Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Серпень » 21 » День в історії: 22 серпня 1864 р. прийнято Першу Женевську Конвенцію (Відео)
09:43
День в історії: 22 серпня 1864 р. прийнято Першу Женевську Конвенцію (Відео)

 

ЧЕРВОНИЙ  ХРЕСТ – ВІХИ  ІСТОРІЇ

 

 

22 серпня 1864 року у Женеві представниками

12 держав прийнято Конвенцію про догляд за

пораненими і хворими солдатами воюючих армій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Починаючи з XVI століття, між окремими державами неодноразово підписувались угоди про забезпечення і полегшення долі поранених воїнів. З 1551 по 1864 рік таких договорів було близько 290.

 

Вирішальним моментом стала битва при Сольферіно, яка відбулась 24 червня 1859 року в ході австро-італо-французької війни. Небувалі масштаби кровопролиття бою, в якому загинуло і було поранено близько 23 тисяч осіб, справило шокуюче враження на швейцарського підприємця Жан-Анрі Дюнана, який разом з юристом Густавом Муаньє ініціював створення організації, яка згодом отримала назву «Міжднародний Комітет Червоного Хреста».

 

 

Завдяки їх енергії та зусиллям 26 жовтня 1863 року в Женеві відбувся міжнародний з'їзд, відомий під назвою Першої Женевської конференції. Він постановив прийняти на себе турботу про заснування в різних державах національних спілок для догляду за пораненими та хворими.

 

Незважаючи на приватний характер конференції, вона представила уряду побажання про скликання конгресу з питання про визнання нейтралітету за товариствами, що надають медичну допомогу на війні пораненим і хворим.

 

 Внаслідок цієї резолюції швейцарська союзна рада звернулася до урядів 25 держав із запрошенням надіслати представників на конгрес. Тільки 16 держав відгукнулися на цей заклик і надіслали своїх уповноважених.

 

 

Конгрес тривав у Женеві з 8 по 22 серпня 1864 року і прийняв Конвенцію, яка гарантувала недоторканість військових госпіталів, медичного персоналу і права поранених, які попали в полон. В якості захисного знаку було обрано червоний хрест на білому фоні - на честь прапора батьківщини Жана-Анрі Дюнана.

 

Ініціативний комітет, що підготував і скликав Женевську конференцію, був перетворений у «Міжнародний Комітет Червого Хреста».

 

 

Женевська конвенція була підписана тільки 12 державами і ратифікована дев'ятьма: Швейцарією, Великим герцогством Баден, Бельгією, Данією, Іспанією, Францією, Італією, Швецією та Норвегією і Нідерландами.

 

До 1907 року до неї приєдналось ще 37 країн. Цього ж року на 2-й Гаазькій конференції дія Женевської конвенції була поширена і на на морську війну, при чому всі держави, які підписали конвенцію 1907 року, зобов'язувалися дотримуватися Женевської конвенції, якщо навіть вони раніше і не приєдналися до неї.

 

 

В 1901 році Жан-Анрі Дюнан був удостоєний першої Нобелівської премії миру.

 

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/tm.pl?Month=08&Day=22&a=N

 

 

Переглядів: 1119 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 11:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024