Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Липень » 29 » Милосердя і мистецтво: Сьогодні у Львові відкрили пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому
19:43
Милосердя і мистецтво: Сьогодні у Львові відкрили пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому

 

УВІКОВІЧНЕННЯ  У  БРОНЗІ

 

 

   

    У Львові 29 липня урочисто відкрили пам’ятник

    Митрополиту Андрею Шептицькому, 150-річчя

    якого сьогодні відзначають на церковному та

    державному рівні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відзначити цю історичну подію сьогодні прийшли львівські греко-католики, священнослужителі, представники влади, паломники з України та з-за кордону. На відкриття пам’ятника великому українцю приїхав і Президент Україні Петро Порошенко з дружиною.

 

Пам’ятник Митрополиту Шептицького встановлено навпроти архикатедрального собору св.Юра. Зранку о 10 годині у цьому храмі духовенство на чолі з Главою УГКЦ Святославом Шевчуком відправили Літургію. Потім вони спустилися у крипту, де похований Митрополит, щоб йому вклонитися і віддати шану.

 

 

 

 

Урочисте відкриття монументу розпочалося із виконання Гімну України.

 

 

 

 

 

 

Першим до присутніх звернувся Петро Порошенко: «Сьогодні ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам'ятник владиці – це незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів».

 

 

 

 

 

Глава УГКЦ Святослав Шевчук назвав відкриття монументу праведному Митрополитові історичною подією. Спроби вшанувати владику Андрея, сказав він, є невід'ємною частиною національно-визвольних змагань нашого народу. Українці ще до Другої Світової війни намагалися спорудити такий пам'ятник владиці, проте ці наміри успіхом не увінчалися.

 

 

 

 

Глава УГКЦ нагадав, що монумент у нинішньому вигляді був встановлений за життя Митрополита Шептицького восени 1932 року у греко-католицькій академії роботи Андрія Коверка. У 1945 році пам'ятник митрополитові Андрею, як і більшість львівських пам'ятників, знищили. Ще один монумент Шептицькому, авторства Сергія Литвиненка, у 1935 році встановили на подвір’ї Національного музею, але і його теж знищила радянська влада.

 

 

 

 

«Багато львів’ян пам’ятають, як у 90-их роках люди приносили квіти до місць, де мають постати пам’ятники Тарасу Шевченку та Митрополиту Андрею Шептицькому. Багато хто з вас пам'ятає, як тут на площі святого Юра стояла гора з квітів і свічок та напис: «Тут буде стояти пам’ятник Митрополиту Андрею. І ось сьогодні це сталося”, – наголосив Блаженніший Святослав.

 

 

Після чину освячення пам’ятника митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк подякував всім, хто долучився до створення монументу, тим, хто поширював ідеї владики Андрея та людям, які зібралися на площі.

 

 

 

 

 

Встановлення у Львові пам’ятника Митрополиту Шептицькому передувала тривала дискусія щодо доцільності витрачання коштів на його спорудження у час війни та протести активістів, які виступали проти вирубки дерев у сквері та були проти реконструкції площі святого Юра.

 

Та світло завжди перемагає темряву. І свідчення цьому є видатна подія, яка сталася сьогодні у Львові - пам"ятник відкрито.

 

 

 

Наш коментар

 

Роботи із спорудження пам’ятника Митрополиту Андрею, як відомо, розпочалися у цьому році. Проектантами, які виграли конкурс, були - архітектор Михайло Федик та скульптор Микола Посікіра. Вони погодилися відтворити пам"ятник скульптора Андрія Коверка.

 

Скульптура Митрополита вилита з бронзи. Її висота – 3,6м. Владика Андрей зображений у монашій рясі, підперезаний шкіряним ременем. Голова у нього трохи похилена. В одній руці він тримає хрест, іншою опирається на стелу.

 

Слуга Божий Митрополит Андрей всього на два роки молодший за Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Це значить, що з молоком матері він ввібрав у себе ідеї християнського милосердя, які завжди несуть народам світу мир і процвітання. 

 

Згодом, ставши на чолі УГКЦ, його дороги не раз пересічуться з Червоним Хрестом, - спочатку з Австро-Угорським, а згодом - з Українським і Польським, які у 1918 р. постали на руїнах знищених імперій. Йосафата Гордашевська, засновниця Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, здобула свою медичну освіту на курсах Червоного Хреста у Львові не без відома Андрея Шептицького. Ця тема співпраці Церкви і Червоного Хреста за часів Андрея Шептицького ще чекає свого дослідника. 

 

Знакова відозва Андрея Шептицького до львів'ян «Про милосердя». У ній він пише, що посеред війни іноді буває соромно говорити про милосердя до поранених воїнів, полонених, засуджених у концтаборах і в'язницях, але ми всі люди, і мусимо дотримуватися законів гуманізму і головної християнської заповіді «люби ближнього, як себе самого».

 

В червні 1942 р. Андрей Шептицький пише нову відозву «Не вбивай!». У ній він продовжує і поглиблює тему християнського милосердя, в якій наголошує, що Христос вимагав бути милосердними не тільки до своїх друзів, але і до ворогів. Дуже потужно звучать слова п. 49: «Кожен ближній є братом і членом людської родини».

 

І це пише людина, яка пройшла усі «принади» російської царської в'язниці  у 1915-17 рр., знала на що здатне НКВС  у1939 - 41 рр. на Західній Україні під час «золотого вересня», розуміла, які випробування чекають на нього особисто і на Церкву, коли столиця Галичини знову опиниться у руках більшовиків.

 

.Окрім того, були також листи митрополита до Папи Римського, у яких він детально описував жахіття Голокосту. Він особисто дав вказівку врятувати між парафіянами і священиками УГКЦ близько 150 євреїв. Нині є про це безпосередні незаперечні свідчення, передусім спогади рабіна Давіда Кагане та сина рабіна Езеєкіля Левіна Курта, котрі були врятовані Митрополитом Андреєм.

 

Знаменно, що з Ватикану надійшло нещодавно повідомлення, про початок беатифікаційного процесу щодо зарахування Слуги Божого Андрея Шептицького до грона святих. Пам'ятник, який сьогодні відкрили у Львові, є даниною пошани простих мирян Князю Церкви, а зарахування до лику святих – стане визнанням заслуг Андрея Шептицького перед УГКЦ і Богом. 

 

Публікується за  редакцією Заслуженого діяча мистецтв України, професора Львівської національної академії мистецтв, члена президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова ВАСИЛЯ  ГУРМАКА

 

 

Фото - Василя Гурмака та з офіційного сайту Президента України

Відео -  Офіційний сайт Президента України

За джерелом:

http://www.credo-ua.org/2015/07/138891

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 821 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 17:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024