Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Серпень » 25 » Тренер "Дніпра" Мирон Маркевич відкрив на малій батьківщині скульптурну композицію своєму батькові
16:40
Тренер "Дніпра" Мирон Маркевич відкрив на малій батьківщині скульптурну композицію своєму батькові

        

ВДЯЧНІСТЬ  СИНА

 

 

На відкриття скульптурної композиції,

встановленої перед входом на стадіон,

зібралося мало не все населення

міста Винник, що неподалік Львова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожна скульптурна композиція має якийсь свій пенвний сюжет. Ця спортивна копмозиція - не є жодним винятком із загального правила..

 

 

 

 

 

 

 

«Наша скульптурна композиція зображає, як Богдан Маркевич приймає іспит з технічної підготовки у свого тоді малолітнього сина Мирона», - пояснює один з її авторів, Заслужений працівник культури України, професор ЛНАМ, член президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова, львівський скульптор Василь Гурмак.

 

 

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли у попередніх випусках, вчора, у День Незалежності України,  на стадіоні у м. Винниках відкрили пам'ятник батьку головного тренера дніпропетровського "Дніпра" Мирона Маркевича - Богдану Маркевичу.

 

 

 

 

 

 

 

Кілька років тому на кошти його сина, Мирона Богдановича, у Винниках побудовано стадіон його імені. І цей пам'ятник – останній акорд у архітектурному оформленні цієї величної спортивної споруди. Саме тому ми бачимо на облиллях і Мирона Богдановича, організатора і спонсора свята, і династії митців Гурмаків - Василя (батька), Миколи (сина), і їх співавтора скульптора Степана Федориа - усмішки щастя, що комплекс  завершено, і цим бронзовим футбольним м"ячем вони віншують ініціатора за його чудову ідею і щедрість душі.

 

 

 

 

 

 

Для винниківчан ім’я Богдана Маркевича є унікальним. Свого часу Богдан Маркевич встиг пограти та тренувати не одну винниківську команду. Тож стадіон-красень у Винниках і названий в честь Богдана Маркевича. На ньому свої домашні матчі проводить найтитулованіша команда Прем’єр-ліги області винниківський «Рух».

 

 

 

 

 

 

З сімейної хроніки знаємо,що Богдан Маркевич народився у Винниках  17 лютого 1925 року. Він багато років виступав за винниківський «Харчовик» і за команду шкірзаводу. 1954 р. здобув у її складі Кубок «700-річчя Львова».

 

 

 

 

 

 

Талановитий футболіст грав за команди «Дніпро», «Харчовик» і «Жупан» (усі - Винники). Працював тренером у командах «Жупан» (Винники) та «Світанок» (Львів), був тренером-селекціонером «Карпати» наприкінці 1960-х і на початку 1970-х років.

 

Богдан Маркевич помер 23 серпня 2002 року і був похований на винниківському цвинтарі, куди часто приносять мешканці міста живі квіти.

 

 

 

 

 

 

Нині на його честь у Винниках проводять юнацькі футбольні турніри. Тож 24 серпня, після завершення фінального поєдинку традиційного турніру імені Богдана Маркевича, відбулася церемонія закриття змагань. Фіналом цієї події стало урочисте відкриття пам'ятника.

 

 

 

 

 

 

 

Право відкрити постамент, на якому Богдан Маркевич символічно приймає іспит з технічної підготовки у свого тоді малого сина Мирона, було довірено самому Мирону Маркевичу. Цю церемонію було виконано після нагородження команди переможців цьогорічного юнацького футбольного турніру.

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, у серпні Мирон Маркевич подав у відставку з "Дніпра", однак керівництво не прийняло її, тому тренер продовжить працювати з клубом.

 

 

 

 

 

 

Династія львівських скульпторів Гурмаків продовжує свою літню творчу кампанію – через кілька днів, 27 серпня, у них нове торжество – відкриття пам'ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у м. Івано-Франківську. Слідкуйте за нашими інформаційними випусками.

 

 

 

Фото – із сімейного фотоархіву львівських скульпторів Гурмаків

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 757 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 08:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024