Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 22 » Мистецтво і милосердя: скульптури видатних українців – для незрячих
12:39
Мистецтво і милосердя: скульптури видатних українців – для незрячих

 

ЛАМАЮЧИ  СТЕРЕОТИПИ

 

 

 

У Львові незрячим дітям «покажуть», як

виглядали великі українці 1 листопада

у львівському Палаці мистецтв, де представлять

інтерактивний соціально-мистецький проект

«Торкаючись, бачу: великі українці».

 

 

 

 

 

 

 

Завдяки цьому проекту дітей та людей з особливими потребами залучатимуть до мистецтва. Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська, - передає прес-служба ЛОДА.

 

 

«Це унікальний проект, який зруйнує стереотип, що візуальне мистецтво є доступним лише для тих, хто бачить. Вперше створено можливість показати незрячим, як виглядали найвидатніші особистості української культури та науки», – зазначила Христина Береговська.

 

 

За її словами, студенти Львівської національної академії мистецтв під керівництвом викладача кафедри монументально-декоративної скульптури Василя Володимировича Одрехівського уже закінчують створення 12 скульптур видатних українців: Івана Франка, Лесі Українки, Сергія Нігояна, Андрея Шептицького, Георгія Гонгадзе та інших. До кожного бюсту буде долучено табличку з відповідною інформацією шрифтом Брайля про кожну відому особистість та аудіозапис. Про відомих українців розповідатимуть Джамала, Павло Табаков, Святослав Вакарчук та інші виконавці.

 

Розмалюють скульптури кольоровими фарбами діти з вадами слуху та мови. У такий цікавий спосіб діти ознайомляться з відомими постатями, обраними для проекту. А люди з вадами зору, торкаючись, «бачитимуть» визначні постаті та дізнаються про них інформацію за допомогою аудіозапису.

 

Презентація проекту відбудеться 1 листопада у львівському Палаці мистецтв.

 

Згодом проект «Торкаючись, бачу: великі українці» представлять у 20 народних домах районних центрів Львівської області, а також в інших містах України.

 

 

Наш коментар:

 

«Подія, про яку йдеться, є дуже привабливою і новаторською. Таку методику застосували художники і скульптори Польщі. Наші львівські митці побували у них на семінарі і пробують запровадити їх досвід в Україні», - відгукнувся про цю подію Василь Гурмак, член президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова, Заслужений діяч культури України, професор кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв.

 

 

Фото –http://loda.gov.ua/news?id=18788

За джерелом:

http://zik.ua/ua/news/2015/10/21/u_lvovi_nezryachym_dityam_pokazhut_yak_vyglyadaly_velyki_ukraintsi_635170

 

Переглядів: 621 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 10:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024