Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 6 » 6 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих
16:55
6 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих

 

МИЛОСЕРДЯ  ДО СТОМОВАНИХ  ХВОРИХ

 

 

 

У 1993 р. з ініціативи членів Міжнародної асоціації

стомованих пацієнтів під егідою ООН було

започатковано Всесвітній день стомованих хворих.

Відтоді щороку 6 жовтня світова громадськість

відзначає цей день.

 

 

 

 

 

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я кількість стомованих хворих у світі сягає 100-150 осіб на 100 тисяч населення. В Україні кількість стомованих хворих перевищує 50 тисяч осіб. На Львівщині число хворих сягає 1500 осіб.

 

Стомованими хворими називають людей, яким після хірургічного втручання лікарі були змушені формувати на черевній стінці штучний отвір-стому, призначений для виходу кишкового вмісту. У 30 відсотках випадків стома накладається на деякий час, у решті 70 відсотках стома формується назавжди.

 

За останні роки в усьому світі спостерігається значне зростання числа хворих, які перенесли операції на кишківнику з виведенням стоми, в результаті чого вони стають інвалідами I-II груп. Першочергове значення у збільшенні числа стомованих людей має високий рівень захворюваності на колоректальний рак і пізні звернення пацієнтів до лікарів щодо цього захворювання.

 

Формування стоми вносить суттєві обмеження в життя людини і значно знижує його якість. Зазвичай, такі люди замикаються в собі, уникають контактів з друзями та знайомим, ведуть усамітнений спосіб життя. Стомованим хворим дуже важко психологічно адаптуватись до нових особливостей свого організму, що спричиняє відчуття фізичної і психологічної неповноцінності, формування заниженої самооцінки та високого ступеня незадоволеності життям.

 

Харчування відіграє важливу роль в процесі адаптації пацієнта до життя зі стомою. Враховуючи індивідуальні особливості кожного організму, стомований пацієнт повинен виробити власний режим харчування.

 

Найкраще спочатку вести так званий щоденник харчування, в який слід записувати всі страви і всі продукти харчування, що споживаються за день, і реакцію кишківника на їх прийом. Стомованим пацієнтам не обов’язково дотримуватися суворої дієти, але вони повинні знати, які продукти надають закріпляючу або послаблювальну дію, або сприяють газоутворенню.

 

Не менш важливою є психологічна допомога таким хворим. Щорічне проведення Всесвітнього дня стомованих пацієнтів ставить перед собою мету - привернути увагу людей до медико-соціальних проблем стомованих пацієнтів та їх реабілітації в суспільстві.

 

 

 Довідково:

 

Перший Конгрес Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів відбувся ще у жовтні 1976 року в Лондоні. Відтоді вже більше ніж у 80-ти країнах світу створені організації стомованих пацієнтів.

 

У 2002 р. у Львові була створена перша в Україні громадська організація «Всеукраїнська асоціація «Астом-Україна», яку очолив завідувач курсу проктології ЛДМУ ім. Данила Галицького Юрій Лозинський. На сьогоднішній день ця громадська організація має осередки у 15 областях України. Налагоджені контакти з іншими організаціями світу, які займаються питаннями стомованих хворих.  З 2006 року ГО „Астом - Україна” є членом Європейської асоціації стомованих хворих (European Ostomy Association), а у 2007 році набула статусу члена Світової  асоціації стомованих хворих (International Ostomy Association).

Львівська ОО ТЧХ України, по мірі можливості, підтримувала ГО „Астом - Україна” гуманітарною допомогою спеціального призначення. Така ж взаємодія планується і на майбутнє.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/4605.html

 

Переглядів: 729 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 18:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024