Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 5 » У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: Тиждень міжнародного гуманітарного права у ЗСШ-49
20:13
У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: Тиждень міжнародного гуманітарного права у ЗСШ-49

 

ВІЙНА  І  МИР  ЧЕРЕЗ  ПРИЗМУ  МГП

 

   

     Тиждень міжнародного гуманітарного права розпочався сьогодні

     у ЗСШ-49, первинний осередок ТЧХ якої складає 440 осіб:

    400 – юних, 40 – дорослих. Голова осередку - Віра  Василівна

   Александрович

 

 

 

 

Започаткувавши  сьогодні, у Міжнародний день лікаря, Тиждень з МГП, педагогічний колетив ЗСШ-49  вирішив звернутися за допомогою у його проведенні до Личаківської РО ТЧХ м. Львова, яка у складі Президії має потужних фахівців з цього профілю юридичних знань, про котрих вже йшла мова у наших попередніх повідомленнях.

 

 

 

 

Тож  у кабінет директора школи Йосипа Васильовича Тирана прибула з цього приводу ціла делегація.

До неї, крім автора цих рядків, ввійшли: член Президії Личаківської районної організації Товариства Червоного Хреста м. Львова, к.ю.н., доцент, завідувач кафедри медичного права ФПДО ЛНМУ імені Данила Галицького Ірина Сенюта, асистент кафедри медичного права ЛНМУ імені Данила Галицького Дмитро  Клапатий, завуч кафедри медичного права ЛНМУ імені Данила Галицького Христина Терешко.

 

 

 

 

Після короткого знайомства – склали план лекторію Тижня з МГП. Вирішили, що читати лекції будуть почергово не у позаурочний час, а суміщати їх з уроками правознавства, які веде кілька років поспіль Наталія Іванівна Мудра.

 

 

 

 

Перша лекція була прочитана сьогодні, 5 жовтня, учням 10 «а» класу. Відкрив лекторій з МГП асистент кафедри медичного права ЛНМУ імені Данила Галицького Дмитро Клапатий. Після представлення, він ознайомив слухачів з тематичним планом лекцій Тижня.

 

 

 

 

Вступ: Женевські конвенції і загальні принципи міжнародного гуманітарного права

 

1.Правовий статус держав по відношенню до конфлікту

 

1.1 Стан війни. Оголошення війни. Агресія

1.2 Нейтралітет

1.2.1 Постійно-нейтральні держави

 

2. Війна і права людини

 

2.1 Учасники конфлікту

2.2 Найманці

2.3 Військовополонені

2.4 Статус шпигуна і розвідника

2.5 Журналісти

2.6 Цивільне населення і цивільні об'єкти

 

3. Заборонені засоби і методи ведення війни

 

3.1 Закони та звичаї війни

3.2 Заборонена зброя і боєприпаси

 

4 Військова окупація

 

5 Відповідальність за військові злочини

 

5.1 Нюрнберзький і Токійський процеси

5.2 Міжнародні трибунали по Руанді і колишній Югославії

5.3 Міжнародний кримінальний суд

 

 

 

 

Лекцію Дмитра Йосиповича Клапатого учні слухали, немов зачаровані. І це зрозуміло: хлопці неухильно підростають до призивного віку і дуже скоро їм вручать повістки на військову службу. А поки що, разом з викладачами, досліджують при допомозі підручників міжнародне гуманітарне право.

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли, МКЧХ проспонсорував для школярів у 2006 р., а потім повторив у 2008 р., видання підручника «Досліджуючи гуманітарне право». У ньому висвітлено діяльність міжнародних доброчинних організацій під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, спрямованих на дотримання законів міжнародного гуманітарного права для цивільного населення під час збройних конфліктів. 

 

 

 

 

Посібники є книжкою-практикумом для учнів, які за допомогою конкретних прикладів з гарячих точок планети (В’єтнам, Афганістан, Боснія і Герцеговина та ін.) мають дізнатися, як повинні поводитися під час воєнних дій офіцери і солдати, як уникати втрат серед мирного населення, як допомагати біженцям і полоненим тощо.

 

 

 

 

Поліграфісти надрукували обидва наклади – у 10000 та в 7000 примірників , - на спонсорські кошти Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Вчителі правознавства високо оцінили підручник за доступність і глибоку змістовність і ставлять питання про те, що назріла необхідність підготувати до виходу у світ його третє видання.

 

 

 

"Війни і збройні конфлікти – не закінчуються, спалахують то тут, то там, в тому числі і на сході України, тому підручники не втрачають своєї актуальності, як і не втрачає її вся теперішня діяльність Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця", - завершив свою лекцію викладач..

 

 

 

 

Після закінчення лекції до викладача підійшов із додатковими запитаннями десятикласник, Всеволод Стасюк, котрий прибув до Львова з м. Макіївки. У цій школі він вчиться не сам, а з молодшим братом. Хлопці переїхали у Львів з батьками у 2014 р., рятуючись від обстрілів й усіх інших загроз збройного конфлікту на Донеччині.

 

«Що буде тепер, коли на мою землю, можливо, прийде мир?» - поцікавився  у Дмитра Йосиповича молодий переселенець.

 

 

 

 

«Всеволоде, можеш не сумніватися, що винні будуть покарані, - заспокоїв молодого слухача викладач, - для цього і прийняті Женевські конвенції 1949 р. і Додатки до них 1977 р. А їх хранителем і гарантом є Міжнародний Комітет Червоного Хреста зі штаб-квартирою у Женеві. Про все це ми будемо говорити з вами на наступних лекціях».

 

 

 

 

8 жовтня 2015 року світова спільнота відзначає важливу історичну подію - 50-річчя прийняття фундаментальних принципів Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Зважаючи на події в Україні, основоположні принципи стають тим базисом, що дозволяє усім постраждалим мати доступ до гуманітарної допомоги. Безумовне дотримання їх є гарантом виконання обов’язків червонохресної спільноти і безпеки для усіх сторін. Саме одностайне розуміння принципів усіма учасниками конфлікту допомагає долати всі труднощі і негаразди і високо нести місію Червоного Хреста.

 

 

 

 

Почин з глибшого вивчення міжнародного гуманітарного права зробила поки що одна школа у Личаківському районі м. Львова. Але немає сумніву, що його підхоплять інші навчальні заклади, бо цього вимагає сучасне життя, сповнене тривог і надії на швидкий мир.

 

Личаківська районна організація Товариства Червоного Хреста м.Львова звертається до громадськості району підтримувати діяльність Товариства у реалізації принципів Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

 

  

Фото – автора

Ірина Апостолюк, голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

  

 

 

 

 

Переглядів: 1097 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 10:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024