Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 12 » Психологічний практикум: Чого найбільше бояться люди
09:44
Психологічний практикум: Чого найбільше бояться люди

 

У ПОЛОНІ СТРАХУ

 

 

 

Деякі люди підстрибують при вигляді павука, інші

вкриваються потом від однієї думки про те, що їм

потрібно сісти на борт літака. Існують різні фактори,

які можуть спровокувати фобію, і багато людей їй

піддаються, повідомляє портал Цікавості.

 

 

 

 

 

 

 

Наприклад, в Сполучених Штатах близько 19.2 мільйона мешканців, які старші за 18 років, тобто приблизно 8,7% населення, мають певну фобію.

 

Яка ж причина є найпоширенішою?

 

Жодна людина не буде стрибати від радості від думки про похід до стоматолога. А близько 20 відсотків людей намагаються уникати до останнього візиту до цього лікаря через страх перед ним. Повномасштабна стоматологічна фобія – це серйозний стан, у якому людина уникає зустрічі зі стоматологом будь-якою ціною. Такі люди з’являються в кабінеті лікаря, тільки якщо потерпають від нестерпного зубного болю.

 

Навіть крихітні кишенькові собачки можуть налякати того, хто страждає від кінофобії, тобто страху собак. Як правило, люди мають тенденцію до розвитку даної фобії після того, як їх вкусить собака, або ж коли вони побачить, як вона кусає кого-небудь іншого. Однак деякі люди страждають від фобії виключно через те, що вони теоретично знають, що собака може вкусити.

 

Для приблизно 25 мільйонів людей в Сполучених Штатах немає такого поняття, як «тихі небеса», бо вони бояться літати на літаках. Це може бути як легка нервозність, так і повноцінна фобія, яка називається «аерофобія» – через неї людина боїться навіть наблизитися до літака, не те що в нього сісти. Такі люди діляться на два типи – одні бояться потрапити в авіакатастрофу, а інші бояться перебувати в літаку.

 

Гуркіт грому і блиск блискавок можуть змусити серця деяких людей стукати швидше, бо подібні природні явища викликають у них панічну атаку – деякі люди навіть пакують речі і перебираються жити в регіони, де погода спокійніша. Насправді, дуже багато людей страждають від такого страху або фобії, але соціальна оцінка не дозволяє їм про це повідомити – практично завжди про цей страх не знає ніхто, навіть найближчі люди.

 

Для багатьох дітей вимкнене світло – це справжня катастрофа, бо вони бояться різних монстрів, які можуть з’явитися в темряві. Насправді, боязнь темряви є одним з найпоширеніших страхів серед дітей. Більшість дітей переростають свій страх, але іноді він залишається і розвивається у фобію, яка називається ніктофобією.

 

Якщо ви починаєте панікувати, коли стоїте на даху високої будівлі і дивитеся вниз – ви не самотні. Боязнь висоти є однією з найпоширеніших фобій. В середньому від 3 до 5 відсотків населення страждають саме від цієї фобії. Думки вчених розходяться – деякі вважають, що акрофобія – це ірраціональний страх, спрямований на нормальні стимули, а інші – що такі люди просто не можуть правильно оцінити висоту, тому їм стає набагато страшніше, ніж повинно бути.

 

Думка про виступ перед публікою змушує вас здригатися і потіти, а ваш шлунок згортається у вузол? Це лише деякі з ознак того, що ви страждаєте від соціальної фобії, яка стосується близько 15 мільйонів жителів Америки, наприклад, і тут мова йде не тільки про публічні виступи – деякі навіть бояться просто перебувати поруч з іншими людьми.

 

Близько двох мільйонів американців страждають від агорафобії, яка включає в себе інтенсивний страх і занепокоєння, коли людина опиняється в приміщенні або місці, яке, на його думку, несе небезпеку. Зазвичай до таких відносяться стадіони, мости, громадський транспорт, торгові центри, літаки тощо. Цей страх може призвести до того, що людина закриється у себе вдома і не буде виходити.

 

У той час як багато люди здригнулися при вигляді Арагога, людиноподібного павука у фільмі про Гаррі Поттера, деякі люди можуть відчувати ще більший страх навіть від звичайного павука в реальному житті. Також варто відзначити, що жінки бояться павуків в чотири рази частіше, ніж чоловіки. З еволюційної точки зору це зрозуміло, бо жінкам частіше доводилося зустрічатися з павуками, поки вони працювали на землі.

 

Страх змій є одним з найпоширеніших. Така фобія еволюційно закладена в людях, бо в далекі часи натрапити на змію могло коштувати людині життя. Навіть у нинішніх умовах людина здатна набагато швидше виділити серед картинок ту, на якій зображена змія.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2015/10/12/155409-naybilshe-boyatsya-lyudy

 

Переглядів: 642 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 02:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024