Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Серпень » 24 » Десять тисяч вареників наліпили у Бразилії
13:17
Десять тисяч вареників наліпили у Бразилії

 

 

УКРАЇНСЬКА  ВЕЧЕРЯ… ПІД  ПІНЬЙОРАМИ

 

 

 

   Напередодні Дня Незалежності у бразильському

   місті Прудентополіс тривав Тиждень

    української спільноти - Semana da Comunidade

   Ucraniana. Це вже шостий фестиваль, який

    традиційно щороку влаштовує місцева громада.

 

 

 

 

 

 

 

 

У рамках фестивалю для дітей організували майстер-клас із ліплення вареників, а також відкриті уроки гри на бандурі та сопілці.

 

 

 

 

 

 

На традиційну українську вечерю зійшлося щонайменше 800 осіб. Пригощали їх національними стравами. Зокрема, гуртом наліпили 10 тисяч вареників. Розважала гостей співачка Софія Федина.

 

 

 

 

 

 

 

Окрім того, повідомляє VIDIA, у Прудентополісі напередодні обрали «Найкращу українку» з 13 дівчат українського походження, що зголосилися презентувати місцевості, з яких походять їх родини.

 

 

 

 

 

Безпосередньо сьогодні на День Незалежності, 24 серпня, у міській раді відбудуться офіційні урочисті заходи. (Як відомо, Прудентополіс - муніципалітет у штаті Парана, 75% його населення має українське походження).

 

Наш коментар:

 

У Прудентополісі збереглися монаші чини – Сестер Служебниць та Отців-Василіян ще з часів Митрополита Андрея Шептицького і до наших днів. У перші роки незалежності їх представники брали активну участь у відродженні Церкви в самостійній Україні.

 

За радянського ладу в українців з національних традицій хіба що залишилася любов до вареників, але майже вивітрилося з вжитку таке поняття, як християнське милосердя.

 

Тож сестра служебниця Луїза Цюпа, уродженка Прудентополіса з українським корінням, разом з сестрою служебницею з Австралії Марією Моравською, у 1991 р. організували у Львові для мирян перші катехитичні курси, де заново вчили новоспечених курсантів і Катехизису, і тим семи ділам милосердя для тіла і душі, які стали наріжним каменем у христинській соціальній доктрині, котра, як знаємо, лягла у основу статутних принципів Червоного Хреста.

 

Від посланців з Прудентополіса українці дізналися про їх побут у Бразилії, зокрема і про оточуючу тамтешню фауну і флору. Виявилося, що за океаном вечеряти мати збирає родину не у вишневому садочку, як співається у відомій українській народній пісні, а …під піньорами, особливими хвойними деревами, які дуже поширені у Бразилії та Аргентині, і є  гордістю тамтешніх лісів.

 

Отець Василь Зінько, колишній багатолітній редактор журналу «Місіонар» у Бразилії, а потім і в незалежній Україні, залишив нам у спадок книгу «Васильяни під Піньйорами», яка вийшла у світ вже у Львові і залишиться вічним свідком життя і побуту українців за океаном у південній півкулі, а також знаком дружби між нашими народами.

 

Українська діасора, де б вона не перебувала, чи у Бразилії, чи у Канаді, чи в Австралії, чи у Європі – вагомо долучилася до становлення незалежності нової України. Тож нинішнє свято, День Незалежності, це не тільки празник для громадян України, але і для тих етнічних українців, хто проживає нині далеко за її межами і шанує землю походження своїх батьків.

 

Фото – leandro latyk

За джерелом:

http://www.expres.ua/news/2015/08/24/148788-desyat-tysyach-varenykiv-nalipyly-brazyliyi

 

Переглядів: 766 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 12:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024