Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Серпень » 2 » У Харкові рятувальниками стають навіть трирічні малюки
00:52
У Харкові рятувальниками стають навіть трирічні малюки

 

РЯТІВНІ  НАВИКИ

 

   

   Волонтери Харківської обласної організації Товариства Червоного

   Хреста України провели в Саржиному яру майстер-клас з надання

   першої допомоги постраждалим. Слухачів було чимало: харків'ян

   мотивують тривожні події в країні.

 

 

 

 

 

 

 

Інтерес зріс після перших мітингів

 

- Ми проводили заняття з надання першої допомоги задовго до військових подій в країні, - розповідає координатор напрямку навчання населення наданню першої допомоги Червоного Хреста Владислав Васильків. - Але справжня потреба в таких майстер-класах з'явилася в Харкові після перших масових мітингів - стався сплеск інтересу харків'ян до цієї справи. Наша програма відповідає тематиці курсів Червоного Хреста, які проводяться у всьому світі. Вона орієнтована на звичайну людину, не знайому з наданням першої долікарської допомоги. Тематика наших занять по максимуму охоплює спектр ситуацій, з якими ми можемо зіткнутися - серцево-легенева реанімація, допомога при втраті свідомості, епілепсії, інсульті, інфаркті, кровотечах, травмах, опіках, отруєннях.

 

Кому це треба

 

Майстер-класами в першу чергу цікавляться студенти, дуже активні представники IT-сфери, часто бувають на заняттях шкільні вчителі, викладачі вузів. Батьки, бабусі й дідусі приводять дітвору. Цікаво, що навіть малюкам вдається засвоїти навички допомоги людині, коли та опиняється у біді.

 

- На моєму майстер-класі був семирічний хлопчик, який, роблячи серцево-легеневу реанімацію на манекені, не тільки правильно діяв, але і повністю продавлював грудну клітку, з чим може не впоратися кожен дорослий, - каже інструктор, волонтер Червоного Хреста, другокурсник Харківського державного медичного університету Максим Юшкевич.

 

Найменшим слухачем в історії курсів Червоного Хреста був трирічний малюк, який пробував повторити дії інструктора.

 

- Ми розуміємо, що така маленька дитина не може навчитися правильно діяти, - говорить Владислав. - Але головне - він отримає інформацію, що такі знання є, і в дорослому житті буде осмислено до цього ставитися.

 

Обов'язок кожного - допомогти самому собі

 

На заняттях у Саржиному Яру зібралося близько трьох десятків харків'ян. Бухгалтер Наталія Перевалова приїхала з передмістя.

 

- Я не раз стикалася з тим, як люди, яким потрібна допомога, виявлялися без підтримки: як правило, першим ділом ми викликаємо швидку, а до її приїзду допомогти людині нічим не можемо, - каже Наталя. - Однак якщо швидка допомога їде довго, дуже важливо вміти надати людині хоча б мінімальну допомогу. Це дуже важливо особливо зараз, коли в країні - збройний конфлікт на сході України. Я вважаю, що обов'язок кожної людини в цій важкій ситуації - вміти допомогти не тільки своїм близьким, а й самому собі, а також будь-кому, хто потрапив у біду. Думаю, що такі курси потрібно проводити частіше, щоб якомога більше людей навчилися корисним знанням і навичкам.

 

Навички відпрацьовують на манекенах і один на одному

 

Волонтери не тільки розповідають про правильний алгоритм дій, а й дають можливість кожному відпрацювати навички на манекенах. Такими манекенами стають і учасники майстер-класу. 28-річний працівник харківського фармацевтичного заводу Юрій Андрійович сам зголосився стати моделлю: лежачи на килимку, він старанно зображував бездиханне тіло, поки група вправлялася в його порятунку.

 

- Якщо відчуєш ситуацію на собі з різних позицій - і рятувальника, і постраждалого, більше і краще все запам'ятовуєш, - ділиться Юрій Андрійович. - Теми занять дуже цікаві, і знання про першу допомогу можуть стати в нагоді в різних ситуаціях. По-перше, в країні відбуваються воєнні події, і я не виключаю, що людям знадобиться моя допомога. По-друге, я працюю на виробництві та буду розповідати підлеглим, як правильно допомагати постраждалим: на виробництві можуть бути різні ситуації, і чим більше знаєш з охорони праці, тим краще. Крім того, нещодавно я бачив на трасі, як людину збила машина - її відкинуло на кілька метрів. Чоловікові пощастило: навколо зібралися люди, які змогли надати йому допомогу і викликали швидку. Але людина може опинитися з проблемою один на один, і краще знати, як діяти в різних ситуаціях.

 

Допомога може знадобитися багатьом

 

Тринадцятирічного Діму привів у Саржин Яр його дядько, який працює лікарем.

 

- Зі мною ще не було випадку, щоб людині знадобилася моя допомога, тому я і прийшов, щоб дізнатися заздалегідь, як допомогти людині, якщо вона знаходиться без свідомості або з нею щось сталося. Крім того, зараз така ситуація, що допомога може знадобитися багатьом, - говорить підліток.

 

Дев'ятирічний Єгор - теж з родини медиків. Він був наймолодшим і, мабуть, найактивнішим слухачем: не тільки уважно спостерігав за роботою волонтера, але і задавав численні запитання. Хлопчисько намагався сумлінно відпрацювати на манекені все, що йому показували. Правда, серцево -легенева реанімація далася йому важко - дитячі руки виявилися заслабкі для вдавлення грудної клітки.

 

- Я добре запам'ятав, як потрібно допомагати постраждалим, а найцікавіше, що я сьогодні дізнався - як правильно знаходити точку грудей, де потрібно робити реанімацію, - ділиться хлопчина. - Це було непросто: я навіть втомився, тому поки ще не дуже впевнений, що зможу допомогти людині. Мої батьки - лікарі, а я поки не знаю, ким хочу стати. Для мене зараз головне - постійно дізнаватися щось нове.

 

Коли наступний?

 

Про дату і час проведення наступних майстер-класів можна дізнатися на сайті Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України

(див. - http://www.redcross.kharkov.ua/first_aid.html).

Участь у майстер - класах безкоштовна, тільки потрібно попередньо зареєструватися.

 

Автор: Марина Єфанова

 

 

Фото: Карини Єфанової

За джерелом:

http://vecherniy.kharkov.ua/news/108975/

 

 

 

 

Переглядів: 751 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 15:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024