовкві (1994), "Поема в камені" (1995) та ін.

 

Ярослав Мотика - член концептуальної секції скульпторів Національної Спілки художників України (Лівівське відділення). Працює у жанрі монументальної і камерної скульптури. Улюблені матеріали – камінь і кераміка.

 

Проявив себе також і як благодійник. Багато скульптур виконав за мінімальними розцінками або взагалі – безкоштовно. Зараз, коли мова зайшла про підготовку до відзначення митцями Львова 100-річчя Товариства Червоного Хреста України і 150-річчя МКЧХ у 2018 р., Ярослав Мотика без жодного сумніву візьме участь у конкурсі мистецьких творів до цих визначних дат. 

 

Публікується за  редакцією Заслуженого діяча мистецтв України, професора ЛНАМ, члена президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова ВАСИЛЯ  ГУРМАКА

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://zaxid.net/news/showNews.do?lvivskiy_skulptor_yaroslav_motika_stvoryuye_portreti_vidomih_ukrayintsiv&objectId=1358416

 

Переглядів: 1208 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 12:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024