Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 8 » 8 жовтня – Всесвітній день захисту зору
21:48
8 жовтня – Всесвітній день захисту зору

 

ЗІНИЦЯ  ОКА

 

 

У другий четвер жовтня світова громадськість відзначає

Всесвітній день захисту зору, який щорічно проводиться

під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я

з метою профілактики офтальмологічних захворювань.

 

 

 

 

 

 

 

Завдяки зору ми можемо орієнтуватися у просторі, бачити навколишні предмети й один одного, захоплюватися природою, читати книги, дивитися кінофільми, писати тощо. Вченими доведено, що завдяки зору людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ, необхідної як для повноцінного існування та орієнтування, так і для естетичного сприйняття світу, реалізації прагнень.

 

За даними ВООЗ, близько 285 мільйонів людей по всьому світі страждають від порушень зору, з них 39 мільйонів вражені сліпотою. Близько 90% людей, які страждають від порушень зору, живуть в країнах з низьким рівнем доходу. 82% людей, що страждають сліпотою, входять у вікову групу 50 років і старше.

 

У 2013 році Всесвітня асамблея охорони здоров'я схвалила «План дій для забезпечення загального доступу до здоров'я очей на 2014-2019 рр.», дорожню карту для держав-членів, Секретаріату ВООЗ та міжнародних партнерів, призначену для зменшення масштабів порушень зору на 25% до 2019 року. Концепція глобального плану дій ВООЗ полягає в побудові світу, де не буде людей з порушенням зору без причин, а люди з неминучою втратою зору зможуть повною мірою реалізувати свій потенціал, а також будуть забезпечені загальним доступом до комплексних офтальмологічних служб. 

 

У загальній структурі первинної інвалідності в Україні інвалідність внаслідок патології органа зору посідає сьоме місце та складає 4% як серед дорослого так і серед працездатного населення. Основні рангові положення займають наслідки травм органа зору та тяжковиліковні захворювання нейрозорового апарату, такі як глаукома, дистрофії сітківки і зорового нерву, нейропатії та нейрооптикопатії, уроджені аномалії та дефекти розвитку органа зору.

 

  В Україні 15% сліпих людей втратили зір саме від глаукоми. Згідно статистичних даних, в Україні хворих на глаукому налічується 220 тисяч осіб, у Львівській області – понад 8 тисяч.

 

  Глаукома є підступною хворобою, яка на початкових стадіях протікає непомітно, і як правило, безболісно призводить до незворотної втрати зору – сліпоти. Найчастіше розвивається у осіб старших за 40 років, внаслідок підвищеного очного тиску.

 

 Тому помітивши погіршення зору, обов’язково пройдіть офтальмологічне обстеження в офтальмологічному кабінеті поліклініки за місцем проживання або у відділенні офтальмології Львівської обласної клінічної лікарні (м. Львів, вул. Некрасова, 35). Своєчасне звернення до лікаря збереже Ваш зір.

 

Контактний телефон для отримання додаткової інформації:

 

278-67-32 – Павлів Олександра Борисівна, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ЛОДА з офтальмології.

 

 

 

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/4607.html

 

Переглядів: 586 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 23:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024