Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Вересень » 12 » Дискусійцний клуб: Українські волонтери - рятівники стали кращими
19:20
Дискусійцний клуб: Українські волонтери - рятівники стали кращими

 

ЛЬВІВ'ЯНИ - ПРИЗЕРИ

 

 

 

 

5 вересня в Івано-Франківську відбувся Перший

міжнародний Кубок медиків-волонтерів

Мальтійської Служби Допомоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У змаганнях брали участь 12 команд з України, Польщі та Німеччини.

 

Змагання-маневри мали вигляд квесту. В чотирьох пунктах Івано-Франківська були розгорнуті сюжети певних екстремальних ситуацій за участю акторів.

 

 

 

 

 

За виконанням командами завдань слідкували судді-рятувальники з Європейського Союзу. Присутніми були й коментатори, які озвучували всі дії учасників змагань. Тобто звичайні люди, які прийшли повболівати за команди, могли отримати цікаву та корисну інформацію з навичок надання домедичної допомоги.

 

 

 

 

 

Переможцем мала стати та команда, яка виконала всі завдання якомога швидше та якісніше. Призові місця розподілились так:

 

1 місце — команда зі Львова.

2 місце — команда з Німеччини.

3 місце — команда зі Львова.

 

Слід зазначити, що учасниками змагань стали лише студенти Навчального курсу з кваліфікованої медичної допомоги. Волонтери кілька місяців навчались опановувати хвилювання та швидко надавати допомогу постраждалим з різноманітними травмами.

 

 

 

 

Любомир Солом’яний, волонтер Мальтійської служби:

 

 «Я є волонтером Мальтійської служби давно, і коли мені запропонували пройти курс навчання, я, безперечно, погодився. Курс складався з понад 80 годин лекційного матеріалу і практичних занять на надсучасному обладнанні, що надали нам наші польські партнери.

 

Навчання проходило згідно з положеннями Польської Ради Ресусцитації та Європейської Ради Ресусцитації. Закінчивши курси, я здобув право проводити навчання з домедичної допомоги. Безперечно, конкурувати на нещодавніх змаганнях з командами Польщі та Німеччини, які регулярно працюють в цьому напрямі, було складно.

 

Але команди зі Львова, Києва та Івано-Франківська виступили на достойному рівні. Є велика надія, що цей проект приживеться в Україні й буде мати своє продовження і розширення на інші міста України.

 

 

Працюючи вчителем за основним місцем роботи, я маю можливість навчати своїх учнів не тільки фаховому предмету, але й правилам надання домедичної допомоги, основам діагностування проблем зі здоров’ям та методам надання домедичної допомоги, оскільки швидкість приїзду карет швидкої допомоги в Україні залишає бажати кращого, а найціннішими є перші хвилини після отримання травми потерпілим..

 

Найголовніше в наданні домедичної допомоги - це опанувати себе психологічно, привести думки до свідомого стану і застосувати всі ті знання і уміння, які набуті на тренінгах. Людина мабуть ніколи не звикне до чужого болю та біди, але вміти надати допомогу ми зобов’язані».

 

Експрес-курс та власне змагання були організовані Міністерством Закордонних Справ Польщі, Медичною Службою Суверенного Мальтійського Ордену в Польщі та Мальтійською Службою Допомоги України.

 

Andrea Freeman, рятівник-волонтер Національної Служби Цивільного Захисту Італії (до складу якої входить і Товариство Червоного Хреста Італії та Італійська Служба Порятунку Мальтійського Ордену):

 

«Волонтери порятунку Червоного Хреста чи Мальтійського Ордену в західному світі (країни ЄС), як і пожежники, теж вважаються рятівниками і мають на погрудді уніформи відповідний прямокутний шеврон з написом РЯТІВНИК. Це пояснюється також і тим, що ЧХ та МО є однією з оперативних структур Національної Служби Цивільного Захисту тієї чи іншої країни ЄС. В Україні, натомість, існує інший гібрид-монополіст, яким є ДСНС.

 

В ЧХ не всі волонтери мають кваліфікацію рятівників, і не всі здійснюють порятунок. Кваліфікацію рятівника мають лише ті волонтери порятунку, які безпосередньо займаються порятунком, тобто парамедики, водолази, кінологи, скалолази, спелеологи.

 

Те, що я хочу донести до всіх в Україні, це розуміння того, що волонтери порятунку Червоного Хреста чи Міністерства Оборони, які здійснюють запобіжні заходи чи заходи порятунку, теж є рятівниками так само, як і держслужбовці ДСНС, лише їх функції є іншими.

 

До українського навчального курсу мальтійців я ставлюся дуже позитивно, оскільки сфера, у якій ми здійснюємо нашу діяльність як волонтерів порятунку, вимагає від нас відмінних знань, а отже необхідного професійного вишколу та тренувань. Цей базовий та всі поточні курси є вкрай необхідними для тих, хто хоче бути рятівником-волонтером».

 

 

 

 

 

Дуже важливо вміти допомогти людині до приїзду карети швидкої допомоги, адже згаяний час може стати вирішальним у долі постраждалого.

 

АвторАнастасія Посипкіна

 

 

Фото – www.biznesoblast.com

Джерело:

http://biznesoblast.com/regions/if/50160/

 

 

Переглядів: 730 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 13:56
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024