Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Вересень » 9 » Смертельно хворі діти у Вінниці не будуть помирати на руках у батьків
14:03
Смертельно хворі діти у Вінниці не будуть помирати на руках у батьків

 

ГУМАННІСТЬ  ДО  ТИХ, ХТО НАС ПОКИДАЄ

 

 

У Вінниці запроваджується проект «Паліативна

та хоспісна допомога дітям Вінниччини». Його

реалізуватиме ГО «Вінницька асоціація медиків».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект став можливим завдяки обласному конкурсу для громадських організацій Вінницької ОДА, що фінансується з обласного бюджету. 

 

 

 

Медики зауважують, на сьогодні в Україні юридично не закріплений статус паліативного хворого, тим паче серед неповнолітніх. Маленьких дітей з невиліковними хворобами направляють до сімейного лікаря, який в свою чергу максимум, що може зробити, - це покласти на стаціонарне лікування до обласної лікарні.

 

Але ні нормального медичного обслуговування, ні допомоги психолога дитина там не отримає. Тому в 99% випадків батьки смертельно хворої дитини відмовляються від такого лікування. Як результат - дитина помирає на рухах у безвтішних батьків. Хіба після цього людина може лишитися психічно врівноваженою та нормально жити далі, запитують лікарі.

 

- Для того, щоб полегшити життя хворій дитині та її батькам має бути відповідне технічне забезпечення, яке, наприклад, позбавить дитину від больового шоку та має бути присутня допомога психолога, - зазначає дитячий онколог, член правління ГО «Вінницька асоціація медиків» Олександр Калінчук.

 

Голова ГО «Вінницька асоціація медиків» Руслана Харковенко наголошує, що проект, який вони реалізовуватимуть у Вінниці, стосується не тільки медичної допомоги невиліковно хворим діткам, а й супроводу їхніх батьків та родичів.

 

- Це не стільки необхідність медичної допомоги. Головне - можливість допомогти в духовному плані, коли настане момент попрощатися з дитиною.., - каже Руслана.

 

 

 

Проект планується реалізовувати в декілька етапів. Один з основних - це молитовний марафон, до якого буде залучено представників духівництва, незалежно від релігійної конфесії.

 

Також планується провести декілька заходів для розповсюдження  інформації про проект та взагалі про те, що таке паліативна та хоспісна допомога. З цією метою відбудеться круглий стіл із залученням експертів, влади та громадських організацій, буде обговорення проекту в дорадчих органах, інформаційна акція в соціальних мережах.

 

Також відбудеться марафон «Цінуй життя!», який стартуватиме з Вінницького національного медичного університету. Там сформують мобільну бригаду медиків, згодом за їхнім прикладом такі з'являться в інших університетах Вінниці. Саме за допомогою активної, небайдужої молоді буде реалізовуватись проект. Адже медична допомога - це лише 20% того, що потрібно невиліковній дитині, все інше - це соціальна допомога, психологічний фактор.

 

Суть марафону в тому, що відбудеться естафета між університетами, яка включатиме виготовлення відеороликів, фотовиставки, формування «резервного банку донорів» для дітей, що потребують паліативної допомоги, буде конкурс малюнків і таке інше.

 

Також марафон «Цінуй життя!» включатиме благочинний компонент – збір коштів для потреб дітей за сприяння Товариства Червоного Хреста. Керівники проекту розуміють, що зараз нелегкий час в країні і, можливо, людям буде складно долучитись до збору коштів.

 

- Ми розуміємо, що проблем багато, але є ті, кому найважче. Ми не ставимо на меті зібрати велику суму грошей. Ми хочемо, щоб люди знали, що таке паліативна та хоспісна допомога. І можливо потім, не зараз, вони все ж таки долучаться, - каже Руслана Харковенко.

 

По завершенню марафону має відбутися тиждень паліативної допомоги. В приміщенні торгівельного центру Sky Park будуть розміщені фотографії, конкурсні роботи студентів та роботи дітей, що проходять лікування в онкологічному відділенні.

 

Заключним етапом стане забіг «Цінуй життя» та флеш-моб «Браслети Життя». У забігу може взяти участь кожен, долучившись до проекту і привернувши до нього ще більше уваги. Під час флеш-мобу «Браслети Життя» люди зможуть придбати браслети із резинок, які робили невиліковно хворі дітки, а всі вилучені кошти підуть на реалізацію проекту.

 

- Кожен зможе потримати в своїх руках роботи, які зробили смертельно хворі діти та відчути їхню тягу до життя.., - каже координатор флеш-мобу «Браслети Життя» Катерина Редега.

 

 

 

Реалізація проекту буде тривати до 10 жовтня, до Всесвітнього дня паліативних хворих. Кінцевою метою є створення стаціонарного хоспісного відділення та мобільної бригади для виїзду додому до хворої дитини, надання психологічної допомоги.

 

- Цим дітям можна не тільки допомогти. Вони самі можуть змінити чиєсь життя.., - резюмує Р. Харковенко.

 

Автор: Катерина Мацієнко

 

Фото –www.i-vin.info

Джерело:

http://i-vin.info/news/smertelno-khvori-dity-ne-budut-pomyraty-na-rukakh-u-batkiv-12825

 

Переглядів: 772 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 08:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024