Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Керманичі Львівщини прийняли сьогодні присягу у першокурсників Львівського ліцею ім. Героїв Крут (Відео)
18:40
Керманичі Львівщини прийняли сьогодні присягу у першокурсників Львівського ліцею ім. Героїв Крут (Відео)

 

КЛЯТВА  ВІРНОСТІ  УКРАЇНІ

 

     

     Сьогодні, 14 жовтня, на площі перед Львівською

     ОДА керманичі Львівщини прийняли присягу

     у 300 першокурсників Львівського державного

     ліцею з посиленою військово - фізичною

     підготовкою імені Героїв Крут. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Церемонія складання «Урочистої Клятви» розпочалася із внесення прапора ліцею та образу Богородиці.

 

 

 

 

 

Колони вишиковуються по команді "струнко". Прапороносці карбують крок. Звучить гімн України.

 

 

 

 

 

Текст клятви на вірність Україні, перед вишикуваними колонами, зачитав першокурсник Іван Підгірняк, переможець конкурсу читців у школі, де вчився раніше.

 

 

 

 

Першокурсники хором, наче луна, повторюють слова клятви. На обличчях - строга задума, рішучість, усвідромлення того, що вступають на військову стежку мужності і самопожертви.

 

 

 

 

Ведучому асистує підполковник, заступник директора ліцею з навчальної роботи Шеремета Віктор Францевич.

 

 

 

 

Підполковнику Шерематі ліцеїст доповідає про закінчення складання присяги і передає папку з текстом. 

 

 

 

 

Підполковник Шеремета у свою чергу рапотрує полковнику Саляку, начальнику навчального закладу, а в його особі - всьому керівництву Львівщини, що прийняття присяги закінчено.

 

 

 

 

Із словом привітання до учасників присяги звернувся  начальник  ліцею ім. Героїв Крут,  полковник Роман Саляк.

 

Він привітав першокурсників із вступом у дружну сім"ю крутян, і підкреслив, що ця подія сталася у дуже тривожні дні, коли безпека держави під загрозою. Тож подвиг героїв Крут,  їх послідовників – бійців УПА, бунтарів з Майдану, добровольців і мобілізованих, котрі протистоять нині противнику у зоні збройного конфлікту на сході України, як ніколи, зримо показують яку іноді треба принести жертву на вівтар Вітчизни, щоб захистити її спокій і право залишитися суб'єктом, а не об'єктом у політичному житті сучасного світу.

 

 

 

 

Полковник Саляк запропонував вшанувати пам'ять крутян, полеглих героїв УПА, жертв Революції Гідності і збройного конфлікту на сході України -  "хвилиною мовчання".

 

 

 

 

Участь в урочистостях взяли керманичі Львівщини.

Голова Львівської обласної ради  Петро Колодій  на початку свого виступу привітав усіх із сузір’ям свят, які ми відзначаємо сьогодні: Святом Покрови, Святом українського козацтва, Святом Української Повстанської Армії і Днем захисника України.      

Петро Колодій також зазначив:  

«Приємно слухати слова «Урочистої Клятви», які сьогодні проголошували наші ліцеїсти. Вони мають на кого рівнятися.  Адже у цей великий день Покрови була створена Українська Повстанська Армія.  Високу оцінку діяльності УПА дав генерал Шарль де Голль, який сказав:  «Якщо б я мав таку армію, як УПА, жоден фашистський чобіт не ступив би на територію Франції. На сході України наші воїни сьогодні боронять нашу державу».

 

 

 

 

До ліцеїстів звернувся голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

 

Зокрема, у вітальному слові він наголосив, що навчатися у такому закладі - велика честь, адже цього прагне молодь практично з усіх куточків України.

 

"Дорогі ліцеїсти, ви вибрали особливу справу та професію. Ви могли стати добрими лікарями, вчителями чи обрати будь-який інший фах. Проте ви вирішили стати на шлях захисника України. У день, коли виголошуєте присягу, ви повинні знати, що український народ водночас покладається на вас і пишається вами, а Україна обов’язково про кожного з вас завжди пам’ятатиме. Адже ви від сьогодні українські воїни!", - зазначив Олег Синютка.

