Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 6 » Українці і поляки відновили пам’ятник на могилі Івана Франка
20:43
Українці і поляки відновили пам’ятник на могилі Івана Франка

 

 

ВШАНУВАННЯ  КАМЕНЯРА

 

       

 

       Сьогодні, 6 жовтня, урочисто представили

       відреставрований пам’ятник Каменяреві.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У Львові на Личаківському кладовищі польські та українські науковці цьогоріч відновили пам’ятник на могилі Івана Франка. Проект реалізувало польське Міністерство культури і національної спадщини спільно із управлінням охорони історичного середовища Львівської міськради. Таким чином польська сторона долучилася до відзначення 160-річчя від дня народження та сторіччя з дня смерті Каменяра. Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

 

 

 

 

На урочистостях були присутні представники польського міністерства, влади Львова та області, а також реставратори і музейники.

 

 

 

 

Як зазначив представник Департаменту культурної спадщини МКНС РП Міхал Міхальський, Личаківське кладовище – це виняткове місце у Львові.«Це місце є надзвичайно важливим як для українців, так і для поляків. Навколо нас пам’ятники, які свідчать про мультикультурну історію цього міста. Ми хотіли, аби за цю спільну спадщину відповідали і українці, і поляки. Цитуючи Івана Франка, варто згадати: немає таких двох народів, щоб так тісно переплелися, як поляки та українці», – зазначив Міхал Міхальський.

 

Він згадав, що процес реставрації на Личаківському кладовищі був розпочатий у 2008 році. Об’єкти спільно визначають польські та українські експерти.

 

 

 

 

«Тут поховані представники багатьох національностей і народів. Беручи до уваги їхній вклад і культурну цінність пам’ятників на могилах, ми обираємо об’єкти, не зважаючи на їхню національність. Серед надгробків, які були включені у процес реставрації мусив бути і надгробок Івана Франка. У цей спосіб ми хотіли долучитись до вшанування сторіччя від дня смерті цього видатного українського письменника, а разом із тим і друга видатних польських діячів, перекладача польських творів», – сказав Міхал Міхальський і подякував міській і обласній владі за співпрацю.

 

 

 

 

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд зазначив, що для нього, як для посла, велика честь бачити результати спільної праці: «Дуже добре, що ми показуємо не лише, що ми разом, а й що робимо гарні речі. Для мене радість, що спільні старання приносять гарний результат».

 

 

 

 

Водночас голова Львівської облради Петро Колодій та заступник голови ЛОДА Андрій Корнат подякували за співпрацю.

 

 

 

 

Над реставрацією пам’ятника працювали польські реставратори Кшиштоф Юрков і Бартош Марковський та їхні українські колеги Тарас Бенях і Олег Капустяк. Реставратори розповіли, що роботи з надгробком було багато. Спочатку скульптуру відмили, відчистили від багаторічних нашарувань, а потім відновили напис золотими літерами.

 

 

 

 

Наш коментар:

 

Коментуючи цю подію, Заслужений діяч культури України, голова секції концептуальної скульптури Львівського обласної організації Національної спілки художників України, член президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова, професор ЛНАМ Василь Гурмак також високо оцінив роботу реставраторів, котрих добре знає мистецький світ Львова. За його словами Тарас Бенях, випускник ЛНАМ, один з кращих колишніх студентів академії мистецтв, подавав і подає хороші надії, а Олег Капустяк - вже вагомо показав себе у мистецтві і заслужено став членом Національної спілки художників України.  

 

Зазначимо, цьогоріч на Личаківському кладовищі у рамках проекту відреставрували і надгробки Гонорати Божецької, Юзефа Чуловського Францішка Яворського, Станіслава Кемпінського, Артура Міліковського та родини Скрипців, а також родинний склеп Северина Гощинського. Загальна вартість цьогорічних робіт приблизно 2,4 млн грн.

 

 

Фото: Микола Тис/ZIK

За джерелом:

http://zik.ua/ua/photoreport/2015/10/06/ukraintsi_i_polyaky_vidnovyly_pamyatnyk_na_mogyli_ivana_franka_630705

 

Переглядів: 1037 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024