Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 9 » «Про роботу з питань розшуку», - з доповіді директора МСЦ Львівської ОО ТЧХ України Ніни Добренької
14:49
«Про роботу з питань розшуку», - з доповіді директора МСЦ Львівської ОО ТЧХ України Ніни Добренької

 

РОЗШУК  БЕЗВІСТИ  ПРОПАЛИХ – АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА

 

 

 

Фрагменти доповіді директора МСЦ

Львівської ОО ТЧХ України Ніни Добренької

«Про роботу Львівської  обласної організації ТЧХУ

з  питань розшуку», виголошеної 8 жовтня на засіданні

Президії Правління ЛОО ТЧХ України.

 

 

 

 

 

 

 

Після отримання незалежності Український Червоний Хрест активно включився в роботу з реалізації норм і положень  Женевських Конвенцій від 12 серпня 1949 року і Додаткових протоколів до них щодо захисту жертв війни у розробці яких Україна брала участь і ратифікувала їх. Безпосереднім напрямком реалізації цих документів стало створення у червні  1992 року в Товаристві Червоного Хреста України  Служби розшуку.

 

Уряд України спеціальним розпорядженням визнав діяльність Служби розшуку і зобов”язав міністерства  закордонних справ, внутрішніх справ, фінансів, Службу безпеки, Головне архівне управління всебічно  сприяти проведенню  оперативної та повноцінної розшукової діяльності.

 

Служба розшуку стала єдиною в Україні, яка згідно з міжнародними правилами, у співпраці з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Міжнародною Службою Розшуку  та Національними Товариствами Червоного Хреста або Червоного Півмісяця різних країн світу безкоштовно здійснює практичні заходи з з”ясування  долі членів роз”єднаних родин, які постраждали внаслідок збройних конфліктів, стихійного лиха та інших надзвичайних ситуацій.

 

Про розшукову діяльність Товариства Червоного Хреста України

 

Одним із головних завдань  Товариства Червоного Хреста України є здійснення практичних заходів по розшуку та відновленню родинних зв’язків, втрачених внаслідок Другої світової війни, інших збройних конфліктів, стихійного лиха та надзвичайних ситуацій.

 

З цих  та інших питань за останні п’ять років  Службою розшуку Товариства було  розглянуто 42845 звернень; відкрито 18150  справ з розшуку  та відновленню родинних зв’язків, розшук по 19128 справах завершено, в тому числі  2533 -  з позитивним результатом. Встановлено долю та місце проживання 1019 осіб, знайдено 1315 поховань військовослужбовців, передано 189 Послань Червоного Хреста, направлено громадянам 13177 документів, які підтверджують факт нацистських переслідувань під час Другої світової війни. Для здійснення  розшукових заходів  направлено 50 591 запит.

 

Алфавітна картотека Служби розшуку налічує 302 тис. інформаційних одиниць; до БД “Ulja” (система архів –довідник) внесено 11216 облікових записів.

 

З кінця 2013 року розшукова робота здійснюється в умовах особливого періоду. З метою попередження втрати родинних зв’язків в умовах нинішньої кризи  в країні були розроблені єдині стандартні операційні процедури ВРЗ, адаптовані до нинішніх умов, укомплектовані ВРЗ-набори та ВРЗ-польові сумки для роботи під час  надзвичайної ситуації.

 

З червня 2014 року до Служби розшуку почали надходити запити по розшуку як цивільних осіб, яких було затримано (арештовано, викрадено) або які пропали безвісти на території АТО, так і військових, з якими рідні втратили зв’язок внаслідок військових дій на території Донецької та Луганської областей.

 

На 1 серпня 2015 року було отримано 440 звернень, по яких  відкрито 419 розшукових справ, із них 259 закрито у зв'язку із звільненням затриманих або встановленням факту загибелі та похованням розшукуваного, по решті звернень продовжується робота з розшуку.

 

Для реалізації стратегічних завдань з відновлення родинних зв’язків  на 2012-2015 роки Міжнародним Комітетом Червоного Хреста створена Група з відновлення родинних зв'язків  з представників 19 національних товариств, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та  Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця,  до її складу  введена завідуюча відділом розшуку, яка також є  членом Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті жертв війни, учасників АТО та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, членом робочих груп з питань інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, Київської обласної і Київської міської держадміністрацій, комітету з найкращих інтересів дитини Державної СМУ.

 

На рівні обласних організацій Товариства Червоного Хреста України робота з розшуку проводиться згідно вимог НК ТЧХ.

 

 

 

 

В ЛОО ТЧХ України призначена відповідальна особа за роботу в цьому напрямі роботи.

Так як в ЛОО ТЧХУ, так і на рівні підвідомчих комітетів, проводиться прийом громадян, які звертаються в ТЧХ  з   питань розшуку пропалих безвісти.

 

До Львівської ОО ТЧХ за 9 місяців 2015 року від громадян області надійшло 141 звернення з питань розшуку. Багато звернень надходить з питань, які не входять в діяльність СР НК ТЧХУ (видача довідок ЧХ про цивільні захоронення за кордоном, оформлення карти поляка, фінансування поїздки за кордон для відвідання могили загинувших родичів  під час ДСВ, розшук за кордоном родини померших родичів з невідомими даними і т.д.).

 

 

По 28 зверненням оформлені і передані в СР заяви для подальшої розшукової роботи. 12 з них - від родичів військовослужбовців пропалих безвісті в зоні АТО.

 

Згідно вимог СР НК ТЧХ  заяви від родин військових учасників АТО в день поступлення заяви після оформлення  передавались   в СР  ,яка передавала в МК ТЧХ для проведення розшукових дій.

 

Для популяризації інформації щодо програмних завдань та можливостей Товариства по допомозі  громадянам  у розшуку та відновленні родинних зв’язків активно залучаються сайт Личаківської РО  ТЧХ, обласні ЗМІ, але на рівні МК/РО ця робота  погіршилась, хоча на всіх семінарах, які проводились в ОО ТЧХ були  включені питання з розшуку ,видавалась наочна агітація у вигляді брошур та плакатів про діяльність СР.

 

 

В ЛОО ТЧХ виготовлений стенд  який висвітлює роботу  СР , заведені облікові журнали відвідувачів та звернень  з питань СР. На всіх акціях та громадських зібраннях, де був присутній Львівський ЧХ  проводилась  інформаційна пропаганда діяльності СР НК ТЧХУ. Для всіх слухачів навчання з першої допомоги проводилось ознайомлення з основними напрямками діяльності ТЧХ  та  Служби Розшуку.

 

МК/РО ТЧХ сприяли в розшуковій роботі на території області. Голови, патронажні сестри ЛОО ТЧХ безвідмовно допомагали в розшукових питаннях на підвідомчій  території МК/РО (Пустомитівська РО ТЧХ голова Кірик Г.С.) . Голови МК/РО надавали допомогу заявникам, консультуючись з ЛОО ТЧХ. Особливо відповідально і чуйно  ставились до звернень громадян, родичі яких  перебували в зоні АТО і загубили зв"язок (Турківська РО ТЧХ голова Баран І.А.).

 

 

Від  СР НК ТЧХ надійшло три звернення з розшуку, які були виконані.

    

 

Фото – Ірини Апостолюк

Прес-служба Львівської ОО ТЧХ України

 

Переглядів: 697 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 02:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024