 

 

 

 

Ліцеїстів привітав міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Він сказав: «Сьогодні зранку ми покладали квіти до могил наших вояків УПА, до могил наших хлопців з Небесної Сотні, до могил хлопців, які загинули на війні. І сьогодні ми тут з вами. Ми віримо, що ваша присяга і той вишкіл, який ви будете проходити, допоможе нам збудувати настільки сильну армію, що жоден ворог не посміє на нас нападати. Для цього вам треба дуже добре вчитись, здобувати свій фах, жити за тою присягою, яку ви приймали. Ви вибрали служіння. Це покликання – служити. Це велика честь і велика Божа ласка. Матір Божа буде тримати усіх вас під своєю опікою. Завдання влади – так провадити керівництво, щоб Україна була сильною, щоб ми мали можливості розвиватись, навчатись, і дійсно бути опорою нашої держави».

 

 

 

 

До слова запрошується «хрещений батько» ліцею, голова Братства ветеранів ОУН-УПА Олесь Гуменюк.

 

Він довго не говорив, але кожне його слово наскрізь прошивало душі ліцеїстів. Ветеран побажав ліцеїстам належним чином оволодіти військовими знаннями і навиками, які допоможуть їм перемагати у майбутньому будь-якого ворога.

 

Але водночас голова Братства ветеранів ОУН-УПА закликав і не забувати про досвід легендарної своєї соратниці - Катерини Зарицької, голови Українського Червоного Хреста у лавах УПА в 1943-1947 рр., котра закликала командирів і рядових бійців до гуманності щодо переможеного на полі бою ворога – полонених, поранених, цивільного населення тощо.

 

 

 

 

 

Перед тим як окропити першокурсників свяченою водою, до них звернувся військовий капелан ліцею о.Андрій.

 

 

 

 

Капелан сказав, що Богородиця взяла під свій омофор не лише їх навчальний заклад, але і всю нашу державу, тому ворог ніколи не здолає опору армії патріотів на сході України.

 

 

 

 

 

Український воїн - це не тільки віруюча людина, яка захищає свою землю з іменем Бога на вустах, але й представник високої західної культури, що керується у бою правилами війни, окресленими Женевськими конвенціями. Тепер же, під час нинішнього збройного протистояння на сході України, нашим воїнам завжди треба будувати свої дії так, щоб не порушувати міжнародне гуманітарне право, хранителем якого з 1949 р. є МКЧХ, бо українська армія, яка впродовж року постала, наче птиця Фенікс, з попелу, – це армія дисципліни і справедливості, яка захищає честь і свободу не лише своєї держави, але і всієї Європи.  

 

 

 

 

Опісля присяги відбулося театралізоване дійство, яке відображало головні етапи визвольної боротьби українського народу за свою незалежність.

 

 

 

 

Завершилася  церемонія складання присяги урочистим проходженням ліцеїстів Львівського державного ліцею імені Героїв Крут від Львівської ОДА до Гарнізонного Храму Святих Верховних Апостолів Петра і Павла.

 

 

 

 

Спільно з ними урочистим маршем вулицею Винниченка пройшлись й представники молодіжних громадських організацій НСОУ "Пласт" та "Спадщина", Братства ветеранів УПА.

 

 

 

 

Цікавість присутніх викликали юнаки і дівчата, одягнені у  військову форму столітньої давності. Це – юні реконструктори в одностроях військових формувань історичних періодів України.

 

Незабутні хвилини присяги юних ліцеїстів і свято з цього приводу зняли на відео журналісти ТБ ZIK, яке пропонуємо вашій увазі.

 

 

 

 

Довідково:

 

Первинний осередок Личаківської РО ТЧХ м.Львова у ліцеї ім. Героїв Крут збільшився у цьому році  на 42 члени. І тепер він становить  405 осіб. Очолює його заступник начальника з виховної роботи підполковник Анатолій Марченко.

 

Детальніше про життя первинного осередку Червоного Хреста у цьому навчальному закладі – у наступних наших випусках.

 

 

Фото -  Ірини Апостолюк

Прес - служба Личаківської районної організації Товариства Червоного Хреста  м.  Львова

  

 

 

 

Переглядів: 1332 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:56
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024